Marinari ruși răniți ar fi fost evacuați de urgență după atacul cu drone martime asupra navelor ruse din Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipaje de pe nave rusești din Marea Neagră ar fi solicitat evacuarea de urgență în urma atacului cu drone maritime de marți, ceea ce pare să contrazică afirmațiile inițiale ale Rusiei privind respingerea cu succes a acestuia, a relatat postul de știri ucrainean Babel via Telegram, citând surse din domeniul securității naționale.

Corveta Serghei Kotov patrulează în Marea Neagră în urma blocadei ruse FOTO PROFIMEDIA
Corveta Serghei Kotov patrulează în Marea Neagră în urma blocadei ruse FOTO PROFIMEDIA

Anterior marți, Ministerul rus al Apărării a susținut că Flota sa din Marea Neagră a zădărnicit un atac cu trei drone martime de suprafață asupra navelor sale Serghei Kotov și Vasili Bîkov – trimise să patruleze pe traseul de transport al cerealelor, după impunerea blocadei ruse asupra porturilor ucrainene. Comunicatul a venit cu precizarea că atacul a avut loc la 340 de kilometri de Sevastopol, și că toate dronele au fost doborâte.

Totodată, corespondenți de război ruși au scris că nava cargo Sparta-IV ar fi fost vizată de atacul presupus ucrainean de marți. Relatări media anterioare au sugerat că Sparta-IV a fost folosită pentru a transporta arme din Siria. Căpitanul navei a fost de altfel inculpat de serviciul de securitate ucrainean, SBU, în luna iunie.

Sursa Babel a dezvăluit că marinarii ruși de pe una dintre navele atacate au solicitat evacuarea răniților, contrazicând astfel versiunea oficială rusă potrivit căreia forțele rusești au reușit să respingă cu succes dronele.

Potrivit informațiilor furnizate de această sursă, elicoptere Ka-29 au fost trimise pentru evacuare, cu ordinul de a transporta eventuali morți și răniți la Școala navală militară superioară Nahimov din orașul ocupat Sevastopol (Crimeea).

De asemenea, Babel a făcut publice comunicări interceptate între echipajele elicopterelor și serviciile de aviație ale gărzii de coastă ruse, care includeau detalii despre locația navelor și numărul de victime. Aceste interceptări indică faptul că cel puțin o persoană a fost ucisă și iar alte cinci rănite.

Totuși, acestea nu au oferit informații clare în legătură cu ce navă a fost lovită în atacul cu drone.

Babel notează că Rusia clasifică nava cargo Sparta-IV ca fiind civilă. Cu toate acestea, sursa citată afirmă că nava este echipată cu armament de calibru greu și are la bord echipaj înarmat și personal militar, ceea ce face din navă o țintă militară legitimă.

În timpul nopții, regimul de la Kiev a întreprins un atac terorist cu trei ambarcațiuni semisubmersibile fără echipaj uman asupra unor nave de transport civile rusești care se îndreptau spre strâmtoarea Bosfor, în partea de sud-vest a Mării Negre", a transmis Ministerul rus al Apărării.

„Fără îndoială, astfel de declarații ale oficialilor ruși sunt fictive și nu conțin nici măcar o fărâmă de adevăr. Ucraina nu a atacat, nu atacă și nu va ataca nave civile și nici alte obiecte civile”, a reacționat consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak.

Atacuri cu drone asupra porturilor ucrainene după sfidarea blocadei din Marea Neagră

Rusia a lansat în noaptea de marți spre miercuri atacuri cu drone și rachete asupra infrastructurii portuare din regiunea Odesa, vizând inclusiv portul Ismail, situat la granița cu România.

Presa ucraineană relatează că dronele, de tip Shahed, au sosit dinspre Marea Neagră şi apoi s-au deplasat spre vest, de-a lungul fluviului Dunărea, spre Ismail, devenit un port-cheie pentru exporturile de cereale ale Ucrainei.

Șase nave comerciale au fost surprinse la începutul acestei săptămâni îndreptându-se spre Ucraina în pofida amenințării Moscovei precum că Marea Neagră a devenit o zonă periculoasă pentru navigație. Odată cu retragerea din acordul cerealelor, Rusia consideră că orice navă care va trece prin această zonă va fi considerat una care transportă echipament militar.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite