O grupare neonazistă rusă, instrucțiuni privind execuția sumară a prizonierilor de război ucraineni
0O grupare neonazistă pro-Kremlin, activă în Ucraina, incită la atrocități împotriva prizonierilor de război și susține în mod explicit tortura pentru obținerea de informații, inclusiv „îndepărtarea unor părți ale corpului”, relatează The Guardian.

Autointitulată „Forța Operativă Rusich”, gruparea luptă în Ucraina în slujba Kremlinului și are conexiuni cu notorii mercenari Wagner.
Într-un mesaj transmis pe canalul Telegram la 22 septembrie, gruparea pledează pentru „distrugerea pe loc a prizonierilor de război" și oferă recomandări despre cum să fie ascunse crimele.
Jurnalistul de investigație Michael Colborne a publicat pe Twitter acest set de instrucțiuni despre neraportarea capturării prizonierilor de război către comandament și exploatarea lor pentru informații militare și bani.
„Rusich, un grup autodeclarat neonazist care foarte probabil operează în slujba Kremlinului, a promovat comiterea de crime de război în acest conflict”, a declarat Adam Hadley, directorul executiv al „Tech Against Terrorism”, o inițiativă cu sediul la Londra susținută de Națiunile Unite.
„În ciuda afirmațiilor lui Putin, acțiunile Rusich în conflict demonstrează prezența îngrijorătoare a grupurilor neonaziste care comit atrocități în numele Kremlinului”, a subliniat Hadley.
„Încurajăm cu tărie alte democrații să ia în considerare aplicarea unor sancțiuni semnificative împotriva lui Rusich și să analizeze dacă este oportună desemnarea lui Rusich sau a Grupului Wagner drept organizație teroristă.
Credem că o desemnare mai largă a Rusich va reduce aproape sigur și în mod considerabil capacitatea sa de a coordona atacuri, de a recruta militanți și de a răspândi propagandă folosind platforme de internet și aplicații de mesagerie."
Postarea de pe Telegram a Rusich conține instrucțiuni specifice și detaliate pentru urmăritorii canalului privind metodele de „eliminare a prizonierilor de război aparținând forțelor armate ale Ucrainei".
Punctele cheie cuprind, de asemenea, instrucțiuni explicite privind uciderea prizonierilor după interogatoriu și încurajează să fie cerute recompense familiilor prizonierilor uciși în schimbul oferirii coordonatelor mormintelor unde se află trupurile celor dragi.
De asemenea, recomandarea este să fie ținut secretul asupra capturării prizonierilor față de comandament, iar dacă totuși raportul este necesar în acesta ar trebui să se specifice că prizonierul este rănit grav sau muribund.
Instrucțiunile par să fi venit în contextul schimbului recent de prizonieri dintre Rusia și Ucraina, negociat cu medierea Turciei.
Luptătorii Rusich, cunoscuți pentru brutalitatea lor în Siria și în războiul din 2014 din Crimeea, au fost observați în regiunile ucrainene Donbas, Herson și Harkov.
Departamentul american al Trezoreriei a anunțat la 15 septembrie măsuri economice împotriva grupării Rusich, pe care a pus-o în legătură cu Grupul Wagner (mercenari considerați „armata privată a lui Putin”), catalogând-o drept „o grupare paramilitară neonazistă care participat pe câmpul de luptă din Ucraina alături de armata rusă".
Cine sunt Rusich
În timp ce au apărut mai multe relatări despre recrutările companiilor private de mercenari pentru războiul din Ucraina – Wagner fiind cea mai cunoscută - un număr necunoscut de luptători s-au alăturat și s-au antrenat sub comanda lui Rusich, precum și a Mișcării Imperiale Ruse și a unității sale paramilitare, Legiunea Imperială Rusă, relatează Radio Free Europa/Radio Liberty.
Conducătorii grupării au fost identificați de experți ca fiind Aleksei Milciakov, un fost parașutist, și un cetățean rus, Ian Petrovski. Unii experți afirmă că grupul este afiliat în mod explicit cu Wagner.
Grupul Rusich a luat ființă în mod oficial în Sankt Petersburg în 2014 sub numele de „Grupul de Sabotaj și Recunoaștere de Asalt Rusich”.
Ambii lideri ai grupării au luptat împotriva Ucrainei în Donbas, în 2014 și 2015, ca voluntari, și au fost recunoscuți ca atare deși, la acea vreme, Rusia a negat în mod repetat că susține forțe pro-ruse, afirmând în schimb, contrar evidenților, că este vorba doar de partizani locali.
În septembrie 2014, în apropiere de satul Șciastia din regiunea Lugansk, au avut loc lupte între acești militanți ruși și gruparea paramilitară ucraineană „Aidar”. Presa ucraineană a relatat că zeci de soldați ucraineni au fost uciși atunci. Ulterior, imagini cu cadavre mutilate și arse au circulat online, iar Milciakov s-a lăudat ulterior în mod deschis că a fotografiat cadavrele.
Potrivit unui raport confidențial al Serviciului Federal de Informații al Germaniei, obținut și dezvăluit la 22 mai de Der Spiegel, în Ucraina sunt angajați un număr mare de extremiști de dreapta și neonaziști ruși.
În raportul serviciilor secrete germane se precizează că Rusich se află în Ucraina de la începutul lunii aprilie. Deși nu au existat confirmări ale prezenței celor doi lideri pe câmpul de luptă din Ucraina, la 27 mai, un canal Telegram care părea să fie afiliat cu Rusich a publicat o fotografie nedatată în care Milciakov și pe Petrovski apar în fața unui vehicul blindat avariat.

„MilcIakov... a revenit în acțiune", se arată în postare. "Acum se află undeva în imensitatea Ucrainei, angajat activ în de-nazifizare și demilitarizare".