Mărturiile ultimilor civili evacuaţi după două luni din oţelăria Azovstal: „Nu credeam că vom ieşi în viaţă”
0După două luni petrecute în buncărele din oţelăria Azovstal din Mariupol, ultimii civili evacuaţi au ajuns în siguranţă, duminică seara, în Zaporojie, regiune controlată de ucraineni.
Erau 51 de civili care se adăposteau în complexul metalurgic Azovstal şi alţi aproximativ 120 care au mers pe jos până la un punct de preluare dintr-un mall care a ajuns ruine, scrie The Guardian.
Călătoria a fost una lungă, mai mult de 200 de kilometri, şi a durat două zile, deoarece convoiul de autobuze a fost ţinut ore în şir la punctele de control ruseşti, iar locuitorii înfometaţi şi obosiţi din interior au fost interogaţi.
„Nu credeam că vom ieşi în viaţă, aşa că nu am niciun plan pentru viitorul meu”, a spus Natalia, care a lucrat la uzina Azovstal toată viaţa ei şi apoi s-a adăpostit timp de peste două luni în reţeaua sa de buncăre.
Ea povesteşte că în buncăr a organizat concursuri de desen pentru copii şi că nu ar fi renunţat la ei chiar dacă ar fi împuşcat-o. În plus, ea spune că printre puţinele lucruri luate din buncăr se numără şi colecţia de desene a copiilor.
După două zile petrecute pe drum, civilii au ajuns în oraş seara şi au fost întâmpinaţi cu o masă caldă, haine şi jucării.
„Este o gură de aer proaspăt să fii pe un teritoriu controlat de ucraineni”, a spus Tatiana, o altă femeie din buncăr, care a fugit împreună cu fiica şi nepoata ei.
Oraşul Mariupol a îndurat cele mai dure atacuri în timpul acestui război. Uzina Azovstal este ultimul punct strategic care se mai află în mâinile soldaţilor ucraineni. Zeci de civili au fost captivi în oţelărie, cu puţină hrană şi apă şi cu medicamente aproape terminate.
Pascal Hundt, şeful delegaţiei Crucii Roşii în Ucraina, a spus că oamenii „au îndurat un nivel de groază prin care niciun om nu ar trebui să treacă” şi crede că din cei aproximativ 2000 de soldaţi care au mai rămas în oţelărie, mulţi sunt răniţi.