Impactul real al inteligenței artificiale asupra economiei globale. Cum ar putea deveni „ceva mult mai important”, potrivit Microsoft
0Satya Nadella, CEO-ul Microsoft, a declarat că, deși există investiții semnificative în dezvoltarea inteligenței artificiale (AI), aceste progrese nu s-au transformat încă într-o creștere economică reală.

Într-un interviu pentru Dwarkesh Podcast, el a subliniat că succesul în domeniul AI trebuie evaluat prin impactul său asupra economiei globale, nu prin rezolvarea unor provocări teoretice, cum ar fi puzzle-urile matematice complexe, care sunt interesante, dar nu au aplicabilitate practică.
Jurnaliștii de la Gizmodo remarcă faptul că declarațiile lui Nadella par să fie o critică adusă industriei tehnologice, îndemnându-l să nu mai susțină speculațiile despre posibilitățile „Inteligenței Artificiale Generale”, despre care se crede că ar putea înlocui oamenii în majoritatea sarcinilor.
Nadella a afirmat că ideea unei „Inteligențe Artificiale Generale” care să preia controlul asupra lumii nu va deveni realitate și că, în acest moment, este o distragere inutilă a atenției. În schimb, industria ar trebui să se concentreze pe pragmatism și să își prioritizeze obiectivul de a genera profituri, înainte ca investitorii să își piardă încrederea.
Microsoft este principalul susținător financiar al OpenAI, compania condusă de Sam Altman, care a fost un susținător vocal al temerilor legate de posibilitatea ca A.I. să preia controlul asupra lumii. Totuși, Altman a publicat recent un manifest în care își exprimă viziunea unui viitor pozitiv pentru umanitate, datorită progreselor în domeniul inteligenței artificiale.
„Efectul AI trebuie observat în este creșterea PIB-ului”
Larry Ellison, fondatorul și fostul CEO al Oracle, a afirmat săptămâna trecută că dezvoltarea inteligenței artificiale reprezintă „un lucru mult mai important” decât Revoluția Industrială și alte descoperiri semnificative din istoria umanității.
Atât Oracle, cât și Microsoft vor face parte din proiectul masiv „Stargate”, anunțat de președintele Donald Trump la începutul mandatului său. Proiectul vizează investiții record de până la 500 de miliarde de dolari în infrastructura necesară pentru A.I., inclusiv în centrele de date.
În contrast cu Ellison și alți antreprenori din tehnologie, Nadella susține că, pentru a demonstra că dezvoltarea AI este cu adevărat la fel de semnificativă precum descoperirea motorului cu abur, creșterea PIB-ului global ar trebui să fie de cel puțin 10%, ajustată la inflație, ca rezultat direct al progreselor în domeniul inteligenței artificiale.
„Dacă urmează să avem această explozie, abundență, această așa-zisă marfă de inteligență disponibilă, primul lucru pe care trebuie să-l observăm este creșterea PIB-ului (...) Când spunem că este precum Revoluția Industrială, să vedem atunci și un tip de creștere economică pe măsura Revoluției Industriale”, a subliniat șeful Microsoft.
El a mai menționat că dezvoltarea AI „nu poate fi doar pe partea de ofertă”, referindu-se la faptul că sumele uriașe deja investite de companii și guverne nu vor contribui la creșterea reală a PIB-ului, deoarece este necesară o cerere reală pentru produsele AI create. Altfel, aceste investiții nu vor avea impact și companiile implicate riscă să se prăbușească.