O posibilă a doua președinție a lui Trump va fi un șoc pentru sistemul european – Bloomberg
0Berlinul și Parisul se pregătesc pentru posibile șocuri în relația transatlantică, dar nu fac suficient pentru a le preveni.
Este timpul ca europenii să se pregătească pentru impactul potențial al șocurilor simultane asupra relațiilor transatlantice care ar putea apărea dacă Donald Trump revine la Casa Albă. Divizarea Ucrainei ca parte a înțelegerii lui Trump cu Vladimir Putin ar crea un nou mediu pentru Uniunea Europeană, care nu este pregătită să integreze Ucraina sau să își îndeplinească obligațiile de securitate fără sprijinul SUA.
Având în vedere ratingurile de aprobare în creștere ale lui Trump și opiniile lui Vance, care va deveni vicepreședinte dacă Trump câștigă alegerile, Europa ar face bine să aibă un răspuns pregătit, în loc să spere doar că impactul economic al tarifelor comerciale se va dovedi ușor de gestionat. La urma urmei, acesta este un bloc care a supraviețuit unei serii de crize în ultimul deceniu și dorește să fie luat în serios ca o superputere, nu ca un „vasal” al Statelor Unite, așa cum a spus odată Emmanuel Macron, notează Lionel Laurent, editorialist Bloomberg Opinion.
Cu toate acestea, la Bruxelles, încă se mai poate auzi ceva între negare și respingere, de la credința în solidaritatea occidentală la optimismul că o combinație de împăcare și contramăsuri va fi suficientă pentru a-l ține în frâu pe Trump. Sau: „Am avut de-a face cu Trump o dată, putem avea de-a face cu el din nou”.
Dar acest lucru nu este suficient. Europa este slabă din punct de vedere politic: Franța a rămas fără prim-ministru după alegeri dezordonate; coaliția fracturată din Germania este incapabilă să conducă țara; iar Viktor Orban din Ungaria se află într-un turneu diplomatic solo care include întâlniri cu Putin și Trump.
Din punct de vedere economic, creșterea economică a zonei euro este slabă, iar dependența sa comercială este în creștere. Și, deși blocul a devenit un lider în materie de birocrație și reglementare pentru a-și proteja propriii consumatori, nu poate concura cu cele mai mari companii americane de tehnologie.
„Europa trebuie să își consolideze industria națională de apărare pentru a ține pasul cu rivalitatea sino-americană, să crească cheltuielile comune pentru a stimula investițiile paneuropene și să își revizuiască piața unică pentru a încuraja inovarea”, scrie editorialistul.
The Washington Post a scris că aliații europeni au toate motivele să se teamă de revenirea lui Trump. Alianța occidentală nu va supraviețui unui nou mandat prezidențial al lui Trump.