Noi tensiuni în Germania alimentate de extrema-dreaptă, după ce un cetăţean german a murit în urma unei altercaţii cu străini VIDEO
0Un incident ce a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică în oraşul Chemnitz din landul Saxonia şi care s-a soldat cu moartea unui cetăţean german care ar fi fost angrenat într-o dispută cu străini agită spiritele în Germania, unde prezenţa refugiaţilor continuă să nască dezbateri aprinse.
Condiţiile în care a avut loc acest incident rămân totuşi neclare. Potrivit Deutsche Welle, totul s-a petrecut duminică la ora locală 3.00 (4.00, ora României), după încheierea unui festival de stradă.
Bărbatul în cauză s-ar fi angrenat într-o dispută verbală cu mai mulţi indivizi, însă lucrurile au degenerat rapid, iar acesta a fost înjunghiat mortal. În afară de el, doi bărbaţi cu vârste în jur de 30 de ani ar fi fost răniţi prin înjunghiere, iar doi, cu vârste de 22, respectiv 23 de ani, au fost reţinuţi.
Poliţia a precizat doar că victima avea cetăţenie germană şi că în altercaţie au fost implicate persoane de „diferite naţionalităţi“.
Însă mişcarea islamofobă PEGIDA (Patrioţii europeni împotriva islamizării Occidentului), al cărei fief este în landul Saxonia, susţine că bărbatul a fost înjunghiat mortal în timp ce „dorea să-şi protejeze soţia“, relevă AFP. Reprezentanţii mişcării au cerut guvernului „să întărească securitatea“ cetăţenilor şi „să-şi schimbe politica“.
Duminică, la apelul mai multor grupuri de extremă-dreapta, în jur de 1.000 de oameni au ieşit în stradă ca reacţie la acest deces, scandând sloganuri precum „Străinii afară“, „Acesta este oraşul nostru“ sau „Noi suntem poporul“.
Potrivit poliţiei, au fost înregistrate incidente, unii protestatari aruncând cu sticle în forţele de ordine. Totodată, mai mulţi martori au relatat că unii manifestanţi au agresat fizic străini în timpul marşului, fugărindu-i.
Primarul oraşului Chemnitz, Barbara Ludwig, şi-a exprimat „indignarea“. „Este grav că oamenii se pot aduna astfel (...) şi alerga prin oraş ameninţându-i pe alţii“, a declarat ea pentru postul MDR. „Cei care s-au adunat fără autorizaţie doreau să provoace haos şi să semene frica în rândul populaţiei“, a adăugat Ludwig.
Dar extrema-dreaptă locală a anunţat că organizează o nouă manifestaţie luni seară la Chemnitz.
În acest context, guvernul german a condamnat cu fermitate comportamentul extremiştilor de dreapta.
„Ceea ce am văzut ieri la Chemnitz nu-şi are locul în statul nostru de drept“, a declarat luni Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Guvernului condus de Angela Merkel. Totodată, el a denunţat „vânătorile“ de străini.
Incidentul de la Chemnitz a avut loc într-un context politic tensionat în Germania în jurul problemei străinilor. Şefa Executivului, Angela Merkel, este acuzată în mod constant de criticii săi că ar fi contribuit la creşterea infracţionalităţii în ţară prin deschiderea porţilor pentru sute de mii de solicitanţi de azil în 2015 şi 2016.
Criticile provin în special din partea extremiştilor de dreapta, foarte bine implantaţi în fosta Germanie Democrată. La cele mai recente alegeri, la Chemnitz, formaţiunea de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a atras la fel de mulţi votanţi ca partidul de centru-dreapta al Angelei Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU).