Nigerul suspendă exporturile de uraniu și aur către Franța

0
Publicat:

Parisul a suspendat anterior programele de sprijin financiar ale Nigerului până la restabilirea ordinii constituționale în țară.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Noile autorități din Niger au suspendat exportul de uraniu și aur în Franța, transmite BBC.

Anterior, Spania și Germania au decis să suspende cooperarea cu Nigerul. Franța a suspendat programele de sprijin financiar pentru Niger până la restabilirea ordinii constituționale în țara africană, a declarat mai devreme Ministerul de Externe francez.

Potrivit BBC, Nigerul este al șaptelea cel mai mare producător de uraniu din lume. Potrivit presei franceze, Nigerul reprezintă între 15% și 17% din uraniul folosit pentru a genera electricitate în Franța.

Autoritățile franceze nu au luat încă o decizie de a-și evacua cetățenii din Niger, unde a avut loc lovitura de stat, a declarat anterior ministrul francez de externe Catherine Colonna. Potrivit acesteia, în Niger sunt 500-600 de francezi.

Un grup de militari ai Gărzii Prezidenţiale din Niger a blocat în dimineaţa zilei de 26 iulie clădirea din Niamey unde se află biroul şefului statului. În timpul operațiunii, pe străzile din apropiere nu existau echipamente militare, clădirea fiind blocată de mașini.

Revista Jeune Afrique a menționat că Garda Prezidențială este condusă de generalul Omar Tchiani. Surse ale publicației au susținut că în ultimele zile președintele luase în considerare posibilitatea demiterii generalului.

Ziarul Le Monde a scris, citând surse, că motivul rebeliunii nu a fost intenția unei lovituri de stat, ci „o problemă legată de garda prezidențială” condusă de Tchiani. Ulterior, rebelii au preluat controlul asupra clădirii Radioului și Televiziunii de Stat din Niger, l-au reținut pe șeful Ministerului Afacerilor Interne al țării, Amada Adama Suley.

Forțele armate ale Nigerului și Garda Națională nu au susținut niciun grup din garda prezidențială. Forțele speciale din Niger au rămas și ele de partea președintelui. Mai târziu, armata i-a sprijinit pe rebeli.

În seara zilei de 26 iulie, au existat rapoarte despre împușcături intense în apropierea palatului prezidențial. Potrivit AFP, militarii gărzii prezidențiale au deschis focul asupra manifestanților care au cerut eliberarea imediată a lui Bazum. Nu s-au raportat victime.

Rebelii l-au reținut pe președintele Mohamed Bazum împreună cu familia sa în palatul prezidențial. O sursă de la Jeune Afrique apropiată șefului statului a remarcat că acesta este „în siguranță” și că negocia cu rebelii. În ciuda presiunilor din partea rebelilor, Bazum a refuzat să-și semneze demisia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite