O femeie conduce o unitate de artilerie a separatiştilor din estul Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Nut“, o tânără femeie de 20 de ani, conduce o miliţie separatistă din estul Ucrainei. Ea poartă uniforma standard a rebelilor proruşi şi nu vrea să-şi dezvăluie adevărata identitate. Nut spune că, fiind femeie, nu a avut de întâlnit niciun obstacol privind serviciul militar din prima linie. „Băieţilor nu le este teamă să mă urmeze. Ştiu că le dau ordinele corecte, nu felul de comenzi care vor crea un risc suplimentar“.

O femeie de 20 de ani, având numele de cod „Nut“, care a lucrat înainte de conflictul ucrainean într-un cazino, conduce acum o unitate de artilerie din estul ţării, notează Kitty Logan, jurnalistă Deutsche Welle (DW) care a călătorit în estul Ucrainei pentru a întâlni una dintre femeile-lider ale auto-intitulatei „Republici Populare Doneţk“.

Tânăra care stă într-o baracă mobilată sărăcăcios din districtul Petrovsky, o suburbie a Doneţkului, cu o mitralieră sprijinită de scaunul său şi cu un câine, Loki, care mârâie la vizitatori, se află la conducerea unei unităţi de artilerie ce numără 50 de bărbaţi, din batalionul Oplot. Batalionul este condus de „prim-ministrul“ Doneţkului, Alexander Zaharacenko, potrivit DW.

Fostă angajată la cazino, acum căpitan al rebelilor

Armistiţiul încheiat la Minsk presupune că toate armele grele au fost oficial retrase de pe linia frontului. Însă, înainte ca acordul să fie implementat, Nut a jucat un rol-cheie în lupta pentru oraşul Debalţeve, dar şi în alte bătălii duse împotriva forţelor guvernamentale ucrainene. Totul este o schimbare majoră faţă de fosta ei viaţă.

Lucram la un cazino local, însă acum s-a închis. Din cauza conflictului, multă lume şi-a pierdut slujba, aşa că a trebuit să căutăm orice“, declară Nut, adăugând că luptele din apropierea casei ei au făcut-o să se alăture rebelilor.

Cred că, dacă aş sta acasă, aş muri oricum din cauza bombardamentelor, spune Nut.

„Băieţilor nu le este teamă să mă urmeze“

Nut a avansat repede, acum fiind căpitan. „A trebuit să învăţ foarte repede cum să folosesc o armă mare. Când am atins un anumit nivel, ofiţerii au decis să-mi acorde şi un rang mai mare. Nu ştiu de ce. Poate datorită calităţilor mele, sau poate a cunoştinţelor“, explică Nut.

Ea spune că, fiind femeie, nu a avut de întâlnit niciun obstacol privind serviciul militar din prima linie. „Băieţilor nu le este teamă să mă urmeze. Ştiu că le dau ordinele corecte. Nu felul de comenzi care vor crea un risc suplimentar“. 

Însă există riscuri. Peste 6.000 de persoane au fost ucise până acum în conflictul ucrainean. Nu este clar câţi dintre aceştia au provenit din batalionul Oplot, însă tipul de arme pe care le manevrează Nut cauzează multe victime.

„Bineînţeles că riscăm. De obicei, artileria luptă împotriva altei artilerii. Aşa că dacă noi ajungem la ei, înseamnă că şi ei ajung la noi. Depinde cât de bine se lucrează în echipă, de cât de repede se poate retrage unitatea din poziţia în care se află pentru a evita pierderea armelor, a muniţiei“, spune Nut. Prioritatea este, de fapt, să nu se piardă vieţi, adaugă ea.

„Când vine vorba de a-ţi apăra locurile natale, femeile se află la acelaşi nivel cu bărbaţii“

Numărul celorlalte femei-soldat care sunt în diverse armate rebele din estul Ucrainei este necunoscut. În această unitate, singurele alte femei sunt o bucătăreasă şi o asistentă medicală.

Nut spune că rolul ei de căpitan este unul important. „Când vine vorba de a-ţi apăra locurile natale, femeile se află la acelaşi nivel cu bărbaţii. Uneori femeile pot fi mai dure decât bărbaţii. Aşa că este foarte important să avem femei în acest război“, spune Nut, care adaugă că bărbaţii din unitatea ei cred că dacă ea se implică, nici lor nu le e frică.

„Li se ridică moralul. Şi bărbaţii, şi femeile, pot fi comandanţi buni sau săi. Dacă o persoană cu un rang înalt dă ordine, trebuie să ne supunem, fie că este bărbat sau femeie“, precizează Nut.

Mare parte din bărbaţii care o ascultă pe Nut erau plecaţi la antrenamente atunci când jurnaliştii DW au vizitat baza, într-un loc neidentificat. Mai mult, ea nu poate spune nici unde este depozitată artileria, pentru că a fost retrasă din zonă pentru a se supune termenilor acordului de la Minsk.

Însă Nut şi soldaţii ei aşteaptă să se reia conflictul. „Luptăm pentru pământul nostru. Dacă soldaţii ucraineni sunt forţaţi să lupte, vom lupta şi noi cu ei“, spune Nut.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite