Londra îl sfidează pe Putin. Instructori militari britanici ar putea antrena soldați ucraineni. Franța, gata să urmeze exemplul
0Conducerea armatei britanice ia în considerare trimiterea de trupe în Ucraina pentru a antrena soldați în locuri „izolate”, pentru a ajuta Kievul să pregătească noi recruți, scrie The Times, citând surse.
Conform planurilor aflate în discuție, grupuri mici de instructori militari britanici vor fi trimise în vestul Ucrainei pentru a oferi instruire de bază intensivă recruților înainte ca aceștia să fie trimiși pe linia frontului din est.
Potrivit a două surse bine informate, acest lucru ar rezolva unele dintre problemele logistice care apar atunci când se trimit soldați ucraineni la bazele britanice pentru instruire, dar ar economisi și bani.
The Times notează că, în cadrul operațiunii Interflex condusă de Marea Britanie, zeci de mii de soldați ucraineni au fost instruiți în Regatul Unit de la începutul războiului. Cu toate acestea, surse militare britanice spun că instruirea soldaților ucraineni direct în Ucraina ar putea fi mai rapidă și mai ieftină.
Armata ucraineană sprijină, de asemenea, această inițiativă, considerând că va trimite un semnal militar și politic puternic și va crea condiții prealabile realiste pentru desfășurarea infrastructurii NATO în Ucraina.
O sursă militară ucraineană a declarat că mutarea exercițiului în Ucraina ar trimite un „semnal militar și politic puternic” către alte țări și către Rusia însăși. Sursa a precizat că aceasta ar marca, de asemenea, începutul desfășurării „de facto” a infrastructurii militare NATO în Ucraina și ar fi un „factor puternic de descurajare”.
De asemenea, soldații britanici vor învăța tehnici de luptă de la militarii ucraineni și vor avea ocazia să testeze cele mai recente arme dezvoltate pentru război, a adăugat sursa.
De la invazia la scară largă a Rusiei în 2022, peste 100 000 de trupe ucrainene s-au antrenat în străinătate, în principal în Regatul Unit, Polonia, Franța și Germania.
Sursa ucraineană a declarat că speră ca liderii britanici să inspire Franța să urmeze exemplul și să efectueze exerciții în Ucraina, după ce discuțiile de la Paris par să fi ajuns într-un impas politic.
La 9 octombrie, președintele francez Emmanuel Macron a prezentat imagini de la antrenamentul brigăzii ucrainene Anna Kivska. Armata franceză antrenează 2 300 de soldați ucraineni în Grand Este.
Franţa a anunţat că va furniza Ucrainei avioane Mirage 2000-5
Franţa a anunţat că va livra Ucrainei avioane de vânătoare Mirage 2000-5. Ministrul Armatelor franceze, Sébastien Lecornu a precizat că acest lucru se va realiza în primul trimestru al anului viitor. Până atunci avioanele vor fi pregătite iar piloţii şi mecanii instruiţi.
Ministrul Armatelor franceze, Sébastien Lecornu nu aprecizat despre câte avioane este vorba şi nici de câte avioane beneficiază în acest moment forţele aeriene franceze.
Echipat pentru lupta aeriană, Mirage 2000-5, care va zbura în culori ucrainene, trebuie să fie echipat mai întâi cu "echipamente noi", spune ministrul Sébastien Lecornu pe reţeaua X.
Printre acestea se numără echipamente de "luptă aer-sol" pentru a efectua lovituri aeriene și "apărare electronică" care să reziste puternicului bruiajj rusesc, a spus Sébastien Lecornu. Pregătirea echipamentelor se va face la baza aeriană din Cazaux (sud-vest), în timp ce piloții și mecanicii care operează pe aceste aeronave sunt instruiți la baza de la Nancy, în estul Franței. Ministrul Armatelor franceze, Sébastien Lecornu a precizat că "formarea piloților și mecanicilor ucraineni continuă".
Primul grup de piloți ucraineni a finalizat antrenamentul în Franța, au anunțat forțele armate franceze pe 20 septembrie. Mirage 2000 este o aeronavă multirol proiectată la sfârșitul anilor 1970 și introdusă în 1984.
Versiunea 2000-5 are sisteme radar îmbunătățite și poate transporta rezervoare de combustibil, mărindu-și considerabil raza de acțiune. Presa franceză a raportat anterior că versiunea livrată Ucrainei va fi echipată pentru a lovi ținte terestre.
Mirage 2000-5 este un avion de luptă de generația a patra, în aceeași clasă cu F-16 fabricat în SUA pe care Forțele Aeriene ale Ucrainei îl au deja în dotare.