LIVE TEXT | Război în Ucraina. Autoritățile ucrainene vânează agenții dubli care i-au ajutat pe ruși: Aliații s-au întrunit la baza Ramstein

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este a 422-a zi de război la scară largă în Ucraina. Autoritățile ucrainene caută agenții dubli care i-au ajutat pe invadatorii ruși la începutul agresiunii militare. Miniștrii Apărării din statele care susțin Ucraina s-au reunit la baza Ramstein din Germania pentru a-și coordona sprijinul militar. Președintele Volodimir Zelenski insistă pentru aderarea țării sale în NATO și îndeamnă Mexicul să-l ajute să-și prezinte cauza în fața Americii Latine.

Jens Stoltenberg (stânga) primit de președintele Volodimir Zelenski la Kiev FOTO EPA-EFE
Jens Stoltenberg (stânga) primit de președintele Volodimir Zelenski la Kiev FOTO EPA-EFE

UPDATE 19.45 Ambasadoara Rusiei la Sofia nu mai ține cont de cutumele diplomatice și își anunță politicianul favorit în Bulgaria

Ambasadoarea Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, și-a exprimat deschis sprijinul pentru liderul unui partid din Parlamentul Bulgariei, încălcând astfel normele diplomatice.

„Dacă aş fi alegător bulgar, probabil că aş vota «nu susţin pe nimeni» sau pentru Kostadin Kostadinov”, a declarat Mitrofanova într-un interviu acordat unui influencer din țara în care se află în post.

Kostadin Kostadinov (44 de ani) este liderul Partidului „Vazrajdane” („Renașterii”, ultranaționalist), care, cu 14% din voturi, s-a clasat pe locul trei la alegerile din 2 aprilie, al cincilea scrutin din Bulgaria în ultimii doi ani. Această formaţiune politică a făcut campanie electorală cu un discurs pro-Rusia în pofida agresiunii sale militare din Ucraina.

În martie 2022, Ucraina a stabilit o interdicție de intrare pentru zece ani pe numele lui Kostadin Kostadinov, pe care îl acuză de spionaj în favoarea Rusiei. Detalii aici

UPDATE 19.25 Viktor Orban pune sub semnul întrebării aderarea Ucrainei la NATO

Viktor Orban a reacționat la anunțul secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, care afirmă că toți aliații sunt de acord ca Ucraina să devină membru al Alianței Nord-Atlantice.

Stoltenberg a declarat în mod constant că Ucraina va adera la NATO într-un termen mediu, odată ce invazia rusă se va încheia.

În schimb, premierul Viktor Orban s-a grăbit să-și exprime surprinderea față de aceste afirmații într-o postare pe Twitter, vineri după-amiază, în care a scris un singur cuvânt: „Ce?!”Detalii aici

UPDATE 17.09 Comandantul Flotei Ruse din Pacific, scos din funcție în contextul unor exerciții de luptă în Marea Ohoțk

Comandantul Flotei Ruse din Pacific a fost scos din funcție, a anunțat joi reprezentantul Kremlinului pentru Orientul Îndepărtat al Rusiei.

Această remaniere a fost anunțată la o săptămână după ce Flota Rusă din Pacific a primit ordin să organizeze exerciții de respingere a unui atac inamic, relatează The Moscow Times.

Potrivit lui Iuri Trutnev, reprezentantul Kremlinului pentru Orientul Îndepărtat al Rusiei, amiralul Serghei Avakianț, în vârstă de 66 de ani, va conduce o organizație înființată recent pentru supravegherea pregătirii militare și a educației patriotice. Detalii aici

UPDATE 17.06 Momentul în care un avion rusesc bombardează din greșeală o stradă din Belgorod

Orașul rusesc Belgorod, din vestul țării, a fost bombardat din greșeală chiar de forțele militare ruse. Oficialii de la Moscova anunță că au deschis o anchetă cu privire la incident.

Un avion de luptă a provocat un crater de 20 de metri în orașul rusesc Belgorod după ce a lansat din greșeală muniția, în seara zilei de joi, potrivit agenției TASS. Autoritățile locale au raportat o explozie puternică, chiar la granița cu Ucraina. Două persoane au fost rănite în urma incidentului.

„În timp ce un avion Suhoi Su-34 al forţelor aeriene zbura deasupra oraşului Belgorod, a avut loc o descărcare accidentală de muniţie de aviaţie”, relatează TASS, citând Ministerul Apărării.

Pe rețelele sociale au apărut imagini din momentul deflagrației. Detalii aici

UPDATE 16.24 Oficial de la Kiev: „Ucraina relansează canalul Bîstroe ca rută alternativă pentru exporturile agricole”

Canalul Bîstroe este văzut de oficialii ucraineni ca o rută alternativă pentru exporturile de cereale. De altfel, Kievul susține că porturile dunărene sunt de importanță majoră pentru aceste exporturi.

Vicepremierul Ucrainei Oleksandr Kubrakov a declarat că ceea ce este cunoscut sub numele de „Clusterul Dunării” oferă o rută alternativă viabilă de export, transmite Reuters. Detalii aici

UPDATE 16.18 Kirilo Budanov, vizat de un mandat de arestare în Rusia

Un tribunal din Moscova e emis vineri un mandat de arestare în lipsa inculpatului pe numele lui Kirilo Budanov. Șeful contraspionajului militar ucrainean este acuzat de „terorism” în legătură cu explozia produsă în octombrie anul trecut pe podul care leagă Rusia de peninsula Crimeea.

Potrivit presei ucrainene, mandatul de arestare pe numele lui Budanov a fost decis de Tribunalul Lefortovo în baza unor acuzații de „manipulare ilegală de arme” și „terorism”.

Agenția de presă TASS, un instrument de propagandă al Kremlinului, scrie că șeful Direcției Principale de Informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării este dat în urmărire internațională de Rusia pentru explozia de pe podul de peste strâmtoarea Kerci. Detalii aici

UPDATE 15.26 MAE rus recurge la acuzații nefondate și propagandă pentru a-și arăta nemulțumirea față de reuniunea de la baza Ramstein

Ministerul de Externe de la Moscova se arată foarte deranjat de reuniunea Grupului de Contact pentru Ucraina într-un comunicat în care acuză, fără dovezi, conducerea de la Kiev de retorică „extremistă” și denunță angajamentul Occidentului de a susține armata ucraineană în fața invaziei ruse.

„Astăzi (vineri, n. red.), la o nouă reuniune a Grupului de Contact pentru Ucraina de la Ramstein, Kievul intenţionează să ceară livrări urgente de sisteme de apărare antirachetă şi rachete cu rază lungă de acţiune”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.

Moscova anunță că se opune categoric „apetitului în creștere” al președintelui Volodimir Zelenski pentru „arme noi și moderne” care ar putea viza ținte departe în spatele liniilor de front. Practic, Moscova solicită Occidentului să nu mai susțină Ucraina și să nu-i furnizeze arme care ar putea să o ajute să vizeze depozitele militare și nodurile logistice făcute de ruși în afara razei de acțiune a sistemelor de rachete de care dispun în prezent forțele armate ale Kievului. Detalii aici

UPDATE 14.09 Viața de lux a soției unui criminal de război în Ucraina: Diamante, blănuri, Rolls Royce și St. Tropez

O anchetă publicată de Fundația Anticorupție a opozantului rus Aleksei Navalnîi, aflat în arest, dezvăluie luxul în care trăiește partenera de viață a unui viceministru rus al Apărării și trucul prin care își permite să călătorească în Europa în pofida sancțiunilor aplicate de occidentali pentru a împiedica vărsarea de sânge din Ucraina.

Protagoniștii anchetei, intitulată „Război și festin”, sunt Timur Ivanov, responsabil de construcții pentru Ministerul rus al Aărării, și partenera sa de viață Svetlana Maniovici. Ancheta este redată sub forma unui documentar de puțin peste 41 de minute subtitrat în engleză, franceză și germană.

Într-o serie de mesaj publicate pe Twitter, jurnalista rusă Maria Pevcih redă principalele puncte ale acestui nou material despre corupția din Rusia lui Putin. Detalii aici

UPDATE 13.15 Misterioasele drone invizibile radar RQ-170 Sentinel, misiuni la Marea Neagră?

Pentru a supraveghea toate mișcările fostei Armate Roșii în Crimeea și Marea Neagră, începând din septembrie 2022, partea americană ar fi folosit și extrem de clasificată dronă stealth (invizibilă radar) RQ-170 Sentinel care ar fi efectuat cel puțin 9 zboruri de supraveghere, conform unor surse. Detalii aici

UPDATE 11.33 S-a aflat cine este „Granit“, comandantul militar rus care i-a torturat timp de șase luni pe locuitorii unui oraș din estul Ucrainei

Agenția Reuters a reușit să-l identifice pe „Granit“, comandantul rus care timp de șase luni a terorizat locuitorii din orașul ucrainean Balakliia, unde au fost descoperite camere de tortură după eliberarea de sub ocupația rusă. Se numește Valeri Sergheevici Buslov și este locotenent-colonel în poliția militară rusă.

În timpul unui interogatoriu al ofițerilor ruși de informații la o secție de poliție din orașul Balakliia din Ucraina, în iunie, omul de afaceri local Ruslan Volobuiev a fost bătut de unul dintre bărbați, a spus el. La un moment dat, conform relatării lui Volobuiev, în cameră a intrat un bărbat de 40 de ani, cu bărbia despicată. I-a salutat pe cei doi anchetatori, strângându-le mâinile, și a plecat.

Acel bărbat a fost comandant militar la Balakliia, o figură cheie în timpul ocupației de șase luni de către Rusia a orașului din estul Ucrainei. Forțele ruse au reținut ilegal cel puțin 200 de civili în oraș, a declarat poliția locală, iar în unele cazuri i-au torturat, au declarat patru rezidenți pentru Reuters. Zeci de deținuți din Balakliia și din împrejurimi sunt încă dați dispăruți, a declarat Nelia Holod, un voluntar care ajută la identificarea celor dispăruți. Detalii aici

UPDATE 11.31 Stoltenberg: Toți aliații din NATO sunt de acord cu aderarea Ucrainei

Toate statele membre NATO sunt de acord ca Ucraina să se alăture Alianței Nord-Atlantice, a dat asigurări secretarul general Jens Stoltenberg înainte de reuniunea aliaților din Grupul de Contact pentru Ucraina la baza Ramstein din Germania.

Potrivit lui Stoltenberg, odată cu încheierea războiului, Ucraina va trebui să ia măsuri pentru a descuraja noi atacuri din partea Rusiei.

Șeful NATO a făcut această declarație a doua zi de la vizita sa surpriză la Kiev, prima de la începutul invaziei ruse, unde a depus o coroană de flori în onoarea soldaţilor ucraineni căzuţi pe câmpul de luptă și s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski. Detalii aici

UPDATE 10.55 Ucraina a început vânătoarea agenților dubli care au ajutat Rusia să cucerească mai multe orașe la începutul invației

Ucraina intensifică epurarea agenților dubli din serviciul său de spionaj, declarând că trădători de nivel înalt au pus umărul la invazia rusă de anul trecut, ajutând forțele inamice să cucerească orașul Herson din sud și centrala nucleară Cernobîl din nord.

Tetiana Sapian, purtătorul de cuvânt al Biroului de Investigații de Stat al Ucrainei, a declarat că agenții de informații FSB din Rusia s-au infiltrat atât în ​​serviciul de securitate SBU al Ucrainei, cât și în guvernul local, subminând Ucraina din interior cu ajutorul oficialilor ucraineni fugari pro-Moscova, care au fugit din țară după revoluția din 2014.

Sapian a sugerat că descoperirile de până acum s-ar putea dovedi a fi doar vârful aisbergului.

„Rețeaua este mult mai largă și ancheta este angajată în aflarea tuturor circumstanțelor și acțiunilor unor persoane individuale care au determinat capturarea rapidă a unei părți din sud de către trupele agresorului de pe teritoriul Crimeei anexate”, a spus ea. Detalii aici

UPDATE 10.53 De ce vor cetățenii Republicii Moldova ca țara lor să adere la NATO

Un sondaj realizat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-Research”, la comanda Comunității pentru advocacy și politici publice „WatchDog.MD”, arată că 34,6% dintre moldoveni doresc ca țara să adere la NATO, cu aproximativ 8% mai mulți față de un sondaj realizat în luna februarie.

Cercetarea sociologică arată și că mai mult de jumătate din moldoveni, adică un procent de 52,21%, sunt de părere că războiul din Ucraina trebuie oprit cât mai curând posibil, chiar și cu prețul cedării anumitor teritorii către Rusia.

Sociologul Alfred Bulai a explicat pentru „Adevărul” că în ultimii 30 de ani, de la căderea comunismului, s-au resimțit schimbări în Republica Moldova, acestea fiind mai vizibile și de la preluarea președinției de către Maia Sandu, un șef de stat pro-occidental. Detalii aici

UPDATE 10.51 Armata Roșie raportează că a doborât mai multe avioane decât au avut vreodată ucrainenii

Purtătorul de cuvânt al fostei Armate Roșii, general locotenent Igor Konaşenkov, se întrece în povești de adormit copiii și într-un briefing susținut pe 19 aprilie a susținut că rușii au reușit să doboare mai multe avioane de luptă decât are Kievul în dotare.

„În total, de la începutul operațiunii militare speciale, au fost distruse: 411 avioane, 228 de elicoptere, 3.776 de vehicule aeriene fără pilot, 415 sisteme de rachete antiaeriene, 8.732 de tancuri și alte vehicule blindate de luptă, 1.089 de sisteme de lansare de rachete, 4.619 piese de artilerie de câmp și mortiere, precum și 9.617 unități de vehicule militare speciale”, a mai declarat Konaşenkov.

Numai că, așa cum relatează Defense News, flota de luptă a Ucrainei e formată din avioane sovietice de tip MiG-29 Fulcrum, principala forță de lovire a aviației ucrainene, și avioane Su-27 Flanker. Concret, ucrainenii dețineau la începutul invaziei 43 de MiG-29 și 26 de Su-27, deci un total de 69 de avioane. Detalii aici

UPDATE 10.48 Ministrul german al Apărării, despre aderarea Ucrainei la NATO: „Ușa este întredeschisă, dar nu este momentul acum”

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a respins o decizie rapidă privind aderarea Ucrainei la NATO. Pistorius a spus că decizia de aderare a Ucrainei la alianţă nu poate fi luată doar din solidaritate, ci „cu capul rece”.

Posibila aderare a Ucrainei la NATO sau la Uniunea Europeană nu va fi discutată vineri la cea de-a patra întâlnire a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei de la baza aeriană americană Ramstein din sudul Germaniei, a adăugat ministrul german. Detalii aici

UPDATE 10.45 Ministrul rus de Externe Lavrov a mulţumit conducerii cubaneze pentru „deplina înţelegere“ a conflictului ucrainean

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a mulţumit, joi, la Havana, Guvernului cubanez pentru „înţelegerea deplină” a conflictului din Ucraina, la începutul unei vizite pe insulă ce încheie turneul întreprins în America Latină, informează AFP.

Miercuri seara, la sosirea şefului diplomaţiei ruse la Havana, ambasada americană, aflată pe malul mării, a fost iluminată în culorile drapelului ucrainean, anunță Agerpres. Detalii aici

UPDATE 10.42 O nouă explicație pentru obiectul care a luminat cerul Kievului

O lumină sesizată miercuri noaptea pe cerul Kievului a stârnit o mulțime de speculații. Oficialii de la Kiev au bănuit la început că ar fi vorba despre un satelit NASA care a căzut pe Pământ, însă agenția spațială americană a afirmat pentru BBC că acesta se afla încă pe orbită în momentul producerii enigmaticului incident, relatează BBC.

Ulterior, oficialii ucraineni au afirmat că lumina ar fi putut proveni de la un meteorit care a intrat în atmosferă.

Forțele aeriene ucrainene au fost convinse că nu a fost vorba de un atac aerian lansat de ruși. Detalii aici

UPDATE 10.40 Germania are de gând să își retragă sistemele Patriot din Polonia și Slovacia în cursul acestui an

Armata germană are în plan să pună capăt desfăşurării sistemelor sale antiaeriene Patriot în Polonia şi Slovacia în cursul acestui an, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării pentru grupul media Funke, relatează DPA.

Desfăşurarea sistemelor Patriot va înceta în Polonia în iunie, iar în Slovacia până la sfârşitul acestui an, scrie Agerpres.

„Statele au fost informate despre aceste planuri”, a declarat purtătorul de cuvânt, citat vineri în presa germană. „Desigur, suntem în contact strâns cu partenerii noştri şi cu NATO pentru a reacţiona la orice modificări necesare ale situaţiei”, a adăugat el. Detalii aici

UPDATE 07.00 Ucraina ar fi planificat atacuri asupra forțelor ruse din Siria

Publicația The Washington post a făcut publice niște documente scurse de la Pentagon în care ar fi detalii despre un posibil atac organizat de serviciile de informații ucrainene împotriva trupelor rusești din Siria.

Potrivit Washington Post, serviciile secrete ucrainene au vrut să vizeze forţele ruse cu ajutorul unor vehicule aeriene fără pilot, cum ar fi dronele.

Paramilitarii din grupul Wagner erau ţinte prioritare. Atunci când şi-a întocmit planul, Kievul a planificat, de asemenea, să antreneze soldaţi din Forţele Democratice Siriene - o coaliţie de rebeli care se opune lui Bashar al-Assad şi care este dominată de etnici kurzi, notează news.ro

UPDATE 06.00 Zelenski speră să primească o invitație de aderare la Alianța NATO

Președintele Volodimir Zelenski și-a reiterat solicitarea ca Ucraina să primească o invitație de aderare la NATO, în cadrul summitului de la Vilnius ce va avea loc în luna iulie. 

„Nici majoritatea ucrainenilor, nici majoritatea europenilor, nici majoritatea oamenilor din întreaga NATO nu îi vor înţelege pe liderii Alianţei dacă acest summit de la Vilnius nu va include o invitaţie politică binemeritată pentru Ucraina de a adera la Alianţă”, a spus Volodimir Zelenski.

Liderul ucrainean a vorbit și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat joi în vizită pentru prima dată în Ucraina, de la începutul războiului.

„Ne pregătim pentru reuniunea de la Ramstein, iar poziţia domnului Stoltenberg este importantă. Ne pregătim pentru acţiunile noastre active pe linia frontului - acestea sunt inevitabile”, a arătat Zelenski, referindu-se la aşteptata contraofensivă ucraineană. „Ne pregătim, de asemenea, pentru summitul NATO de la Vilnius, care este programat pentru această vară, dar conţinutul său este în curs de elaborare acum. Ne pregătim prin astfel de întâlniri, prin contacte la diferite niveluri pe care le întreţinem cu partenerii noştri”, a adăugat Zelenski.

UPDATE 04.00 Zelenski a cerut Mexicului să sprijine organizarea unui summit cu ţările din America Latină

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi sprijinul Mexicului pentru organizarea unui summit cu ţările din America Latină, la câteva zile după declaraţiile controversate ale preşedintelui brazilian Lula cu privire la invazia rusă în Ucraina, informează AFP.

„Ucraina a propus deja comunităţii latino-americane să organizeze un summit special şi să îşi arate unitatea" în favoarea "integrităţii teritoriale, păcii şi respectului între popoare", a declarat preşedintele Zelenski într-un apel video adresat parlamentarilor mexicani. „Cu ajutorul Mexicului, cred că s-ar putea face mult mai repede”, a adăugat el. Detalii aici

UPDATE 02.15 Doi răniţi după ce un avion de război a pierdut muniţie deasupra oraşului Belgorod, din Rusia

Autorităţile ruse au anunţat că unul din avioanele sale de război a pierdut joi seară muniţie deasupra oraşului Belgorod, situat în apropierea graniţei cu Ucraina, după ce autorităţile locale au raportat o explozie puternică care a rănit două persoane şi a creat un crater imens în oraş, informează AFP.

„În timpul zborului aeronavei Su-34 ale Forţelor Aerospaţiale deasupra oraşului Belgorod s-a produs o cădere anormală a muniţiei de aviaţie”, a declarat Ministerul rus al Apărării.

Declaraţia preluată de agenţiile de presă ruse adaugă că incidentul a avut loc la ora locală 22:15. Avioanele ruseşti efectuează în mod regulat incursiuni peste Belgorod de la lansarea ofensivei în Ucraina, în februarie 2022.

Oficialii locali au raportat o explozie puternică în Belgorod joi seara, spunând că explozia a lăsat un crater în centrul oraşului şi a rănit două femei. „A avut loc o explozie”, a informat guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, adăugând că explozia a produs un crater cu un diametru de 20 de metri într-o intersecţie din centrul oraşului, potrivit Agerpres. Detalii aici

UPDATE 02.00 Ministrul ucrainean de Externe critică incapacitatea UE de a furniza muniţiile promise

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a criticat joi incapacitatea Uniunii Europene de a-şi pune în aplicare propriul plan de a furniza Ucrainei un milion de obuze, în timp ce statele UE au disensiuni asupra modului de aplicare a acestui plan, relatează agenţia EFE şi Politico.

„Incapacitatea UE de a implementa propria sa decizie asupra furnizării în comun de muniţii Ucrainei este frustrantă”, a scris Kuleba pe Twitter.

„Aceasta este o probă asupra autonomiei strategice a UE în luarea de noi decizii cruciale privind securitatea”, a mai remarcat şeful diplomaţiei ucrainene, care a insistat că ţara sa plăteşte „cu vieţi omeneşti” întârzierea sosirii muniţiilor.

Criticile sale vin după ce mass-media internaţionale au dezvăluit divergenţele între partenerii europeni cu privire la participarea unor actori extracomunitari la iniţiativa statelor UE (plus Norvegia) de a aduna din stocurile lor actuale, a produce şi cumpăra un milion de obuze de calibrul 155 mm care să fie oferite Ucrainei în următoarele 12 luni.

UPDATE 00.00 Militari ucraineni, acuzaţi de trădare după o operaţiune neautorizată şi eşuată de capturare a unui avion rus

Un număr neprecizat de militari ucraineni au fost acuzaţi de trădare după ce au desfăşurat o misiune neautorizată care a permis Rusiei să atace un aerodrom ucrainean, a anunţat joi Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), transmite Reuters.

Grupul de militari ucraineni intrase în contact în iulie anul trecut cu un pilot militar rus care, în schimbul unei sume de bani, s-a arătat dispus să dezerteze în Ucraina, cu tot cu avionul său, şi au elaborat împreună cu acesta detaliile operaţiunii. Dar serviciile secrete ruse au reuşit să intercepteze contactele cu acel pilot, astfel că planul a eşuat.

Mai rău, militarii ucraineni, care au acţionat „fără să se coordoneze cu autorităţile statele relevante”, au divulgat în acest mod inamicului detalii despre localizarea personalului şi avioanelor forţelor aeriene ucrainene, ceea ce a permis Rusiei să execute cu succes o lovitură aeriană cu rachete asupra aerodromului Kanatovo, situat în partea centrală a Ucrainei, precizează SBU.

În acel raid un comandant ucrainean a fost ucis, alţi 17 membri din personalul bazei aeriene au fost răniţi, două avioane de vânătoare au fost distruse, iar pista aerodromului, clădirile şi echipamentele au suferit avarii. Detalii aici

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite