Nominalizarea lui Cioloş enervează Londra

0
0

Presa britanică a primit cu răceală nominalizarea lui Dacian Cioloş pentru funcţia de comisar european la Agricultură şi acuză faptul că Franţa va avea doi reprezentanţi în Comisia Barroso II.

Peste Canalul Mânecii, reacţiile sunt contrare. Presa din Hexagon salută in corpore no­minalizarea românului şi aminteşte frustrarea britanicilor.

Într-un articol cu titlul „Noua imagine a agriculturii europene", cotidianul francez „Ouest France" apreciază că în opinia britanicilor, care sunt furioşi, Franţa va avea doi comisari europeni: Michel Barnier şi Dacian Cioloş. În schimb, britanicii de la „The Independent" consideră că nominalizarea lui Cioloş este „una din cele mai curioase decizii", deoarece România este un stat membru nou, care „a fost criticat şi sancţionat pentru utilizarea neadecvată a fondurilor".

Jurnaliştii de la „Ouest France" admit că nominalizarea „e prea mult pentru vecinii noştri de peste Canal, care au făcut totul pentru a bloca numirea acestui inginer agronom, fost ministru al Agriculturii". Cioloş a fost atacat chiar de către un jurnalist britanic, în momentul nominalizării, ceea ce l-a făcut pe Barroso să se declare „deosebit de şocat".

Fermierii exultă

Majoritatea organizaţiilor de fermieri din Occident au salutat nominalizarea lui Cioloş deoarece românul este receptat drept un conservator moderat. În mod logic, soluţia Cioloş a fost salutată de statele care atrag fonduri importante în domeniul agriculturii. Agenţia spaniolă EFE nota că decizia este una „îndrăzneaţă".

EFE aminteşte că domeniul este tipic divizării Nord‑Sud adică, între apărătorii actualului sistem din agricultură, precum Spania şi Franţa, şi partizanii unei liberalizări şi ai unor scăderi ale cheltuielilor în acest domeniu, precum Marea Britanie, Suedia şi Danemarca. Tocmai de aceea, agenţia germană DPA susţine că Cioloş ar putea avea probleme la audierile din ianuarie.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite