Marea Britanie: grad periculos de radioactivitate, detectat la cea mai veche centrală nucleară din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrala nucleară Sellafield este cel mai vechi complex nuclear din Europa. FOTO Reuters
Centrala nucleară Sellafield este cel mai vechi complex nuclear din Europa. FOTO Reuters

Au fost detectate „niveluri ridicate de radioactivitate” în incinta instalaţiei nucleare Sellafield, în nord-vestul Angliei, cel mai vechi complex nuclear european, a anunţat vineri exploatantul, precizând că instalaţia continua să funcţioneze, relatează AFP, citată de Mediafax.

„Niveluri ridicate de radioactivitate”, la unul dintre dispozitivele de monitorizare a radiaţiilor instalaţiei, situat la extremitatea de nord a Sellafield, au fost înregistrate, a anunţat Sellafield Ltd într-un comunicat.

Ca „măsură de prudenţă şi precauţie”, instalaţia, utilizată pentru stocarea unor deşeuri nucleare şi tratarea unor combustibili uzaţi, „operează normal, dar cu mai puţin personal astăzi (vineri)”, se arată în comunicat.

„Nivelurile de radioactivitate detectate depăşesc limita normală, dar nu şi limita care impune ca personalul să adopte măsuri înăuntrul sau în afara instalaţiei”, afirmă aceeaşi sursă. „Personalul continuă să muncească, iar uzinele (de la Sellafield) să funcţioneze, în timp ce ancheta se află în desfăşurare”, se arată în comunicat.

Într-o scurtă reacţie, Guvernul apreciază că, „în prezent, nu există vreun motiv să credem că incidentul este mai grav decât s-a raportat” că este. Un angajat al instalaţiei, care a solicitat protecţia anonimatului, a declarat că personalul nu a primit informaţii precise despre natura incidentului.

Sellafield a fost prima centrală nucleară din lume care a furnizat electricitate publicului, dar a încetat să mai producă electricitate în 2003. În incintă se află mai multe instalaţii, dintre care unele sunt în curs de desfiinţare. Incinta serveşte, în prezent, la stocarea unor deşeuri nucleare şi tratarea combustibilului uzat.

În martie 2013, Sellafield a fost închisă „din precauţie”, din cauza intemperiilor. Instalaţia este exploatată de un consorţiu din care face parte şi grupul francez Areva.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite