Merkel recunoaşte că Germania şi UE au făcut greşeli în privinţa migranţilor
0Germania şi alte ţări membre UE au ignorat criza refugiaţilor de la frontierele externe ale blocului comunitar prea mult timp, a declarat cancelarul german Angela Merkel într-un interviu acordat „Sueddeutsche Zeitung“ şi publicat miercuri, relatează Reuters.
Merkel, care se confruntă cu critici în Germania pentru politica braţelor deschise în faţa refugiaţilor, a avertizat că Berlinul şi UE vor trebui să dea dovadă de răbdare în problema migraţiei.
„Sunt probleme politice care pot fi întrevăzute, dar oamenii nu le înregistrează la un moment dat - iar în Germania am ignorat problema prea mult timp şi am blocat necesitatea de a găsi o soluţie paneuropeană“, a declarat ea.
Şefa Guvernului german a făcut aceste comentarii într-o analiză extrem de critică la adresa sa, la împlinirea unui an de la declaraţia sa deja faimoasă „wir schaffen das“ („putem face acest lucru“) în legătură cu numărul tot mai mare al refugiaţilor.
Potrivit sondajelor, partidul său conservator CDU va fi înfrânt în două scrutine regionale luna viitoare, parţial din cauza politicilor faţă de migranţi.
Merkel a admis că Germania, care a preluat majoritatea celor peste un milion de refugiaţi din Orientul Mijlociu şi Africa sosiţi în UE anul trecut, a lăsat Spania şi alte ţări de la frontierele UE să se ocupe singure de refugiaţi. „Atunci am respins şi o distribuire proporţională a refugiaţilor“, a adăugat ea.
Mai mult, Berlinul nu a susţinut modele precum agenţia europeană pentru paza graniţelor FRONTEX, temându-se că aceasta încalcă suveranitatea statelor membre, potrivit ei. „Am spus că ne vom ocupa de problemă pe aeroporturile noastre, din moment ce nu avem alte graniţe externe UE. Dar acest lucru nu funcţionează“, a declarat ea.
Cancelarul, care a avut deja trei mandate şi ar putea încerca să îl obţină pe al patrulea, crede că refugiaţii vor fi o problemă pe termen lung.
„Nu am abordat problema în modul adecvat. Acest lucru este valabil şi pentru apărarea frontierelor externe ale spaţiului Schengen“, a subliniat ea.
Din punctul său de vedere, UE trebuie să amelioreze cooperarea şi să crească substanţial ajutorul pentru dezvoltare oferit ţărilor din Africa, dar şi Turciei şi altor regiuni cu probleme.
Germania s-a mulţumit prea mult timp să se concentreze pe alte probleme, după ani în care a primit refugiaţi din războaiele din fosta Iugoslavie, ce au avut loc în anii ’90, este de părere cancelarul.
Ea le-a cerut politicienilor germani să folosească un limbaj moderat şi să nu se lase duşi de valul discursurilor tot mai dure în legătură cu ameninţările reprezentate de migranţi.
O parte dintre germani a avut întotdeauna a atitudine oarecum rasistă faţă de străini şi sunt dispuşi să comită acte violente din această cauză, dar această tendinţă a luat amploare în ultimul an, a avertizat ea.
Liderul german, fiică de pastor, a tras un semnal de alarmă şi în legătură cu tendinţa de a pune semnul egal între orice migrant şi terorism. „Pur şi simplu nu este corect să spui că terorismul a venit numai cu refugiaţii. Era deja aici, sub nenumărate forme şi cu diferiţi potenţiali atacatori pe care îi urmăream“, a conchis ea.