Cum încearcă georgienii să scape de jugul unei legi în stil Putin: „Nu suntem Belarus. Nu suntem Rusia“ VIDEO

0
Publicat:

După ce și-a petrecut zilele făcând vin la poalele Munților Caucaz, Tsotne Jafaridze se întoarce acasă la Tbilisi, capitala Georgiei, și își începe noua rutină. Împachetează ochelari de protecție, o mască de gaze și suficientă apă și gustări pentru a rezista câteva ore. Mai are o noapte lungă înainte.

Proteste in Georgia fata de legea privind agenti straini FOTO AFP
Proteste in Georgia fata de legea privind agenti straini FOTO AFP

Jafaridze se numără printre miile de georgieni care, în ultima lună, s-au adunat în fiecare seară în fața parlamentului țării, înfruntând gaze lacrimogene și tunuri cu apă trase de poliția din ce în ce mai brutală, pentru a protesta față de un proiect de lege despre care se tem că îi va zădărnici țării aderarea la Uniunea Europeană și o va împinge mai departe pe orbita Kremlinului.

SURSA VIDEO AFP

„Aceasta a devenit rutina mea”, a declarat el pentru CNN. „Dacă nu ne protejăm libertatea chiar acum – viitorul nostru european și occidental – mâine ne vom trezi în Rusia. Și se va termina tot.”

Partidul de guvernământ Visul Georgian încearcă să impună o lege a „agenților străini”, asemănată de critici cu o măsură introdusă de președintele rus Vladimir Putin pentru a anula disidența. Proiectul de lege, care a trecut de al doilea din trei voturi, ar cere organizațiilor din fosta țară sovietică care primesc mai mult de 20% din finanțarea lor din străinătate să se înregistreze ca „agenți străini”, atlfel riscând amenzi colosale.

Jafaridze, care deține și o afacere în domeniul turismului și spune că primește 95% din veniturile sale din surse străine, afirmă că ar fi „imediat” listat ca agent străin în conformitate cu legea generală. Dar criticii spun că ținta vizată a legislației nu sunt proprietarii de afaceri ca el, ci mass-media independentă din Georgia și organizațiile societății civile din această țară, înaintea alegerilor din octombrie, în care Visul Georgian, a cărui popularitate este în scădere, este disperat să-și păstreze puterea.

Guvernul Georgiei a încercat să adopte aceeași lege anul trecut, dar a fost forțat să dea înapoi după o săptămână de proteste intense, în care cetățenii au fluturat steaguri UE lovite de tunurile cu apă. Într-o mișcare considerată pe scară largă ca un efort de a recompensa cetățenii Georgiei – dintre care aproximativ 80% susțin aderarea la bloc – și de a inversa deplasarea țării către Rusia, UE i-a acordat statutul de candidat în decembrie.

„Imaginile aproape au creat o presiune morală asupra Bruxelles-ului pentru a-i recompensa pe acești oameni, chiar dacă guvernul lor nu se descurcă grozav”, a declarat pentru CNN Natalie Sabanadze, fostul ambasador al Georgiei la UE – într-un moment în care candidatura era aproape de neimaginat.

Însă guvernul a reintrodus același proiect de lege în martie și pare hotărât să-l treacă prin forță, în ciuda protestelor care cresc în intensitate cu fiecare săptămână.

Odată cu protestele mai aprige, a venit un răspuns mai înverșunat al poliției. Levan Khabeishvili, președintele partidului de opoziție Mișcarea Unității Naționale, a împărtășit o fotografie cu fața lui tumefiată și învinețită, după ce a spus că a fost bătut cu brutalitate marți seara. Khabeishvili a declarat pentru CNN că oferea un interviu în afara parlamentului când a văzut un tânăr reținut de poliție și a încercat să intervină.

Forte de ordine mobilizate la Tbilisi impotriva protestatarilor FOTO AFP
Forte de ordine mobilizate la Tbilisi impotriva protestatarilor FOTO AFP

„În acel moment m-au prins, m-au târât înăuntru și m-au agresat”, a povestit el, într-un calvar care a durat aproximativ 15 minute. „Îmi spuneau că vorbesc prea mult și se vor asigura că nu voi mai putea face asta.” Khabeishvili a fost văzut vorbind în Parlament a doua zi, cu fața înfășurată în bandaje.

Eto Buziashvili, un fost consilier al Consiliului Național de Securitate al Georgiei, care a participat la majoritatea protestelor, a declarat că poliția a devenit marți seară „excepțional de brutală”. Ea a declarat pentru CNN că a văzut „mulți ofițeri de aplicare a legii care nu purtau mărci de identificare. Băteau oameni, dar nu știam că sunt cu poliția. Acest lucru este foarte periculos.”

Mai mulți protestatari au declarat pentru CNN că gazele lacrimogene folosite au fost considerabil mai puternice decât înainte, îngreunând respirația și forțând protestatarii să se disperseze și să se regrupeze pentru scurt timp. Mulți au fugit în Parcul 9 Aprilie, numit după o noapte din 1989 în care armata sovietică a încercat să zdrobească un protest pro-independență, ucigând 21 de oameni și rănind sute. Georgia și-a declarat independența față de Uniunea Sovietică exact doi ani mai târziu.

„Nu cred că e posibil să-i învingi pe acești oameni”

Mulți georgieni simt o ostilitate profundă față de Rusia, care a invadat Georgia în 2008 și ocupă aproximativ 20% din teritoriul său recunoscut internațional – aproximativ aceeași proporție pe care o ocupă și în Ucraina. În ciuda agresiunii recente împotriva Georgiei, Visul Georgian a fost acuzat de multă vreme că adăpostește simpatii pro-ruse, iar fondatorul său miliardar, Bidzina Ivanishvili, și-a făcut averea în Uniunea Sovietică.

„Nu mulți oameni cred că o persoană care câștigă miliarde în Rusia este lăsată să iasă din Rusia fără niciun angajament”, a spus Buziashvili. Mulți georgieni îl descriu pe Ivanishvili drept un „maestru păpușar” și cred că oficialii aleși dansează în mare parte pe melodia lui.

Ivanishvili, cândva un politician de primă linie, dar acum o figură retrasă, a făcut o apariție rară luni seară, adresându-se unei mulțimi de contraprotestatari, după ce mii de oameni au fost transportați cu autobuzul la Tbilisi din regiunile rurale ale Georgiei, unde Visul Georgian se bucură de mai mult sprijin.

Discursul său a arătat o paranoie profundă, tendință spre teorii ale conspirației și a avut o tentă autocratică. Ivanishvili a susținut că Georgia era controlată de „o pseudo-elită alimentată de o țară străină”. El a susținut că lumea este condusă de un „Partid al Războiului Mondial”, despre care a sugerat că este responsabil pentru invazia Rusiei din 2008. Și s-a angajat să-și persecute adversarii politici după alegerile din octombrie.

„Guvernul georgian este în mod clar de partea forțelor Putiniste și antiliberale ale lumii”, a subliniat Sabanandze, fostul ambasador al UE. „Se transformă într-un instrument în mâinile Rusiei. Nu pot specula. Nu am idee dacă lucrează la instrucțiunile Rusiei, dar cu siguranță îi îndeplinește interesele.”

Pe măsură ce protestele au crescut la Tbilisi, prim-ministrul georgian Irakli Kobakhidze a apărut și la reuniunea anuală a Conferinței de acțiune politică conservatoare (CPAC) din Ungaria. În discursul său, Kobakhidze i-a denunțat pe „așa-zișii liberali” care protestează în fața parlamentului și a spus că atacă „patria, limba și credința”. Sabanadze a remarcat apelul pe care premierul ungar Viktor Orban, cel mai longeviv lider al Europei, îl are la guvernele care doresc să păstreze puterea.

Statele Unite au criticat recenta schimbare a Georgiei. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller a declarat că legislația privind agenții străini și „retorica anti-occidentală” a partidului Visul Georgian au pus Georgia pe o traiectorie precară.

Kobakhidze a răspuns criticilor SUA și a acuzat vineri Washingtonul că a încercat să alimenteze o revoluție în Georgia „realizată prin ONG-uri finanțate din surse externe”.

Unii s-au întrebat de ce Visul Georgian a reintrodus proiectul de lege privind agenții străini în acest moment, la aproape un an după ce a fost respins pentru prima dată. Ivanishvili a explicat în discursul său că a calculat „perfect” momentul: introducând acum proiectul de lege, el a sperat că energia protestatarilor va fi „irosită prematur” și că puterea lor va fi „secătuită” înainte de octombrie.

Într-o paralelă interesantă, Ivanishvili a spus că nu seamănă cu Viktor Ianukovici, fostul președinte al Ucrainei răsturnat de protestele de la Maidan în 2014, când mii de ucraineni au cerut un viitor european – în scene similare cu cele de la Tbilisi de astăzi.

„El crede că această situație aici este diferită, că deține mai mult control și că nu va permite ca genul de Maidan să aibă loc în Georgia”, a spus Sabanadze. „Dar s-ar putea să subestimeze indignarea populară”.

Pentru că protestele nu arată nici un semn de încetinire, unii se întreabă mișcarea s-ar putea transforma în ceva asemănător cu o revoluție. „Dacă acest guvern nu retrage acest proiect de lege acum, când mai au șansa, le va fi greu să ajungă la alegeri. Este o spirală în acest moment”, a spus Sabanadze.

Jafaridze spune că nu a văzut niciodată țara atât de unită. „Nu cred că este posibil să-i învingi pe acești oameni. Nu suntem Belarus. Nu suntem Rusia.”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite