LIVE TEXT | Război în Ucraina. Putin își critică armata și cumpără obuze din Coreea de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este a 195-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Volodimir Zelenski și-a exprimat speranța ca noul premier britanic Liz Truss să ajute Ucraina „să contracareze eforturile distructive” ale rușilor. Kievul afirmă că armata rusă a pierdut peste 50.000 de soldați în peste șase luni de invazie.

FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

UPDATE 18.05 Pensionarul devenit erou după ce ar fi doborât un avion rusesc cu pușca

Un pensionar ucrainean a fost medaliat pentru eroismul său, după ce a doborât cu pușca un avion Su-34 al forțelor inamice care survola deasupra regiunii Cernihiv

Valeri Fedorovici ar fi doborât avionul în valoare de 86 de milioane de euro, iar imaginile care au circulat la acea vreme au surprins momentul când aeronava se prăbușește la pământ, deși el nu a fost văzut în înregistrare. 

Valeri Fedorovici, decorat pentru eroism FOTO Arhivă
Valeri Fedorovici, decorat pentru eroism FOTO Arhivă

În consecință, Serviciul de Frontieră de Stat al Ucrainei i-a salutat „eroismul” și i-a acordat bărbatului o medalie. 

Imaginile publicate îl arată pe Fedorovici mergând cu o pușcă pe umăr prin orașul distrus de atacurile rusești. Bărbatul a recuperat o parte din resturile aeronavei și a decis să le păstreaze în garajul său. 

Continuarea aici

UPDATE 16.10 Explozie puternică la Enerhodar

O explozie puternică s-a produs marți la prânz în orașul Enerhodar, unde este situată centrala nucleară de la Zaporojie. După explozie, orașul a rămas fără electricitate și apă curentă, relatează agenția de presă Unian

Astăzi, la ora 12:20, locuitorii din Energodar au semnalat că în oraş a avut loc o explozie puternică. După aceea, energia electrică şi alimentarea cu apă s-au întrerupt simultan în oraş", a scris pe Telegram Anton Herașcenko, consilier al ministrului de Interne, care îl citează pe edilul Dmitri Orlov.

Orlov nu a oferit alte amănunte, spunând că în prezent încearcă să deslușească toate împrejurimile incidentului. 

Întâmplarea a avut loc în timp ce Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) urmează să facă public, marți, un raport cu privire la situația de la centrala nucleară Zaporojie, care este ocupată forțelor invadatoare încă din luna martie.

Continuarea aici

UPDATE 16.02 Kievul afirmă că armata rusă a pierdut peste 50.000 de militari în peste șase luni de război în Ucraina

De asemenea, armata ucraineană afirmă că a distrus 2.077 de tancuri, 4.484 de vehicule blindate, 236 avioane şi 207 elicoptere ruseşti. Cifrele nu au putut fi confirmate de o sursă independentă.

Pe de altă parte, Ministerul britanic al Apărării estimează că circa 25.000 de militari ruşi au fost ucişi în războiul din Ucraina. Rusia nu a oferit de mult timp o informație cu privire la pierderile sale din război.

Separatiştii pro-ruşi din Doneţk au anunţat vinerea trecută că pierderile lor se ridică la doar 2.900 de oameni de la începutul invaziei, pe 24 februarie.

Continuarea aici

UPDATE 15.31 Războiul purtat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei este „un atac direct nu doar împotriva acestei ţări, ci şi împotriva valorilor liberale de pretutindeni”, afirmă politologul american Francis Fukuyama.

În 2019, Putin a declarat într-un interviu că liberalismul este o doctrină desuetă. Rusia şi China, de exemplu, se îndreaptă în aceste direcţii similare în care se vorbeşte despre faptul că liberalismul este în declin şi că nu este o doctrină capabilă să facă faţă provocărilor actuale”, a declarat Francis Fukuyama într-un interviu acordat pentru EFE de la Madrid, unde și-a prezentat ultimul său eseu: „Liberalismul şi dezamăgirile sale. Cum să ne apărăm şi să ne protejăm democraţiile liberale”. 

În ceea ce privește războiului din Ucraina, Fukuyama crede că „marea lecţie finală” este că „nu va fi posibil să avem un mod de viaţă democratic fără să facem sacrificii”. 

„Chiar acum ne aflăm în faţa unei ierni grele, cu tăieri de gaz şi petrol de către Rusia, cu inflaţia care vine, şi probabil că vom ajunge la închideri de firme şi la un anumit grad de dificultăţi economice, dar ar fi cu totul imposibil să menţinem acest tip de viaţă, al valorilor liberale, fără să facem acest tip de sacrificii”, apreciază politologul american.

UPDATE 13.07 Lupte brutale în Herson. Momentul în care un vehicul rus este distrus de un tanc ucrainean VIDEO

Ucrainenii susțin că au eliberat deja trei localități în cadrul contraofensivei declanșate la Herson. Armata ucraineană a prezentat imagini în care se văd lupte intense.

Armata ucraineană a publicat un clip video în care sunt prezentate imagini cu lupte de blindate în regiunea Herson, unde se desfășoară în prezent o contraofensivă a forțelor Kievului.

Forțele Ucrainei au reușit să recucerească trei localități din sud-estul țării. Înregistrarea video prezintă imagini cu tancurile și blindatele Infanteriei Marine ucrainene implicate în lupte „intense” cu trupele ruse în zona Herson.

În filmare se văd câteva blindate, donate de Turcia Kievului, care luptă alături de un tanc ucrainean împotriva forțelor ruse. La un moment dat, tancul distruge un blindat rus, după ce trage în el de la mică distanță.

UAWeapons 1280x720 1566783630281740291 gif

UPDATE 12.34 Joe Biden nu vrea ca Rusia să fie desemnată „stat sponsor al terorismului”

Preşedintele american Joe Biden a declarat luni că Rusia nu trebuie desemnată „stat sponsor al terorismului”, o etichetă pe care Ucraina a cerut-o pe fondul invaziei ruse, relatează Reuters.

Întrebat dacă Rusia ar trebui desemnată ca „stat sponsor al terorismului”, Biden a răspuns jurnaliştilor acreditaţi la Casa Albă: 'Nu'.

Kievul şi unele ţări occidentale au îndemnat Washingtonul să desemneze oficial Rusia ca stat care „sprijină terorismul'' din cauza războiului din Ucraina, scrie Agerpres.

UPDATE 12.11 Mihail Hodorkovski le cere rușilor să saboteze războiul lui Putin

Fostul oligarh rus Mihail Hodorkovski le-a cerut conaționalilor săi aflați în țară să se dedea unui val de „sabotaj” împotriva structurilor statului, cu scopul de a destabiliza guvernul și a deraia războiul purtat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Hodorkovski, care s-a mutat la Londra după ce a stat timp de zece ani în închisoare, între 2003 și 2013, consideră că invazia lansată de Putin în Ucraina a schimbat complet agenda opoziției politice din Rusia și că „rezistența armată” poate juca un rol la un moment dat.

„Trebuie să le explicăm oamenilor ce pot să facă, să-i convingem că trebuie să facă și, de asemenea, să-i ajutăm dacă (...) ajung într-o situație periculoasă”, a declarat Hodorkovski pentru The Guardian.

Potrivit lui Hodorkovski, potențialele acțiuni de sabotaj trebuie să țină cont de toleranța fiecărei persoane la risc și pot varia de la pictarea de graffiti anti-război pe străzi până la sabotarea livrărilor legate de război sau incendierea birourilor de recrutare.

Dar suntem foarte clar împotriva metodelor teroriste care dăunează oamenilor neînarmați”, a spus el, denunțând în acest sens uciderea Dariei Dughina.

Hodorkovski a vorbit și despre noua sa carte, „The Russia Conundrum”, care urmează să apară la sfârșitul acestei săptămâni. Parțial memorii și parțial o analiză a regimului Putin, cartea reprezintă un șablon pentru statele occidentale despre cum să gestioneze chestiunea rusă.

Continuarea aici

UPDATE 11.49 Guvernator: Atac rusesc cu rachete în regiunea Harkov. Trei civili uciși

Trei civili au fost ucişi în urma unui atac al forţelor ruse cu rachete asupra regiunii Harkov în ultimele 24 de ore, printre victime numărându-se o femeie în vârstă care a decedat în cursul nopţii de luni spre marţi în oraşul Harkov, centrul administrativ omonim al regiunii, a indicat marţi guvernatorul ucrainean al provinciei, potrivit Reuters şi Ukrinform.

Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, se află aproape de graniţa cu Rusia şi a fost bombardat constant de când a început invazia rusă, pe care Moscova o numeşte 'operaţiune militară specială', scrie Agerpres.

'În cursul nopţii, inamicul a lansat din nou un atac cu rachete asupra Harkovului', a scris guvernatorul Oleg Sinegubov în aplicaţia Telegram.

'În Cartierul Industrial a fost avariat un imobil cu două etaje, iar o casă particulară, în care stătea o femeie de 73 de ani, a fost distrusă. Din păcate, ea a murit', a spus el.

Parchetul ucrainean din Harkov a indicat ulterior că atacul a avut loc în jurul orei 00:20, iar ruşii au lansat rachete S-300 din regiunea rusă Belgorod.

Doi bărbaţi au fost ucişi în urma bombardamentelor asupra localităţii Zolocev, la nord de oraşul Harkov.

Într-un mesaj separat, guvernatorul a comunicat despre un nou atac cu rachetă asupra Harkovului în cursul dimineţii de marţi, dar nu a oferit detalii.

Alerte de raid aerian au fost emise marţi dimineaţă pe întreg teritoriul Ucrainei, iar autorităţile au informat despre explozii în regiunea Dnipropetrovsk.

Astfel în această regiune, forţele ruse au bombardat Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski, unde o rachetă a lovit un depozit de petrol, provocând un imens incendiu, potrivit Ukrinform.

UPDATE 11.01 De ce Putin își critică armata și laudă forțele pro-ruse din Donbas. ISW: Rușii apelează tot mai mult la infirmi și bolnavi

Contraofensiva ucraineană degradează capacitățile logistice și administrative ale armatei ruse din partea de sud a Ucrainei, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare.

Oficialii ucraineni au confirmat că luptă să diminueze capacitățile logistice ale Rusiei care ocupă zona de sud a țării, prin lovituri de precizie asupra concentrărilor de forțe umane și de echipamente, a centrelor de comandă și a nodurilor logistice.

Raportul ISW arată că acțiunile Ucraineni au efecte intenționate și asupra oamenilor puși de Moscova în zonele ocupate.

UPDATE 10.14 Rusia ar fi comis peste 46.000 de crime de război de la începutul invaziei

Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, a estimat luni la peste 46.000 numărul crimelor de război comise de Rusia pe teritoriul Ucrainei de la începutul invaziei în 24 februarie.

Acesta a insistat asupra creării unui tribunal internaţional special pentru anchetarea şi tragerea la răspundere a celor responsabili de agresiunea împotriva ţării sale, relatează agenţiile de presă EFE şi Ukrinform

UPDATE 09.06 NY Times: Rusia cumpără obuze și rachete de la Coreea de Nord, după dronele iraniene

Rusia cumpără muniţie de artilerie de la Coreea de Nord, conform serviciilor de informaţii americane, informează New York Times, în contextul relatărilor că armata rusă a început să folosească şi drone de producţie iraniană, relatează Agerpres.

Oficiali ai administraţiei SUA au declarat cotidianului citat, potrivit Reuters, că aceste achiziţii arată că sancţiunile internaţionale încep să îşi facă efectul şi să limiteze capacitatea Rusiei de a-şi susţine invazia din Ucraina. New York Times a relatat luni că informaţii recent desecretizate arată că printre tipurile de armament achiziţionate se numără obuze de artilerie şi rachete. „Este de aşteptat ca Rusia să mai cumpere astfel de armament", a precizat publicaţia.  

UPDATE 07.21 Rusia încearcă mai mult să-și păstreze propriile instituții decât să pedepsească țările occidentale pentru că au ajutat Ucraina

Statele Unite nu se mai tem să provoace Kremlinul oferind arme grele Kievului. Serviciile de informații americane descriu un tablou destul de sumbru în Rusia care care încearcă mai mult să-și păstreze propriile instituții decât să pedepsească țările occidentale pentru că ajută Ucraina.

Administrația Biden transferă în Ucraina arme care pot cauza pierderi mari armatei ruse. Și acest nivel de asistență este foarte diferit de cel de la începutul războiului. Se pare că acum oficialii americani nu mai sunt îngrijorați de potențiala reacție a Moscovei, scrie The Hill, amintind că în ultimele luni, Washingtonul a furnizat Ucrainei noi drone, rachete puternice și sisteme de artilerie în valoare de miliarde de dolari. Acest sprijin clar este în contrast puternic cu primele zile ale războiului, când guvernul SUA a ezitat și a cântărit cu atenție lista cu ceea trimite Ucrainei, încercând să nu enerveze Moscova.

Continuarea aici

UPDATE 05:50 Zelenski speră că Truss va ajuta Ucraina să contracareze eforturile distructive ale rușilor

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat speranța că noul premier britanic, Liz Truss, va ajuta țara sa să "contracareze eforturile distructive" ale Rusiei.

"Cred că împreună vom fi în măsură să facem mai mult pentru a ne proteja popoarele şi a contracara toate eforturile distructive ale Rusiei", a declarat Volodimir Zelenski, potrivit Agerpres.

Rusia a obținut venituri uriașe datorită prețurilor ridicate ale combustibililor fosili

Rușii au reușit să câștige peste 158 de miliarde de dolari din exporturile de combustibili fosili în ultimele șase luni, de la începerea războiului, conform unui raport emis de un centru independent de cercetare, CREA.

"Explozia preţurilor combustibililor fosili înseamnă că veniturile actuale ale Rusiei sunt cu mult peste cele din anii precedenţi, în ciuda reducerilor volumelor exportate", subliniază raportul redactat de Centre for research on energy and clean Air (CREA), cu sediul în Finlanda, potrivit Agerpres

UPDATE 04:00 Gazprom anunță că Nord Stream 1 nu mai poate funcționa deoarece nu respectă măsurile de siguranță 

Gigantul rus exportator de gaze a anunțat, luni, că a primit un avertisment oficial din partea autorităților de reglementare rusă c privire la stația de compresoare Portavia. Această stație ar trebui să pompeze gaze către Rusia prin conducta Nords Stream 1, dar se pare că nu respectă cerințele de siguranță.

Gazprom a precizat că a identificat p scurgere de ulei de motor la singura turbină aflată în funcțoiune la stația Portovaya și că va întrerupe furnizarea de gaze până la remedierea problemei.

„Cauzele scurgerilor de ulei pot fi eliminate doar de o companie de reparații specializată”, a transmis luni Gazprom, citându-i pe reprezentanții societății germane Siemens Energy, care a a efectuat lucrări de mentenanță la turbinele gazoductului Nord Stream 1, potrivit Digi24

UPDATE 02:00 Vladimir Putin adoptă o doctrină de politică externă bazată pe conceptul de "lume rusă"

Președintele rus Vladimir Putin a aprobat o nouă doctrină de politică externă bazată pe conceptul de "lume rusă". Această noțiune a fost folosită de către ideologii conservatori pentru justificarea invervenției de pe teritoriul ucrainean, în sprijinul vorbitorilor de rusă.

„Federația Rusă oferă sprijin compatrioților săi care trăiesc în străinătate în îndeplinirea drepturilor lor, pentru a le asigura protecția intereselor și păstrarea identității lor culturale rusești”, se arată în noua doctrină promovată de Putin, potrivit Digi24.

UPDATE 00:00 13 nave încărcate cu cereale au pornit din porturile ucrainene

Peste 282 de mii de tone de produse agricole au plecat din 3 porturi ucrainene, conform unui comunicat ucrainean al infrastructurii și se îndreaptă spre 8 țări. 

  13 nave au părăsit porturile Odesa, Chornomorsk și Pivdenny – aceasta este cea mai mare caravană de nave de la începutul implementării „inițiativei cerealelor”. Astfel, 6 nave au plecat din portul Pivdenny, 5 din portul Chronomorsk și 2 din portul Odesa. În total, la bordul a 13 nave se aflau 282,5 mii tone de produse agricole ucrainene, care se îndreaptă spre 8 țări”, se precizează în comunicat, potrivit Libertatea.

Ucrainenii ar fi eliberat localitatea Visokopillea, din regiunea Herson

Adjunctul șefului biroului președintelui, Kirilo Timoșenko, a spus pe rețelele de socializare că forțele ucreainene au eliberat localitatea Visokopillea, din regiunea Herson. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite