Ministrul de Externe german, în favoarea unei eliminări graduale a sancţiunilor împotriva Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană ar trebui să elimine gradual sancţiunile impuse Rusiei ca urmare a crizei ucrainene dacă se înregistrează progrese substanţiale în procesul de pace, a declarat duminică ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier, transmite Reuters, preluată de agerpres.ro.

"Sancţiunile nu sunt un scop în sine. Ele ar trebui mai degrabă să stimuleze o schimbare de comportament", a spus Steinmeier pentru RedaktionsNetzwerk Deutschland, o reţea de ziare locale.

Şeful diplomaţiei germane s-a declarat în favoarea ridicării graduale a sancţiunilor dacă guvernul rus demonstrează că îşi respectă partea sa din implementarea acordurilor de pace de la Minsk pentru Ucraina. "O abordare totul sau nimic, chiar dacă sună bine, nu funcţionează", a avertizat el. 

 Într-un interviu pentru cotidianul german „Bild”, şeful diplomaţiei germene  Frank-Walter Steinmeier a spus că în circumstanţele actuale, trebuie evitate „joucurile de-a războiul şi tropăitul de cizme”. 

„Nu măreşti securitatea Alianţei cu parade simbolice de tancuri la graniţele estice”, a afirmat ministrul german de Externe. Recent, miniştrii apărării din NATO au aprobat staţionarea prin rotaţie a patru batalioane în Polonia şi ţările baltice ca răspuns la strategia agresivă a Rusiei, iar secretarul general NATO Jens Stoltenberg declara în 16 iunie că Rusia încearcă să creeze „o zonă de influenţă pe căi militare” şi că îşi întăreşte puternic prezenţa militară la graniţele cu ţările NATO. 

 Steinmeier crede că „ar fi fatal să ne concentrăm exclusiv pe opţiunea militară şi să căutăm soluţia doar în intimidarea adversarilor“. „ Istoria ne-a dovedit că, pe lângă voinţa comună de apărare trebuie să existe şi voinţa de a dialoga şi coopera“, a mai adăugat politicianul social-democrat. „Prin urmare, trebuie să vorbim cu partenerii noştri mai intens despre beneficiile dezarmării şi controlul înarmării în scopul siguranţei Europei".

Şeful diplomaţiei germane a mai dezvăluit că există un interes comun „pentru a coopta Rusia într-un parteneriat internaţional responsabil.

 Împiedicarea construirii unei bombe atomice de către Iran, lupta împotriva islamismului radical din Orientul Apropiat sau stabilizarea statului libian sunt doar câteva exemple în acest sens“.

Declaraţiile oficialului german vin în contextual în care, la începutul lunii iulie, la Varşovia va avea loc un nou summit NATO la care va fi discutată strategia Alianţei în ţările din flancul estic, inclusiv în bazinul Mării Negre.

Serghei Ivanov, şeful cancelariei prezidenţiale ruse, a susţinut sâmbătă că posibila desfăşurare a unor trupe militare NATO de-a lungul frontierelor est-europene reprezintă o încălcare flagrantă a tratatelor internaţionale.

Demnitarul a explicat că nu există nicio diferenţă între trupele staţionate permanent şi cele care sunt schimbate la fiecare şase luni.

Steinmeier susţine de mult timp continuarea dialogului cu Rusia, în conflictul din Ucraina. Se pare că şi NATO este în favoarea negocierilor. În paralel cu manevrele militare demonstrative, şi reprezentanţii Alianţei Nord-Atlantice încearcă să aprofundeze relaţiile cu Rusia. La insistenţele Germaniei, conducerea NATO a anunţat că Anaconda nu reprezintă exerciţii militare ale întregii Alianţe, ci manevre coordonate de Polonia.

Militarii polonezi s-au antrenat pentru a face faţă unui eventual atac al vecinilor din Rusia, de care se tem de altfel mai toate statele din estul Europei.

Prin manevra de mare anvergură "Anaconda 2016" din Polonia, NATO a demonstrat recent că dispune de un arsenal impresionant de apărare. Exerciţiile militare, la care au participat 31.000 de soldaţi din 24 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, au fost destinate contracarării unei eventuale ocupaţii precum cea din primăvara anului 2014, în care soldaţii ruşi au pus stăpânirea pe peninsula ucraineană Crimeea.

În plus, marţi NATO a anunţat că va trimite câte 1000 de soldaţi în Polonia, Letonia, Lituania şi Estonia. La aceste acţiuni va lua parte şi Germania.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite