„Nașul Inteligenței Artificiale” acuză gigantul Google că pune profitul mai presus de siguranță
0Geoffrey Hinton, un fost pionier în activitatea Google în domeniul inteligenței artificiale (AI), a acuzat compania că pune profiturile mai presus de siguranță, după ce a renunțat la angajamentul de a nu folosi tehnologia AI în arme.
![Geoffrey Hinton, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică. Sursa: Wikipedia Arthur Petron](https://cdn.adh.reperio.news/image-b/bca840dd-3b6f-4238-8acd-867a32f6683c/index.jpeg?p=a%3D1%26co%3D1.05%26w%3D700%26h%3D750%26r%3Dcontain%26f%3Dwebp)
Supranumit „nașul inteligenței artificiale”, Geoffrey Hinton, informaticianul britanic care a câștigat anul trecut Premiul Nobel pentru Fizică pentru munca sa în domeniul inteligenței artificiale, a declarat că decizia gigantului tehnologic de a renunța la angajamentul său anterior a fost un „exemplu trist” al companiilor care ignoră preocupările legate de inteligența artificială.
„Este un alt exemplu trist al modului în care companiile se comportă atunci când există un conflict între siguranță și profit”, a spus acesta, citat de The Telegraph.
Potrivit publicației britanice, Google a eliminat recent un angajament de lungă durată de a nu folosi tehnologia AI pentru a dezvolta arme capabile să dăuneze oamenilor dintr-o listă a principiilor companiei sale. Compania a arătat că țările libere trebuie să folosească tehnologia în scopuri de securitate națională, invocând un „peisaj geopolitic din ce în ce mai complex”.
Comentariile lui Geoffrey Hinton sunt cele mai puternice critici pe care le-a adresat Google de când a părăsit compania în urmă cu doi ani din cauza temerilor că tehnologia nu poate fi controlată.
În 2012, împreună cu doi studenți de la Universitatea din Toronto informaticianul a dezvoltat tehnologia rețelei neuronale care a devenit fundamentul modului în care sunt construite sistemele AI moderne.
S-a alăturat Google în anul următor, după ce gigantul tehnologic și-a achiziționat start-up-ul și a contribuit la avansarea activității companiei în domeniul inteligenței artificiale, ceea ce a condus la dezvoltări care au deschis calea pentru chatbot-uri precum ChatGPT și Google Gemini.
A părăsit compania în 2023 spunând că vrea să fie liber să critice Google și alte companii atunci când au luat decizii nesăbuite cu privire la AI.
Hinton a spus la acea vreme că o parte din el regretă munca de-a lungul vieții și că era îngrijorat de „riscul existențial a ceea ce se întâmplă atunci când aceste lucruri devin mai inteligente decât noi”.
Risc major de a se crea arme de distrugere în masă foarte ieftine
Anunțând decizia marți, James Manyika, vicepreședintele senior la Google-Alphabet, și Demis Hassabis, directorul executiv al laboratorului Google DeepMind AI, au scris:
„Credem că democrațiile ar trebui să conducă în dezvoltarea AI, ghidate de valori fundamentale precum libertatea, egalitatea și respectul pentru drepturile omului”.
Stuart Russell, un alt informaticianu britanic, a spus că decizia lui anunțată de Demis Hassabis a fost „supărătoare” și „dureroasă”. O mare parte din tehnologia AI Google a fost dezvoltată în Marea Britanie în laboratorul său DeepMind.
Stuart Russell a arătat că există riscul ca marile companii să poată crea în cele din urmă „arme de distrugere în masă foarte ieftine, ușor de proliferat” folosind AI care „nu au nevoie de supraveghere umană”. „De ce contribuie Google la asta?”, a arătat acesta, potrivit The Telegraph.
În opinia sa, spre deosebire de dezvoltarea unei superinteligențe AI, o armă AI ar putea fi „proastă”. „Nu trebuie să fii atât de inteligent pentru a ucide oameni”, a adăugat acesta.
O sursă din cadrul companiei Google, care lucrează cu campania No Tech for Apartheid, a declarat: „Este deranjant să prinzi Google în această capcană, având în vedere că zeci de mii de muncitori nu ar fi ales niciodată să lucreze pentru un antreprenor militar”.
„Este o trădare a încrederii lucrătorilor Google. Această decizie a directorilor de a dubla militarizarea companiei va duce, fără îndoială, la o mai mare organizare a lucrătorilor. În calitate de lucrători Google, este responsabilitatea noastră morală și etică față de lume să rezistăm”, a adăugat sursa citată, potrivit The Telegraph.