Lupta pentru Vatican: europenii îl vor pe italianul Angelo Scola

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Favoritul italienilor este cardinalul Angelo Scola, preferinţă ilustrată de cotele caselor de pariuri.   FOTO: Reuters
Favoritul italienilor este cardinalul Angelo Scola, preferinţă ilustrată de cotele caselor de pariuri.   FOTO: Reuters

Arhiepiscop al Bisericii Catolice pentru Milano, Angelo Scola este cotat de casele de pariuri cu şanse de 5/2 pentru a deveni următorul suveran pontif. În vârstă de 69 de ani, italianul pare a fi preferatul europenilor, care probabil că vor vota şi la acest Conclav ca un bloc unitar. Scola este una dintre cele mai puternice figuri ale Bisericii Catolice.

Cardinalul este cunoscut pentru formarea intelectuală şi teologică similare celor ale Papei Benedict al XVI-lea. „Este un Ratzinger, dar cu o aplecare mai bună spre popor. Se simte confortabil în prezenţa presei, deseori se descurcă mai bine când vorbeşte liber decât atunci când scrie un discurs. Textele sale sunt uneori dense, dar spontaneitatea în comentarii este accesibilă şi informală, cu o doză bună de umor”, notează publicaţia „National Catholic Reporter”. 

Totodată, Scola şi-a câştigat un renume în rândul feţelor bisericeşti datorită relaţiilor foarte bune cu presa şi publicul, precum şi cu scena politică italiană. Scola are propria pagină de web, disponibilă în italiană şi engleză, precum şi numeroase alte portaluri administrate de membri ai congregaţiei sale. Există chiar şi un fan club pentru cardinal. Chiar dacă scrierile sale sunt deseori catalogate drept opace, Vaticanul îl laudă pentru popularitatea de care se bucură. 

Cu toate acestea, există şi voci care îl contestă, în special din cauza cărţilor sale. O recenzie a volumului „Misterul Nupţial”, publicată de Scola în 2006, îl acuză pe acesta de „condamnarea nu doar a avortului, a ingineriei genetice (clonare) şi a metodelor de contracepţie, dar şi a feminismului, a homosexualităţii şi a unor trăsături culturale asociate cu acestea, precum individualismul, libertinismul, relativismul, narcisismul şi chiar nihilismul”.

Logica arhiepiscopului pare să fie, de fapt, că feminismul este responsabil pentru homosexualitate, pentru că, în contextul în care tot mai multe femei se comportă precum bărbaţii, aceştia din urmă tot mi probabil că vor ajunge să-şi dorească să facă sex cu alţi bărbaţi”, se arată în recenzia publicată în revista „Commonweal”. 

Născut în comuna Malgrate din Lombardia, Scola este fiul unui camionagiu. A studiat Filosofia la Universitatea Catolică a Inimii Sacre, de unde şi-a luat şi doctoratul cu o dizertaţie despre filosofia creştină. După ce s-a perfecţionat în mai multe universităţi italiene, Scola a studiat apoi şi în Elveţia, ajungând editorul jurnalului „Communio”, al cărui cofondator este actualul suveran pontif. Papa Ioan Paul al II-lea l-a ridicat la rangul de cardinal în 2003, iar în 2011 a devenit Arhiepiscop pentru Milano. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite