Merz, la prima desfășurare a trupelor germane în altă țară, după al Doilea Război Mondial: „Putem face faţă ameninţării”

0
0
Publicat:

Cancelarul german Friedrich Merz a vizitat Lituania joi, 22, mai, pentru a marca prima desfăşurare permanentă a trupelor germane în străinătate de după al Doilea Război Mondial.

Friedrich Merz în Lituania/FOTO: X
Friedrich Merz în Lituania/FOTO: X

În timp ce mulţimea flutura steaguri lituaniene, germane şi ucrainene, Friedrich Merz şi ministrul său al apărării, Boris Pistorius, au participat la o ceremonie de lansare a brigăzii blindate menite să protejeze flancul estic al NATO, scrie News.ro.

Noua unitate de luptă grea, brigada 45 de tancuri, va fi formată din 4.800 de soldaţi germani şi 200 de civili. Ea a fost anunţată ca răspuns la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022 şi urmează să atingă capacitatea operaţională deplină până în 2027.

„Împreună cu partenerii noştri, suntem hotărâţi să apărăm teritoriul alianţei împotriva oricărei agresiuni. Securitatea aliaţilor noştri baltici este şi securitatea noastră”, a declarat cancelarul Merz.

Desfășurarea trupelor germane, fără precedent pentru Bundeswehr, are ca scop consolidarea apărării țărilor baltice, care se tem de un atac ruses.

În perspectiva summitului NATO de luna viitoare de la Haga, Merz a afirmat că alianţa trebuie „să consolideze în mod durabil capacităţile de apărare europene, iar industria noastră de apărare trebuie să-şi extindă capacităţile – trebuie să producă mai mult pentru Europa şi să producă mai mult în Europa”.

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, i-a mulţumit lui Merz pentru sprijinul acordat de Germania prin noua unitate de luptă, formată la cererea Lituaniei, care, cu cei 2,9 milioane de locuitori, se învecinează cu enclava rusă Kaliningrad şi cu Belarus, aliat al Moscovei.

Înţelegem ameninţarea şi credem că putem face faţă ameninţării împreună cu aliaţii noştri”, a spus Nauseda menţionând că Lituania intenţionează să atingă noul obiectiv NATO de a cheltui 5% din produsul intern brut pentru apărare până anul viitor.

Merz a declarat că Germania, ca cea mai mare economie a Europei, va atinge acelaşi nivel până în 2032, pe baza unui calcul de 3,5% din PIB pentru achiziţii militare şi 1,5% pentru infrastructura de importanţă militară, inclusiv drumuri, poduri şi porturi.

În timp ce guvernul de centru-stânga condus de Scholz a creat un fond special de 100 de miliarde de euro pentru achiziţionarea de echipamente de apărare şi a îndeplinit în cele din urmă angajamentul NATO de a aloca 2% din PIB pentru apărare, Merz a decis să elimine frâna constituţională a datoriei pentru a permite investiţii militare mult mai mari.

În primul său discurs important în faţa parlamentului, săptămâna trecută, Merz a promis că, după ani de neglijare, va construi „cea mai puternică armată convenţională” a Europei, în condiţiile în care Germania nu deţine arme nucleare proprii.

Întrebat despre informaţiile potrivit cărora Trump ar putea ordona o reducere a trupelor americane de pe continent, Merz a declarat joi că „nu are nicio indicaţie că SUA ar retrage trupele din Europa”.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite