LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski este așteptat joi, la Bruxelles. Regiunea Dnipropetrovsk, bombardată de ruși

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este a 349-a zi de la începutulul războiului în Ucraina. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost invitat să participe la un „viitor summit” al Celor 27 , a anunţat luni Barend Leyts, un purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului European Charles Michel.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

UPDATE 19.37 Recruți din cadrul minorităților etnice ale Rusiei, umiliți de miliția din Donețk: „Ne-au spus că nu vom scăpa”

Un grup de recruți din Tuva, o regiune din sudul Siberiei, a publicat o înregistrare video care documentează abuzurile comise de miliția autoproclamatei „Republici Populare Donețk” (DNR), unde recruții au fost repartizați în urma mobilizării, relatează publicația rusă independentă Meduza. Detalii aici

UPDATE 19.10 Momentul în care trei mercenari ruși își bat comandantul grav rănit

O înregistrare video surprinsă de soldați ucraineni arată patru combatanți Wagner ruși în timp ce își târăsc comandantul grav rănit departe de câmpul de luptă. Ulterior, aceștia îl bat cu lopeți. Detalii aici

UPDATE 18.20 Apropiați ai Kremlinului, printre zecile de mii de investitori anonimi în Marea Britanie

Aproape 52.000 de proprietăți din Marea Britanie sunt deținute de investitori anonimi, inclusiv unii „apropiați ai Kremlinului”, se arată într-un studiu publicat marți, relatează AFP.

În valoare totală de peste 8,1 miliarde de dolari, acestea - mai ales imobile de lux în Londra - au fost achiziționate „cu fonduri suspecte” prin intermediul unor „companii offshore secrete”, se arată într-un raport al Transparency International UK, organizație care militează împotriva corupției. Detalii aici

UPDATE 17.50 Reacția lui Josep Borrell la amenințările lui Lavrov cu privire la repetarea scenariului ucrainean în Rep. Moldova

Șeful diplomației UE susține că declarațiile lui Lavrov, prin care a amenințat Rep. Moldova cu repetarea scenariului ucrainean, iar Maia Sandu vrea să introducă ţara în NATO sau să o unească cu România, nu au niciun grad de seriozitate.

,,Este mare păcat că domnul Lavrov, care era odată un diplomat respectat, se angajează pe această cale. Aceasta îl discreditează din punct de vedere intelectual. Nu este nimic serios în aceste declarații”, a spus Josep Borrell. Detalii aici

UPDATE 16.51 Un deputat rus avansează riscul unui „scenariu Maidan” în Rusia

Ultranaționaliștii reprezintă cea mai mare amenințare pentru Vladimir Putin, a apreciat un deputat rus pro-Kremlin, prevăzând un risc crescut odată ce nemulțumirile privind războiul se acumulează.

Oleg Matveiceev, deputat al partidului politic al lui Putin, Rusia Unită, a susținut într-un interviu că „ultrapatrioții” s-ar putea ridica împotriva lui Putin pe fondul frustrării legate de performanțele armatei ruse pe câmpul de luptă din Ucraina. Detalii aici

UPDATE 15.55 Controverse în Italia legate de un discurs al lui Zelenski la Festivalul de la Sanremo

Politicienii italieni s-au opus unei propuneri ca președintele ucrainean să țină un discurs prin legătură video, argumentând că intervenția lui ar fi nepotrivită pentru competiția muzicală populară difuzată de postul național de televiziune Rai.

În schimb, gazda festivalului, prezentatorul TV italian Amadeus. trebuia să își țină discursul va citi un mesaj din partea lui Zelenski. 

Vicepremierul Italiei, Matteo Salvini, a declanșat controversa, motivând că apariția lui Zelenski ar fi fost "deplasată" și că evenimentul ar trebui "rezervat muzicii", în timp ce Giuseppe Conte, fost prim-ministru și lider al Mișcării Cinci Stele, a declarat că nu crede că este necesar ca Zelenski să apară într-un context de divertisment.

Controversa și decizia de a anula intervenția video a lui Zelenski au fost ironizate de Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, care a declarat pe Telegram: "Ar fi putut câștiga concursul cu un rap".

Festivalul de film de la Sanremo începe marți seară și este organizat cu scopul de a alege candidatul italian la concursul Eurovision.

UPDATE 15.06 Șoigu: Implicarea NATO în Ucraina creează riscul unui "nivel imprevizibil de escaladare

În remarci făcute în timpul unei teleconferințe cu oficiali militari, citate de agenția de știri de stat Tass, Șoigu a acuzat SUA și pe aliații săi că "încearcă să prelungească conflictul cât mai mult posibil", furnizând Kievului ceea ce el a descris drept "arme grele ofensive".

„Astfel de mișcări atrag de fapt țările NATO în conflict și pot duce în cele din urmă la o escaladare imprevizibilă”, a spus ministrul rus al apărării. Detalii aici

UPDATE 14.59 Un oficial ucrainean sugerează că Ucraina are arme capabile să lovească pe teritoriul Rusiei

Oleksii Danilov, cel mai înalt oficial ucrainean în domeniul securității naționale, a declarat că este încrezător că țara sa va primi în cele din urmă avioane de luptă F-16 de fabricație americană.

Este "doar o chestiune de timp" până când Kievul va primi F-16, a declarat Danilov, secretar al Consiliului ucrainean pentru securitate națională și apărare, pentru CNN, luni.

„Vor veni cu siguranță. Din păcate, între timp ne pierdem oamenii luptând pentru independența noastră”, a spus el.

Joe Biden a părut să excludă furnizarea de avioane de luptă F-16 săptămâna trecută, deși a subliniat că va rămâne în discuții cu Ucraina în legătură cu cererile sale de arme. Marea Britanie a declarat, de asemenea, că furnizarea de avioane occidentale nu este practică.

Danilov a sugerat că Ucraina ar putea fi capabilă să lovească Rusia pe propriul teritoriu, nu doar în Ucraina ocupată.

„În ceea ce privește teritoriul rusesc, nimeni nu ne interzice să distrugem ținte cu arme produse în Ucraina. Avem noi astfel de arme? Da, avem”, a declarat el.

UPDATE 11.50 Rusia a trimis întăriri în estul Ucrainei în vederea lansării unei noi ofensive

Rusia a trimis întăriri în estul Ucrainei înainte de o posibilă nouă ofensivă, a declarat un guvernator ucrainean, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

'Vedem din ce în ce mai multe rezerve (ruseşti) desfăşurându-se în direcţia noastră, vedem că se aduc tot mai multe echipamente', a declarat Serhii Haidai, guvernatorul ucrainean al regiunii Luhansk, ocupată aproape în întregime de Rusia.

'Ei aduc muniţie care este utilizată într-un mod diferit decât înainte, nu mai efectuează bombardamente non-stop. Încet-încet încep să economisească, pregătindu-se pentru o ofensivă la scară largă', a declarat Haidai la televiziunea ucraineană.

'Cel mai probabil le va lua zece zile pentru a-şi aduna rezervele. După data de 15 februarie, ne putem aştepta la această ofensivă în orice moment', a spus el.

În condiţiile în care războiul este pe cale să atingă un punct de cotitură pe măsură apropierii unui an de la declanşare, Ucraina nu mai înregistrează progresele făcute în a doua jumătate a anului 2022, iar Rusia înaintează lent cu sute de mii de soldaţi din trupele de rezervă mobilizate, notează Reuters. Detalii aici

UPDATE 11.22 Ministerul britanic al Apărării: Rusia nu dispune în acest moment de munițiile și unitățile de manevră necesare pentru ofensive de succes

Moscova va continua să ceară progrese importante, dar este puțin probabil ca Rusia să poată acumula forțele necesare pentru a influența substanțial cursul războiului în următoarele săptămâni, se arată în ultima actualizare a Ministerul britanic al Apărării.

„Forțele rusești au reușit să câștige doar câteva sute de metri de teritoriu pe săptămână. Acest lucru se datorează aproape cu siguranță faptului că Rusia nu dispune în acest moment de munițiile și unitățile de manevră necesare pentru ofensive de succes. Comandanții de rang înalt fac probabil planuri care necesită unități cu efective insuficiente și fără experiență pentru a atinge obiective nerealiste din cauza presiunii politice și a profesiei”

Totodată, evaluarea Ministerului britanic al Apărării este că probabil Moscova încearcă să reia operațiunile ofensive în Ucraina încă de la începutul lunii ianuarie a acestui an, obiectivul fiind ocuparea teritoriilor din regiunea Donețk aflate încă sub control ucrainean.

Potențiale direcții ale unei noi ofensive ruse

Analistul ucrainean în probleme de apărare, Oleksandr Kovalenko, afirmă că o nouă ofensivă rusă ar putea veni din una dintre cele patru direcţii: dinspre regiunea estică Lugansk, dinspre Doneţk (tot est), regiunea Zaporojie (sud) sau Mariupol (sud-est).

'Situaţia este mai gravă în regiunea Doneţk, în special în jurul Bahmut şi Avdiivka. Ruşii îşi vor spori contingentele acolo, precum şi echipamentele şi forţele de paraşutişti' , a declarat Kovalenko, expert la think tank-ul 'Grupul de rezistenţă informaţională' pentru postul de radio NV (staţia publicaţiei Novoie Vremea din Kiev).

UPDATE 11.17 Oficial ucrainean din cadrul serviciilor de informații: e de așteptat un nou val de mobilizare pentru următoarele ofensive

Vadim Skibițkii, adjunctul șefului Serviciului de informații al apărării ucrainene, a afirmat într-un interviu că „Rusia va mobiliza între 300.000 și 500.000 de persoane pentru a desfășura operațiuni ofensive în sudul și estul Ucrainei în primăvara și vara anului 2023. Acești 500.000 se adaugă la cei 300.000 mobilizați în octombrie 2022".

Asta dovedește că Kremlinul lui Putin nu are nicio intenție de a pune capăt acestui război. Ofensiva rusă ar putea avea loc în regiunile Donețk și Lugansk și, posibil, în regiunea Zaporojie. Trupele rusești vor trece în defensivă în regiunea Herson și în Crimeea. Acest nou val de mobilizare va dura până la două luni", a adăugat el.

UPDATE 10.25 Președintele Zelenski laudă forţele ucrainene din Bahmut care rezistă atacurilor Rusiei

În faţa intensificării atacurilor ruseşti, armata ucraineană a fost nevoită să mute pe front trupe care erau pregătite de fapt pentru propriile acţiuni ofensive ulterioare.

Forţele ucrainene din oraşul Bahmut din estul ţării continuă să reziste atacurilor constante ale Rusiei, a declarat preşedintele ucrainean Volodir Zelenski într-un mesaj video transmis luni seară, potrivit DPA.

El a precizat că, în cursul zilei de luni, înaltul comandament al Ucrainei a discutat într-o reuniune încercările forţelor ocupante de a înconjura oraşul şi de a sparge apărarea ucraineană. Detalii aici

UPDATE 09.35 Semnale că Moscova pregătește o nouă ofensivă. Probabilitatea repetării scenariului din februarie 2022

Kievul se așteaptă ca Moscova să lanseze atacuri în cinci direcții. Între timp are loc o regrupare a forțelor în estul Ucrainei, în ceea ce par semnale ale unei ofensive apropiate.

Moscova își regrupează forțele în estul Ucrainei și se pregătește de lansarea unei ofensive de-a lungul a cinci linii de atac, au anunțat sâmbătă forțele armate ucrainene.

În cadrul discursului său nocturn, vineri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că situația din estul Ucrainei este „foarte dificilă”, în special în jurul Bahmut, unde luptătorii ucraineni se confruntă cu „presiuni severe din partea ocupanților”. Liderul ucrainean a precizat că face toate eforturile pentru a grăbi livrarea tancurilor principale de luptă promise de aliații europeni ai țării sale și care speră, Kievul, vor ajuta Ucraina să încline balanța și să lanseze propriile contraofensive. Detalii aici

UPDATE 09.20 Cine este spionul-erou care preia conducerea Ministerului ucrainean al Apărării. Putin a încercat de mai multe ori să-l elimine

Oleksii Reznikov părăsește postul de ministru al Apărării al Ucrainei. În locul lui ministerul va fi condus de actualul șef al informațiilor militare, Kirill Budanov, a anunțat șeful fracțiunii partidului pro-prezidențial Servitorul Poporului, din Rada Supremă, David Arakhamia. Reznikov va conduce Ministerul pentru Industrii Strategice al Ucrainei, care este condus în prezent de Pavel Riabikin.

Kirill Budanov, şeful GUR, serviciul de spionaj al armatei ucrainene, are 37 de ani şi grad de general maior. A absolvit Institutul Forţelor Terestre din Odesa în 2007, după care a servit în cadrul forţelor speciale ale Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului Apărării din Ucraina. A participat la operaţiuni militare speciale, informaţiile despre acestea fiind clasificate.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

A prevăzut exact atacul rusesc

Cu câteva ore înainte ca toate avertismentele sale despre o invazie rusă să se dovedească a fi corecte, generalul maior Kirill Budanov şi-a mutat soţia în biroul său, temându-se că se va întâmpla într-adevăr ce e mai rău. Era 23 februarie - noaptea dinaintea lansării invaziei ruse împotriva Ucrainei - iar Budanov îşi pusese în joc însăşi cariera, pentru că a fost printre puţinii oficiali ucraineni convinşi că Rusia era pe cale să atace şi să încerce să captureze capitala Kiev, relatează „The Washington Post“. Detalii aici

UPDATE 05:50 Profesorii din regiunea Lugansk, obligați să obțină pașapoarte rusești

Forțele ruse îi forțează pe profesorii ucraineni, care lucrează în zonele ocupate din regiunea Lugansk, să obțină pașapoarte rusești.Toți profesorii care continuă să lucreze în zonele ocupate de ruși riscă să fie concediați dacă nu vor primi un pașaport rusesc.

Pentru a obține un pașaport rusesc aceștia trebuie să scrie o cerere prin care sunt de acord să renunțe la cetățenia ucraineană. 

UPDATE 05:00 Regiunea Dnipropetrovsk a fost bombardată de forțele ruse

Luni după-amiză trupele ruse au bombardat mai multe districte din regiunea Dnipropetrovsk. Potrivit șefului consiliului regional Mikola Lukashuk, atacurile ruse au dus la distrugerea a mai multor case și ferme. De asemenea, a fost afectată rețeaua de conducte de gaz și linii electrice în comunitatea Mirove de lângă Nikopol. 

UPDATE 04:00 Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei lucrează la o serie de vizite externe pe care le-ar putea efectua preşedintele Zelenski

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat că lucrează la o serie de vizite externe pe care președintele Zelenski le-ar putea efectua în următoarea perioadă. Potrivit lui Kuleba Zelenski ar putea face vizite în alte țări doar în 2 situații: dacă acesta va aduce rezultate concrete pentru țara sa și dacă vizita sa va fi posibilă în actualul context al situației de pe front.

"Ghidat de aceste două criterii, Ministerul Afacerilor Externe lucrează la unele dintre vizitele preşedintelui, dar când şi unde vor avea loc, veţi afla de la preşedintele însuşi şi de la Biroul său", a subliniat Kuleba, potrivit news.ro

Singura vizită externă a președintelui Zelenski a avut loc la finalul anului, atunci când s-a întâlnit cu președintele SUA Joe Biden. 

UPDATE 02:00 Vom combina experienţa militară a oamenilor noştri cu activitatea managerială specifică în posturi din administraţia locală şi centrală, afirmă Zelenski făcând aluzie la schimbarea lui Reznikov

Președintele Volodimir Zelenski le-a transmis ucrainenilor că pregătește noi numiri în administrația centrală și locală. El a ținut să precieze clar că este foarte important ca persoanele numite în funcții să aibă experiență militară dobândită în apărarea Ucrainei. Prin această declarație se poate interpreta faptul că liderul ucrainean face și aluzie la o posibilă schimbare din funcție a ministrului apărării, Oleksii Reznkov. 

„Ne consolidăm poziţiile de conducere. Într-o serie de regiuni - în special în regiunile de frontieră şi de front - numim manageri cu experienţă militară. Cei care se pot dovedi cei mai eficienţi în apărarea împotriva ameninţărilor actuale. Vă voi informa cu privire la fiecare astfel de decizie. În general, este demn de remarcat faptul că vom combina experienţa dobândită de oamenii noştri în apărarea Ucrainei - experienţa militară - cu activitatea managerială specifică în posturi din administraţia locală şi centrală”, a afirmat Zelenski.

UPDATE 00:00 Zelenski este așteptat joi, la Bruxelles

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost invitat să participe la un "viitor summit" al Celor 27 , a anunţat luni Barend Leyts, un purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului European Charles Michel, fără a da alte detalii, în timp ce mai multe surse anunţă posibila sosire a liderului ucrainean joi la Bruxelles, relatează AFP.

Charles Michel "l-a invitat pe (Volodimir) Zelenski să participe personal la un viitor summit (UE). Din motive de securitate, nu vor fi dezvăluite informaţii suplimentare", a indicat pe Twitter Barend Leyts.

Cu toate acestea, mai multe surse europene au indicat o posibilă vizită a preşedintelui Zelenski la Bruxelles, joi, cu ocazia unui summit al şefilor de stat şi de guvern din UE.

Dacă va fi confirmată, ar fi prima vizită a preşedintelui ucrainean în capitala UE de la începutul ofensivei militare ruse împotriva ţării sale, la 24 februarie 2022.

Zelenski ar putea interveni personal în faţa eurodeputaţilor. O sursă din Parlamentul European a anunţat "probabilitatea ca joi, 9 februarie, să aibă loc o sesiune plenară extraordinară în prezenţa lui Volodimir Zelenski", relatează Agerpres.

Alte două surse parlamentare au confirmat aceasta informaţie, sub rezerva anonimatului. Liderul ucrainean beneficiază de o "invitaţie permanentă" la Bruxelles, s-a mulţumit să declare un purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului European, Charles Michel. Preşedinţia ucraineană nu a confirmat nici ea această vizită care ridică probleme de securitate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite