Marea Britanie caută un submarin suspect în apele sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căutarea în apele teritoriale britanice a început după observarea unui periscop
Căutarea în apele teritoriale britanice a început după observarea unui periscop

Avioanele de patrulare NATO au ajutat Marea Britanie să caute în apele sale, de lângă linia vestică de coastă a Scoţiei, unde a fost observat periscopul unui submarin, informează Reuters.

Ministrul Apărării din Marea Britanie a declarat că a primit asistenţă NATO în cadrul unei operaţiuni, însă nu a vrut să intre în detalii. Ştirile despre această operaţiune, raportate prima dată de „Aviation Week“, vin pe fondul unor tensiuni în creştere dintre puterile occidentale şi Rusia.

O escadră de nave de război ruseşti a intrat în Canalul Mânecii luna trecută, iar Suedia spune că are dovezi că un submarin străin era ilegal în apele sale, în luna octombrie.

Se pare că în căutarea submarinului misterios de la sfârşitul lunii noiembrie ar fi fost implicate avioane din Franţa, SUA şi Canada. „Partenerii NATO au oferit asistenţă operaţiunii maritime efectuată de Marina Regală. Nu discutăm detaliile operaţiunilor maritime“, a declarat ministrul Apărării din Marea Britanie, citat de „Reuters“. 

Căutarea ar fi fost declanşată de reperarea unui periscop în zona unde, de obicei, submarinele Marinei Regale ies la suprafaţă pentru a se îndrepta spre o bază din Faslane, potrivit „Aviation Week“.

Anglia nu are avioane de patrulare maritimă specializate, încă de când a renunţat la programul Nimrod, în 2010. Ministrul Apărării nu a confirmat faptul că avioanele NATO căutau un submarin, şi nici că această operaţiune a avut loc. Potrivit „Aviation Week“, nu este clar dacă submarinul „vânat“ intrase în apele teritoriale britanice.

În octombrie, peste 200 de trupe, avioane de luptă şi elicoptere au căutat în Marea Baltică, lângă capitala suedeză Stockholm, după ce au existat rapoarte despre „o activitate submarină suspectă“.

Acea operaţiune a readus aminte de ultimii ani ai Războiului Rece când Suedia „vâna“, în mod repetat, submarine sovietice de-a lungul coastei sale, notează „Business Insider“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite