LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rușii au început retragerea din regiunea Herson. Ucrainenii, acuzați că bombardează trecerile peste Nipru
0Este a 241-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Autoritățile Națiunilor Unite pentru drepturile omului anunță că peste 6.000 de civili au fost uciși de la începutul războiului.
UPDATE 21.50 Peste un milion de gospodării au rămas fără curent din cauza atacurilor rusești de sâmbătă
Peste un milion de gospodării ucrainene au rămas fără curent după atacurile rusești, a anunțat Kirilo Timoșenko, șeful-adunct al administrației presidențiale de la Kiev, după ce ce forțele ruse au continuat să bombardeze infrastructura energetică a Ucrainei.
Instalațiile energetice din toată Ucraina au fost lovite de un nou val de atacuri rusești pe 22 octombrie, în timp ce apărarea antiaeriană de la Kiev a doborât mai multe rachete inamice deasupra capitalei ucrainene.
Autoritățile locale au spus că mai multe centrale electrice au fost lovite la Odesa, Kriovohrad și Luțk, în timp ce din alte regiuni au fost raportat probleme cu electricitatea.
„Un alt atac cu rachete din partea teroriștilor care luptă contra infrastructurii civile și a oamenilor“, a scris pe rețeaua Telegram, șeful administrației prezidențiale de la Kiev, Andrii Iermak. Detalii aici...
UPDATE 20.46 Cum rezistă orașul Bahmut, asediat de trupele rusești: „Trebuie că au ordin de la Putin să ia locul ăsta cu orice preț”
Bombardamentele și raidurile cu rachete sunt atât de intense în Bahmut, încât o pauză pare nefirească. Dar tocmai în aceste scurte perioade de relativă liniște, locuitorii rămași în acest oraș asediat ies din refugiile subterane pentru a căuta hrană, scrie The Independent.
Timpul este scurt deopotrivă pentru cei care vin să ia apă și mâncare și pentru voluntarii care distribuie provizii. Dronele rusești zboară deasupra capetelor lor, având adesea drept ținte adesea grupurile de oameni. Locuitorii adunați la coadă sunt neliniștiți, dar se relaxează imediat ce reușesc să se îndepărteze cu porția lor.
„De fiecare dată când ies, mă tem că se poate întâmpla ceva rău, așa că încerc să iau lucrurile cât mai rapid posibil, așa se supraviețuiește", spune Katerina Voloșina, în timp ce merge în pas alert printre dărâmături și cratere căscate pe străzile orașului. Detalii aici...
UPDATE 20.06 Mărturia unui bărbat din Rusia, care refuză mobilizarea: „Statul mă va considera un criminal. Nu voi fi”
Un rus care refuză mobilizarea în războiul din Ucraina își argumentează decizia explicând că el și familia sa știu ce se întâmplă de fapt în țara vecină. Deși statul său îl va considera un criminal, cetățeanul spune că din punctul său de vedere nu va fi unul, potrivit BBC.
„Statul mă va considera un criminal dacă nu mă duc să lupt în acest război. Dar nu voi fi un criminal din punct de vedere al umanității, sau din punctul meu de vedere”, susține Mikhail Ashichev, potrivit BBC.
Mikhail Ashichev, un mecanic în vârstă de 34 de ani, din orașul Podporoje, refuză mobilizarea sa în fața oficialilor biroului de recrutare.
Cetățeanul rus susține că nu este un „pacifist”, explicând că s-ar duce direct la biroul de înrolare în armată și s-ar înscrie, fără să aștepte actele de convocare, dacă o țară ar încerca să-i ocupe Patria Mamă, sau să comită o agresiune împotriva Rusiei. Rusul explică însă că în acest caz nu crede că există amenințare militară la adresa țării sale. Detalii aici...
UPDATE 18.25 Revolta mamelor abandonate din Rusia care cred că soții lor sunt mai utili la război, în Ucraina, decât acasă
Un grup de femei din Rusia s-a unit pentru a-și da soții care și-au abandonat copiii pe mâinile autorităților ce au nevoie de soldați pentru războiul dus în Ucraina, potrivit unui portal rusesc de investigație.
Potrivit portalului Verstka, zeci de femei își fac planuri să-și trimită foștii soții în armată furnizând datele lor centrelor de înrolare ce mobilizează soldați pentru luptele din Ucraina. În mediul online a luat naștere o comunitate de femei abandonate care discută despre cum să-și înroleze foștii soți în armată în speranța că astfel vor beneficia de bani pentru întreținerea copiilor pentru care aceștia refuză să plătească pensie alimentară. Detalii aici
UPDATE 16.55 Autorităţile regionale proruse le cer civililor să părăsească „imediat“ Hersonul
Autorităţile proruse din regiunea Herson anexată de Rusia din sudul Ucrainei le-au cerut sâmbătă civililor să părăsească „imediat“ capitala regiunii, oraşul Herson, în faţa avansului forţelor Kievului, relatează AFP.
"Toţi locuitorii civili din Herson trebuie să părăsească imediat oraşul", a scris pe Telegram administraţia de ocupaţie prorusă din regiune, evocând o "situaţie tensionată pe front" şi "un pericol crescut de bombardamente masive". Detalii aici...
UPDATE 15.19 Ucraina avertizează în privinţa unui tsunami al migraţiei. La cât au ajuns pagubele după atacurile Rusiei
Prim-ministrul ucrainean Denis Şmîgal a avertizat împotriva unui ,,nou tsunami al migraţiei" dacă Rusia îşi va continua atacurile asupra infrastructurilor civile din ţara sa, relatează AFP.
Denis Şmîgal, care urmează să participe luni la forumul economic germano-ucrainean de la Berlin, a acuzat Moscova că vrea ,,să arunce Ucraina într-o catastrofă umanitară", potrivit unor extrase din interviul său pentru ziarul duminical Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, comunicate în avans, informează Agerpres.
,,Dacă nu mai există curent, electricitate şi apă în Ucraina, asta poate declanşa un nou tsunami al migraţiei", a spus oficialul.
Rusia vrea ,,să ofere Ucrainei o iarnă rece, în cursul căreia oamenii ar putea literalmente să moară îngheţaţi. Asta ar putea duce la o catastrofă umanitară planificată, cum Europa nu a mai văzut după cel de al Doilea Război Mondial", a avertizat acesta. Detalii aici...
UPDATE 13.43 Diferența dintre echipamentele soldaților ruși pe care Putin le inspectează în fața camerelor de filmare și echipamentele pe care recruții le primesc în realitate
Un soldat rus recrutat într-un oraș din Caucaz și-a arătat pe rețelele de socializare „echipamentul” cu care el va merge pe frontul din Ucraina, evidențiind din nou diferența dintre ce au văzut rușii la televizor, cu ocazia vizitei pe care Vladimir Putin a făcut-o la un centru de recrutare lângă Moscova, unde toți soldații erau echipați ca la carte și realitatea cruntă cu care se confruntă aceștia.
Recruții din orașul Stavropol, în sud-vestul Rusiei, nu sunt la fel de norocoși cum sunt camarazii lor pe care i-a vizitat președintele Vladimir Putin înainte de a pleca pe front, care erau echipați după ultimele standarde militare.
Un soldat mobilizat „mulțumește” administrației din Stavropol, în timp ce își filmează echipamentul primit pentru a pleca pe frontul din Ucraina.
„Dragă administrație din Stavropol, mulțumim pentru aceste daruri călduroase pentru soldații mobilizați. Obiectul acesta se numește mască de paintball, e făcută din plastic. Ei se gândesc că o să umblăm ca-n Star Wars cu porcăria asta, care nu are niciun sens și niciun scop. Mulțumim pentru lenjeria de corp, pentru haina de ploaie, pentru căciula asta, care măcar e folositoare. Aici avem uniforma călduroasă de iarnă, deși cumva s-a dovedit că soldații și-au făcut singuri cumpărăturile. Un termos de un litru, un obiect folositor, o să ne ajute cu adevărat. Dar cel mai tare lucru pe care l-am primit sunt mănușile tactice pentru copii... nu mă-ncap, nu le vin niciunui soldat”, spune recrutul, filmând o pereche de mănuși care îi vin pe câteva degete. Filmarea a fost tradusă pe contul de Twitter Wartranslated. Detalii aici...
UPDATE 12.55 Întreruperi de curent în mai multe regiuni din Ucraina după noi lovituri rusești
Întreruperi de energie electrică în mai multe părți ale Ucrainei după ce forțele rusești au vizat sâmbătă instalații energetice din vestul țării, a declarat operatorul Ukrenergo, potrivit AFP.
Forțele ruse „au efectuat un nou atac cu rachete asupra instalațiilor energetice ale principalelor rețele din regiunile vestice ale Ucrainei”, a explicat Ukrenergo pe rețelele de socializare, adăugând că „amploarea pagubelor este comparabilă sau ar putea depăși consecințele atacului din 10-12 octombrie”.
Rusia a avariat peste 400 de instalații din 16 regiuni ucrainene între 10 și 20 octombrie. Detalii aici...
UPDATE 12.13 Trupele ruse din Herson își consolidează punctele de trecere peste râul Nipru. Rușii au început retragerea din regiune
Forțele ruse continuă să consolideze punctele de trecere peste râul Nipru și a finalizat construcția unui pod de pontoane de-a lungul podului avariat Antonovski din Herson, în sudul Ucrainei, se arată în evaluarea din 22 octombrie a Ministerului britanic al Apărării.
Pe de altă parte, în ultima analiză a situației de pe câmpul de luptă efectuată de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) se arată că armata rusă a început retragerea din regiunea Herson. Forțele lui Putin vor continua, cel mai probabil, să se retragă în ordine în următoarele săptămâni și ar putea avea dificultăți în condițiile în care trupele ucrainene ar decide să atace. Detalii aici
UPDATE 09.30 Scenariul de coșmar din războiul ruso-ucrainean cu efecte cumplite asupra României. Avertismentul unui general român
Generalul (r) Alexandru Grumaz explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, care sunt riscurile ca Rusia să folosească armele nucleare și ce ar însemna asta pentru țările vizate sau pentru cele aflate în apropiere, inclusiv pentru România.
Rusia lui Putin amenință Ucraina și Occidentul cu armele nucleare, iar tot mai mulți analiști militari din toată lumea atrag atenția că Federația Rusă e capabilă să apeleze la această ultimă soluție, dacă cei care conduc acum țara vor considera că poziția lor este amenințată.
Printre cei care cred că această opțiune se află într-adevăr pe masa lui Putin se numără și generalul în rezervă român Alexandru Grumaz.
Cu o dublă experiență, atât ca militar cât și ca diplomat, generalul Grumaz are o carte de vizită cu totul impresionantă. Absolvent al Universității de Apărare a SUA, cu Master în Strategia Resurselor de Apărare Națională și al Senior Executives Programme in National and International Security, John F Kennedy School of Government, Harvard University, generalul Grumaz a fost consul General al României la Shanghai. În prezent, el este președintele Centrului de Analiză și Studii de Securitate.
Cu această dublă expertiză, generalul a analizat opțiunile Federației Ruse, în acest moment, dar și ulterior, în funcție de rezultatul ostilităților din Ucraina. Concluzia sa nu lasă loc de interpretări. Rusia lui Putin are opțiunea să-și transpună în fapte amenințările, chiar dacă asta ar însemna să declanșeze un război de proporții, cu victime numeroase inclusiv în rândul populației civile ruse.
Doctrina Primakov, care stipulează că Rusia poate utiliza arma nucleară în situația în care este amenințată din exterior, poate fi interpretată de Putin și de apropiații săi după bunul plac. Vestea proastă este că opțiunile lui Putin se împuținează, pe măsură ce trupele ruse suferă eșec după eșec în Ucraina.
„Putin are opțiunea de a crește numărul de militari în Ucraina. A făcut-o. Mai are opțiunea nucleară și mai are opțiunea de a pleca din poziția de șef al statului. Deci în funcție de aceste opțiuni, cu cât rămân mai puține, cu atât problema rămâne critică. Opțiunea nucleară tactică este o opțiune pe care Putin o poate folosi. Nu știu dacă o va folosi. Nu am de unde să prezic așa ceva, că Putin va folosi opțiunea nucleară. Dar este una dintre ele pe tapetul celor pe care le are Puțin. Nu are foarte multe opțiuni pentru că acum cursul războiului îi este complet nefavorabil”, spune generalul. Detalii aici...
UPDATE 06:00 SUA solicită o anchetă cu privire la dronele iraniene folosite de Rusia în Ucraina
Statele Unite au cerut vineri în Consiliul de Securitate o anchetă a ONU cu privire la acuzaţiile de utilizare de către Rusia a dronelor iraniene în războiul împotriva Ucrainei, informează dpa.
"ONU trebuie să investigheze orice încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi nu trebuie să permitem Rusiei sau altora să împiedice sau să ameninţe ONU în îndeplinirea responsabilităţilor sale mandatate", a declarat adjunctul ambasadorului american, Richard Mills, la o reuniune a Consiliului de Securitate. Detalii aici
UPDATE 05:00 Fortificație de aproximativ 2 kilometri, construită în estul Ucrainei
O fortificație de aproximativ 2 kilometri a fost construită în afara orașului Hirske, în estul Ucrainei. Zona este controlată de ruși. Imaginile au fost făcute publice de Maxar Technologies.
Fortificația a fost construită de grupul de mercernari Wagner și este formată din patru rânduri de piramide de ciment. Scopul acestei fortificații este de a opri tancurile ucrainene și alte vehicule militare să înainteze spre est. În spatele fortificației a fost săpat și un șanț, potrivit CNN.
Imaginile din satelit de la Agenția Spațială Europeană arată cum a fost săpat șanțul din spatele fortificației anti-tanc. Săparea acestui șanț s-a realizat în două părți. Prima parte a fost săpată dela data de 25 septembrie, în timp ce a doua secțiune a fost săpată de la începutul acestei luni.
Zelenski acuză Rusia că întârzie ''în mod deliberat'' exporturile de cereale ucrainene
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski acuză Rusia că întârzie în ''mod deliberat'' trecerea navelor încărcate cu cereale ucrainene, care au un rol vital pentru aprovizionarea multor țări din Africa și Asia.
Liderul ucrainean a afirmat că peste 150 de nave așteaptă pentru îndeplinirea obligațiilor contractuale de aprovizionare cu cereale.
"Peste 150 de nave aşteaptă pentru a îndeplini obligaţiile contractuale de aprovizionare cu produsele noastre agricole. Aceasta este o coadă de aşteptare artificială, care a apărut doar pentru că Rusia întârzie în mod deliberat trecerea navelor", a afirmat Zelenski. Detalii aici...
UPDATE 04:00 SUA nu văd semne că Rusia ar fi interesată să pună capăt agresiunii în Ucraina
Secretarul de stat Antony Blinken a declarat vineri că Statele Unite vor lua în considerare toate mijloacele de a promova diplomaţia în relaţia cu Rusia dacă observă o deschidere, dar în acest moment Moscova nu dă semne de disponibilitate să se angajeze în discuţii semnificative, informează Reuters.
"Toate indiciile arată că, departe de a fi dispus să se angajeze într-o diplomaţie semnificativă, preşedintele Putin continuă să împingă în direcţia opusă", a declarat Blinken la o conferinţă de presă cu omologul său francez, Catherine Colonna.
"Luăm în considerare şi vom lua în considerare toate mijloacele de a avansa diplomaţia dacă vedem o deschidere pentru a o promova prin orice mijloace, bineînţeles că vom lua mereu în considerare acest lucru", a spus el. În schimb, a adăugat el, Moscova " îşi dublează şi triplează" agresiunea. Detalii aici....
UPDATE 00:00 Peste 6.000 de civili uciși în războiul din Ucraina, potrivit ONU
Autoritățile Națiunilor Unite pentru drepturile omului anunță că peste 6.000 de civili au fost uciși de la începutul războiului, iar numărul acestora este probabil mai mare decât se estimează în prezent.
„În 18 octombrie, Biroul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului a înregistrat 15.956 de victime civile: 6.322 de morți și 9.634 de răniți din 24 februarie”, a declarat Rosemary DiCarlo, subsecretarul general pentru afaceri politice și de consolidare a păcii, potrivit CNN.
Ucrainenii sunt pregătiți să sufere din cauza penelor de curent, afirmă ministrul infrastructurii
Oleksandr Kubrakov a transmis că poporul ucrainean este pregătit să sufere din cauza penelor de curent care ar putea avea loc pe timpul iernii. El afirmă că cetățenii au arătat că sunt pregătiți pentru orice, susțin armata și sunt gata să sufere la nevoie pentru a scăpa cu bine de invazia ruilor.
„Toată lumea simte că armata noastră de pe câmpul de luptă învinge”, a declarat Oleksandr Kubrakov pentru CNN.