UPDATE Miting mamut pro-UE la Tbilisi. Protestatarii s-au ciocnit cu poliția. Fost ministru reținut VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii legii au folosit spray cu piper împotriva protestatarilor.

Foto: Nexta TV via X
Foto: Nexta TV via X

UPDATE  Jurnalista de la postul de televiziune georgian „Imedi”, Lana Pogosova a fost rănită în toiul certurilor de la Tbilisi, lângă clădirea parlamentului, între protestatarii împotriva legii agenților străini și poliție. Ea a trebuit să fie spitalizată, potrivit unui comunicat de pe site- ul canalului.  

UPDATE Serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Interne a relatat că fostul ministru de stat georgian pentru integrarea în structurile europene și euro-atlantice, Alexiy Petriașvili a fost reținut administrativ de poliție la un miting la Tbilisi împotriva proiectului de lege privind agenții străini. Motivul reținerii este „neascultare de poliție și huliganism mărunt”.

Da, Petriașvili a fost reținut administrativ pentru nesupunere față de poliție și huliganism mărunt”, a spus un angajat al serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Interne.

Presa georgiană relatează că Petriașvili, care a ocupat funcția de ministru de stat din 2012 până în 2014, a fost reținut în timpul unor certuri cu poliția, când protestatarii au încercat să spargă cordonul și au dat buzna pe scena din fața parlamentului.

Pe 17 aprilie, Parlamentul Georgiei, în primă lectură în sesiune plenară, a aprobat proiectul de lege „Cu privire la transparența influenței străine”, căruia i s-au opus președintele țării Salome Zurabishvili, opoziția și diplomații occidentali, care l-au văzut ca un obstacol în calea integrării republicii în Uniunea Europeană. Din 15 aprilie, opoziția și activiștii civili au organizat mitinguri la Tbilisi împotriva proiectului de lege. Protestele din primele trei zile s-au transformat în ciocniri cu poliția.

La începutul lunii aprilie, partidul de guvernământ Visul Georgian - Georgia Democrată și-a anunțat decizia de a reintroduce în parlament proiectul de lege „Cu privire la transparența influenței străine”. Acest lucru vine la un an după ce o inițiativă similară a dus la proteste în masă, forțând autoritățile să abandoneze proiectul de lege. Textul său rămâne același ca anul trecut, cu excepția termenului „agent de influență străină”. În schimb, a fost folosit conceptul de „o organizație care urmărește interesele unei puteri străine”.

ȘTIRE INIȚIALĂ Participanții la un protest împotriva proiectului de lege privind agenții străini au început să se ciocnească în Tbilisi, cu poliția, lângă clădirea parlamentului. 

Protestatarii, care s-au adunat la intrarea principală în parlament pe bulevardul Rustaveli, au încercat să urce pe scena din fața organului legislativ, care a fost instalat pentru un miting al susținătorilor partidului de guvernământ Visul Georgian - Georgia Democrată, care este programat pentru 29 aprilie. Poliția nu le-a permis să facă acest lucru, după care a izbucnit o ceartă.

Forțele Ministerului georgian al Afacerilor Interne au fost nevoite să folosească gaz cu piper împotriva manifestanților. Forțe speciale au apărut deja în fața parlamentului, precum și tunuri cu apă și echipamente speciale pentru a dispersa mitingul. Ministerul Afacerilor Interne din Georgia a lansat un apel prin care le cere protestatarilor să rămână calmi și să nu încalce legea.

Participanții la protest s-au adunat duminică la Tbilisi în Piața Republicii, unde timp de câteva ore organizatorii evenimentului au ținut discursuri cerând retragerea proiectului de lege asupra agenților străini. Mai târziu au organizat o procesiune către parlament. Acesta este unul dintre protestele majore împotriva proiectului de lege privind agenții străini. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite