Macron este gata să împartă „umbrela nucleară”. Care sunt cele trei condiții impuse de liderul francez
0Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat miercuri, 14 mai, că este pregătit să „înceapă o discuție” cu partenerii cu privire la descurajarea nucleară, anunțând că va defini un cadru formal „în săptămânile și lunile următoare”.

El a pledat ca Franța să își împartă capacitățile nucleare de descurajare cu restul Europei. Mai exact, a sugerat ca avioane dotate cu bombe nucleare să fie staționate și în alte țări. Acest model este deja aplicat de Statele Unite, care și-au extins „umbrela nucleară” asupra aliaților, scrie focus.ua.
„Având în vedere vremurile în care trăim, mi-aș dori să putem participa la exerciții cu toți partenerii care își doresc asta, pentru a vedea dacă putem merge mai departe”, a subliniat el.
Liderul francez a explicat că SUA au arme nucleare în Belgia, Germania, Italia și Turcia. Acum, Franța este pregătită să deschidă o discuție privind extinderea propriei „umbrele nucleare”.
„Voi defini cadrul în mod foarte formal în săptămânile și lunile următoare, dar deja am început procesul, cu condițiile pe care le-am menționat”, a spus Macron.
Condițiile lui Macron
Cele trei condiții impuse de liderul francez sunt:
1. Franța nu va plăti pentru securitatea altora;
2. Nu va împărți ceea ce este esențial pentru propria apărare;
3. Deciziile finale vor fi luate exclusiv de președintele Franței.
„Europa noastră a fost construită, înainte de toate, pentru pace. Am pus în comun ceea ce obișnuiam să producem pentru a face arme unii împotriva altora. Apoi a urmat piața, prosperitatea. Acum e vorba despre putere. Cea mai mare provocare a noastră este să rămânem liberi. Dacă europenii vor să rămână liberi, trebuie să se înarmeze, să dea dovadă de solidaritate și să acționeze ca o forță de descurajare”, a subliniat liderul francez.
Discuții cu Germania și Polonia
Publicația Financial Times a relatat că Macron poartă discuții cu Germania, Polonia și alte țări europene – neprecizate – privind modalități de protecție în fața amenințării din partea Rusiei. Demersul este văzut ca un răspuns la presiunile președintelui american Donald Trump, care dorește să reducă prezența forțelor americane în Europa și să forțeze aliații să-și asume mai multă responsabilitate pentru propria securitate.
Statele Unite au fost garantul principal al securității europene timp de decenii, în mare parte datorită „umbrelei nucleare”. Conform acordului NATO, bombele nucleare sunt controlate de Washington, dar sunt destinate a fi transportate și lansate de avioane ale aliaților – Belgia, Germania, Grecia, Italia, Țările de Jos și Turcia.
Publicația a notat că Europa a fost „șocată” de aparenta disponibilitate a lui Trump de a submina NATO, în timp ce se teme, totodată, de o amenințare pe termen lung venită din partea Rusiei. Macron a declarat că este un „moment de trezire geopolitică”, iar deși Europa nu dorește ca SUA să renunțe la garanțiile sale, liderii din Germania și Polonia au cerut pregătiri pentru un asemenea scenariu.
Franța nu poate oferi aceleași garanții ca SUA
Mass-media subliniază că arsenalul nuclear al Franței este mult mai mic decât cel al SUA, astfel că nu poate oferi același nivel de securitate întregii Europe. Un oficial francez – citat anonim – a anticipat că, în ciuda discuțiilor active, doctrina nucleară a Franței nu va fi revizuită. Totuși, consideră că ar putea fi făcute alte schimbări pentru a demonstra determinarea Parisului.
În același timp, liderii europeni încearcă să evite orice risc de deteriorare a relațiilor de apărare cu Washingtonul. Liderii Franței și Germaniei au asigurat anterior că orice discuții privind o „umbrelă nucleară europeană” au ca scop completarea, și nu înlocuirea, garanțiilor existente în cadrul NATO.
Reamintim că președintele Emmanuel Macron a anunțat și că Europa, în special Franța, „și-a triplat producția de arme” și că toată producția este trimisă în Ucraina. El a numit o singură condiție în care ar fi dispus să discute cu liderul rus Vladimir Putin.
La rândul său, Keith Kellogg, trimisul special al președintelui american, a enunțat condiția în care Donald Trump ar veni la negocieri de pace la Istanbul. Politicianul a menționat că fostul lider american „are arta de a încheia acorduri” și „știe cu adevărat cum să le facă să funcționeze”.