Mandatul European de Arestare provoacă „furtună“ în Parlamentul britanic: Cum să dai magistraţilor români puterea de a ne reţine cetăţenii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea Britanie trebuie să decidă până în decembrie dacă va continua să utilizeze Mandatul European de Arestare, dar şi dacă va adopta alte măsuri juridice ale UE. Mandatul permite extrădarea rapidă a suspecţilor din Uniunea Europeană. Criticii susţin că acesta reprezintă o ameninţare la adresa libertăţilor cetăţenilor britanici: „Ar trebui să fii nebun să votezi pentru a da magistraţilor români puterea de a ne reţine cetăţenii“, potrivit BBC.

Secretarul de Stat britanic, Theresa May ar dori să se păstreze Mandatul European de Arestare, dar şi celelalte măsuri, însă mulţi dintre colegii săi nu îşi doresc acest lucru. „Ar trebui să aducem puterea înapoi în Regatul Unit, înapoi sub controlul democraţiei britanice“, a declarat la BBC Radio 4, Graham Brady, o figură influentă a Conservatorilor.

„Nu ar trebui să cedăm puteri instituţiei europene. Cred că acest lucru trimite un mesaj care ne este defavorabil“, a adăugat Brady.

Unii consideră că liderii conservatori s-ar putea confrunta cu o rebeliune, aşa că marile ministere vor trebui să se bazeze pe voturile laburiştilor pentru a înfrânge opoziţia din propriul partid, notează BBC.

Unul dintre opozanţii conservatori, Dominic Raab, a introdus chiar o metaforă meteorologică: „Cred că dacă nu avem o linie clară, stabilă cu strategia generală, se va crea o furtună care va face rebeliunea împotriva UE să pară un vânticel“.

Se spune chiar că, pe fondul ameninţării din partea Partidului de Independenţă a Regatului Unit (UKIP), ar trebui „să fii nebun să votezi pentru a da magistraţilor români puterea de a ne reţine cetăţenii“, scrie BBC, citând surse anonime. Şi se suspectează chiar că vor reuşi să schimbe poziţia guvernului înainte de a se ajunge la vot.

Surse din anturajul premierului britanic David Cameron insistă că poziţia guvernului nu s-a schimbat. Ele accentuează că guvernul a dorit mereu să renunţe la 100 de măsuri juridice ale UE, iar secretarul de stat a schimbat legea pentru a încerca stoparea altor ţări europene să extrădeze cetăţeni britanici invocând motive banale.

Fostul ministru conservator de Interne, Damian Green, susţine că Mandatul este „pentru a ne păstra străzile sigure“. „Adevărul este că fără Mandatul European de Arestare ar fi mai uşor să ucizi, să violezi, să abuzezi copii şi apoi să fugi în alte ţări europene pentru a scăpa de jurisdicţia britanică“, explică Green.

Poliţia tinde să fie de acord. „Din punctul nostru de vedere, Mandatul European de Arestare ne oferă mijloace mai puternice, mai eficiente de a aresta criminali periculoşi din afara graniţelor şi, astfel, să fim mai în siguranţă acasă. Nu este un instrument pe care ne permitem să-l pierdem“, declară Sir Hugh Orde, preşedintele Asociaţiei Ofiţerilor de Poliţie (ACPO).

Însă Dominic Raab adaugă că, fără Mandat, extrădările tot ar avea loc. Însă, oricare ar fi alegerea parlamentarilor britanici, furtuna politică pe care o anticipează Dominic Raab este pe cale să aibă loc, conchide BBC.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite