O companie îşi plăteşte angajaţii să stea degeaba un an. „Nicio corporație americană nu ar trebui să aibă atâta control, mai ales în Europa”

0
Publicat:

Pentru a-și păstra specialiștii de top în inteligență artificială, Google apelează la o metodă mai puțin obișnuită: îi plătește pe unii angajați să nu lucreze timp de un an.

O parte din angajaţi sunt plătiţi să stea degeaba. Foto arhivă
O parte din angajaţi sunt plătiţi să stea degeaba. Foto arhivă

Divizia DeepMind a Google, specializată în inteligenţa artificială, a recurs la o măsură mai puţin obişnuită, de teama concurenţei. A apelat la clauze extrem de stricte de neconcurență, prin care unora dintre angajaţi, inclusiv din Europa, li se interzice să lucreze pentru firmele rivale timp de până la 12 luni. Astfel, timp de un an, angajaţii continuă să fie plătiţi, deşi nu desfăşoară nicio activitate, ceea ce echivalează cu o perioadă extinsă de preaviz, potrivit Business Insider.

Măsura vine pe fondul unei competiții intense între giganții din tehnologie, precum Google, OpenAI și Microsoft.

Deşi au posibilitatea să stea degeaba şi să primească bani, mulţi dintre specialişti sunt total nemulţumiţi de acest lucru, pentru că în felul acesta sunt deconectaţi de la ritmul accelerat al inovațiilor din domeniul AI, ceea ce le afectează evoluția profesională.

Anul trecut, Comisia Federală pentru Comerț (FTC) a interzis în SUA majoritatea acordurilor „agresive” de neconcurență, dar sediul DeepMind din Londra, de pildă, dar acest lucru nu se aplică sediului DeepMind din Londra, notează presa britanică.

Controversa a fost alimentată recent de o postare a vicepreședintelui pentru inteligență artificială de la Microsoft, Nando de Freitas, care a distribuit pe platforma X un mesaj în care afirmă că este contactat frecvent de angajați DeepMind „disperați” să iasă din aceste clauze restrictive.

„Dragi @GoogDeepMind-eri,

Felicitări pentru noile modele remarcabile.

Săptămânal, primesc mesaje de la voi, cerând sfaturi despre cum să scăpați de perioadele de preaviz și de clauzele de neconcurență. Unii îmi cer chiar un job, pentru că li s-a spus că doar așa pot fi promovați.

Vă rog să discutați între voi, nu cu mine. Liderii voștri ar trebui să răspundă pentru această situație. Știu că @koraykv și @douglas_eck s-au declarat împotrivă – poate e un bun punct de plecare.

Și, cel mai important, nu semnați astfel de contracte. Nicio corporație americană nu ar trebui să aibă atâta control, mai ales în Europa. E un abuz de putere fără justificare”, le-a transmis Nando de Freitas colegilor săi.

Până în prezent, Google nu a oferit un punct de vedere oficial în legătură cu această situaţie.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite