O nouă versiune a mașinii „Enigma“ îi ajută pe ucraineni să anticipeze atacurile înainte ca acestea să aibă loc

0
Publicat:

O versiune modernă a celebrei mașinii germane de cripatare ”Enigma” a fost creată de o companie estoniană fiind folosită deja pe frontul din Ucraina.

Sistemul poate fi configurat rapid, uneori în doar câteva ore/FOTO:X
Sistemul poate fi configurat rapid, uneori în doar câteva ore/FOTO:X

Software-ul remarcabil este cea mai recentă tehnologie de război testată pe linia frontului, cu scopul de a prezice și respinge atacurile rusești înainte ca acestea să aibă loc, scrie The Sun.

Tehnologia Winning Minds a companiei SensusQ, cu sediul în Estonia, este capabilă să proceseze cu ușurință informații în timp real din zonele de război în fapte și cifre valoroase.

Acest lucru s-a dovedit vital pe câmpul de luptă din Ucraina în ultimii trei ani și jumătate, la sol, în aer și pe mare.

Tehnologia combină zeci de ani de experiență militară și de informații cu o echipă de top de ingineri software.

Folosind date provenite de la drone, sateliți, rețele sociale și rapoarte militare clasificate, sistemul SensusQ automatizează procesarea informațiilor și extrage din ele tipare, conexiuni și posibile intenții ale adversarului. Aplicația mobilă asociată, Verdandi, permite soldaților de pe front să transmită în timp real date despre mișcările inamicului, care sunt apoi procesate aproape instantaneu.

Una dintre caracteristicile esențiale ale sistemului este că datele procesate rămân strict în posesia utilizatorului – fie acesta un stat, o unitate militară sau o agenție guvernamentală. SensusQ nu stochează sau accesează informațiile, ceea ce oferă un nivel ridicat de securitate și control pentru partenerii săi.

„Noi oferim doar instrumentul – cheia interpretării o deține exclusiv clientul”, explică reprezentantul companiei.

Sistemul poate fi configurat rapid, uneori în doar câteva ore, ceea ce îl face extrem de adaptabil în zone de conflict instabil sau în situații de criză.

Tehnologia , denumită Winning Minds, a fost comparată de unii cu o „mașină Enigma modernă”

Tehnologia , denumită Winning Minds, a fost comparată de unii cu o „mașină Enigma modernă”, aluzie la dispozitivul criptografic utilizat de Germania nazistă în al Doilea Război Mondial. De data aceasta, însă, algoritmii nu criptează mesaje, ci le descifrează – transformând fluxurile uriașe de informații generate pe câmpul de luptă în date coerente, analizabile și utile în luarea deciziilor strategice.

„Războiul modern nu este despre cine are mai multe tancuri, ci despre cine înțelege mai repede și mai clar ce se întâmplă”, spune Erik Markus Kannike, director de strategie la SensusQ.

Există, de asemenea, o aplicație securizată numită Verdandi, utilizată de soldații de pe teren, care întocmesc rapoarte în timp real despre toată activitatea din timpul războiului.

Un alt aspect al tehnologiei SensusQ care le diferențiază este modul în care datele sunt utilizate și partajate.

Oricine este la conducerea sistemului - de exemplu, oficiali ucraineni - controlează întregul proces.

Îl pot programa cum doresc, îl pot implementa când doresc, iar rezultatele rămân un secret doar pentru ei.

SensusQ, ca și companie, nu primește datele în mod direct, ceea ce înseamnă că toate rezultatele pot rămâne clasificate.

Un alt aspect cheie este timpul necesar dispozitivului pentru a colecta datele.

Pe un câmp de luptă, situația se poate schimba rapid de la o zi la alta, ceea ce înseamnă că o mulțime de informații trebuie să fie pe termen scurt și ajustate rapid.

Asta înseamnă că orice sistem trebuie să fie capabil să intre în acțiune rapid - iar tehnologia Winning Minds poate fi adesea configurată în câteva ore.

SensusQ a dezvoltat chiar și un sistem care implică hărți digitale, ceea ce ajută la „înțelegerea situației” în zonele de conflict.

„Poți să analizezi tiparele pe termen lung și poți vedea cine este conectat la ce”, a adăugat Erik.

„Atunci, pe baza acestor informații, puteți deja să începeți să faceți previziuni.”

SensusQ este disponibil oricărui stat membru NATO

„Dacă te lupți activ, ritmul este de așa natură încât rareori ai timp să faci analize detaliate și să elaborezi planuri de viitor , dar sistemul nostru le permite să aibă acea perspectivă și să o prezinte. Scopul principal este întotdeauna să fii mai eficient, să-ți utilizezi resursele mai eficient și să salvezi vieți,” mai spune acesta.

Erik spune că software-ul SensusQ este disponibil oricărei națiuni aliate care are cea mai mare nevoie de el la un moment dat.

Tehnologia este setată să devină un jucător major în lumea luptelor în cazul în care va izbucni vreodată un conflict continental sau chiar un război mondial.

Lecțiile învățate în Ucraina au ajutat deja alte state europene, spune Erik.

Acest lucru se datorează faptului că informațiile colectate pe câmpurile de luptă de la Kursk, Donețk și dincolo de acestea sunt deja reflectate și transmise altor clienți.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite