LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forţele ruse au minat camera turbinelor din blocul energetic 1 al CNE Zaporijia. De ce eliberarea Hersonului este amânată?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Un organ al opoziţiei ruse a raportat că forţele ruse stochează explozibili şi muniţii în jurul centralei nucleare Zaporijia.

UPDATE 21.59 Războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei a stârnit un val uriaş de solidaritate în întreaga Europă, guvernele oferind ajutoare celor care fug de bombardamente. Potrivit ONU, 6,3 milioane de ucraineni şi-au găsit refugiu în străinătate. Însă această criză scoate la iveală un aspect neplăcut, şi anume că romii nu sunt bineveniţi, relatează CNN într-un amplu reportaj realizat la Praga, Bucureşti şi Chişinău.

În Bucureşti, jurnaliştii CNN au vorbit cu activistul Nicu Dumitru, de la organizaţia Aresel. În opinia lui Dumitru, criza refugiaţilor evidenţiază un anumit tip de ostilitate cu care romii încă se confruntă în Europa.

„A fi discriminatoriu împotriva persoanelor de culoare sau a homosexualilor devine din ce în ce mai puţin acceptabil în Europa sau cel puţin oamenii se abţin de la a face acest lucru în public. Nu este cazul romilor, probabil ultimul grup de oameni care este încă bine să fie discriminat în Europa”, apreciază el.

UPDATE 20.50 Propagandiştii ruşi au folosit şi au distorsionat raportul Amnesty International privind războiul din Ucraina, constată publicaţia Meduza.

Cenzorul federal al Rusiei a blocat site-ul Amnesty International din 11 martie 2022, dar raportul organizaţiei privind tacticile de luptă în Ucraina a fost o ştire majoră în Rusia şi a devenit o poveste în tendinţe pe agregatorul Yandex News, care nu indexează mass-media independentă.

Pentru a examina modul în care raportul a fost citat în mass-media de ştiri care nu este blocată tehnic în Rusia, Meduza a analizat trei grupuri: (1) mass-media de stat, (2) mass-media oficial independentă şi neutră care încă respectă cenzura de război a Kremlinului şi reguli nerostite şi (3) mass-media oficial independentă, dar pro-Kremlin. 

Cu puţine nuanţe, aceste instituţii de presă au raportat despre constatările Amnesty International concentrându-se aproape exclusiv pe acuzaţiile conform cărora armata ucraineană a pus în pericol civili şi a încălcat dreptul internaţional umanitar. 

 RIA Novosti, TASS, RBC, Kommersant şi Komsomolskaiaa Pravda au scris că Ucraina a operat baze militare în zone rezidenţiale, inclusiv şcoli şi spitale, şi a deschis focul din zone rezidenţiale.

Cum a relatat de RIA NovostiForţele ucrainene au pus civili în pericol prin utilizarea sistemelor de arme în zonele populate, inclusiv şcoli şi spitale. Nu menţionează şi continuarea „pe măsură ce au respins invazia rusă care a început în februarie”. 

Cum a relatat RBC: Stabilirea de poziţii de luptă şi tragerea din aceste zone le transformă în ţinte militare, ducând la atacuri care ucid civili şi distrug infrastructura civilă. Nu menţionează însă că: forţele ruse sunt responsabile pentru lansarea acestor atacuri. 

Meduza prezintă şi alte exemple.

UPDATE 19.37 Ucraina anchetează aproape 26.000 de cazuri de crime de război

Ucraina anchetează aproape 26.000 de cazuri de crime de război comise de la startul ofensivei militare a Rusiei, în data de 24 februarie, şi a pus sub acuzare 135 de persoane, a anunţat Iuri Bilousov, şeful departamentului pentru crime de război din cadrul biroului procurorului general.

Dintre cei puşi sub acuzare, aproximativ 15 sunt în custodia ucrainenilor şi restul, 120 de oameni, sunt încă liberi, a precizat Bilousov pentru Reuters.

Treisprezece cazuri au ajuns în instanţă şi până acum s-au pronunţat şapte verdicte.

În mai, un soldat rus în vârstă de 21 de ani a devenit prima persoană condamnată într-un proces pentru crime de război în Ucraina, de la startul invaziei. El a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru că a ucis un civil neînarmat.

UPDATE 15.30 Preşedintele ucrainean Zelenski a cerut un răspuns internaţional mai puternic la „teroarea nucleară” a Rusiei

În timpul unei convorbiri telefonice cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, Zelenski a cerut să fie impuse sancţiuni industriei nucleare ruseşti şi combustibilului nuclear.

„Am discutat cu Charles Michel, i-am povestit despre situaţia de pe câmpul de luptă, în special la centrala Zaporojie. Teroarea nucleară rusă necesită un răspuns mai puternic din partea comunităţii internaţionale - sancţiuni asupra industriei nucleare ruseşti şi a combustibilului nuclear”, a scris Zelenski pe Twitter. 

UPDATE 15.00 Atacurile ruseşti s-au intensificat în Doneţk. Zelenski spune că Ucraina are nevoie de mai multe arme

Atacurile armatei ruse în regiunea Doneţk din estul Ucrainei s-au intensificat duminică, în timp ce preşedintele ucrainean, Volodomir Zelenski, a cerut Occidentului mai multe arme pentru ca armata ucraineană să poată riposta invadatorilor.

În mesajul său video zilnic, Zelenski a mulţumit pentru ajutorul primit deja care, potrivit lui, a permis realizări importante în apărarea Doneţkului şi în distrugerea logisticii militare ruse.


UPDATE 14.25 Şase generali ruşi au fost demişi, potrivit serviciilor britanice de informaţii

Şase ofiţeri de rang înalt ai armatei ruse se crede că au fost demişi de la începerea războiului din Ucraina, potrivit serviciilor de informaţii britanice, citate de DPA şi Focus.Performanţa slabă a forţelor armate în timpul invaziei a dus la destituirea probabilă a cel puţin şase comandanţi ruşi, a declarat duminică Ministerul britanic al Apărării în buletinul său zilnic despre frontul din Ucraina, în baza informaţiilor serviciilor sale secrete.


UPDATE 12.00 Armata rusă a publicat anunţuri de angajare pentru „operatori de dronă”. Candidaţii trebuie să accepte deplasarea în interes de serviciu

Ruşii au postat anunţuri de angajare pentru „operatori de dronă”. Printre cerinţele postului se află şi deplasarea în „călătorii de afaceri”. Forţele ruse nu au întreprins niciun fel de operaţiuni ofensive în sudul Ucrainei şi continuă să-şi întărească poziţiile defensive.

Conform ISW, Rusia încearcă să formeze batalioane de voluntari proveniţi din regiuni precum Voronej sau Smolensk. Recruţii primesc solde între 100.000 şi 250.000 de ruble (circa 1.650 - 4.130 de dolari), precizează Institutul de Studii ale Războiului (ISW), care citează surse media locale ruse, scrie Digi24.


UPDATE 06.33 Schimbul de acuzaţii cu privire la bombardarea periculoasă a centralei nucleare (CNE) Zaporijia ocupată de ruşi a continuat - ISW

ISW nu poate determina în mod independent care parte este responsabilă pentru incident.

Preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky a condamnat presupusul bombardament rusesc ca fiind o „crimă deschisă, nesăbuită” şi „un act de teroare”. El a cerut comunităţii internaţionale să desemneze Rusia drept stat sponsor al terorismului şi să sancţioneze industria nucleară a Rusiei.  Ambele părţi au susţinut că bombardamentul a provocat un incendiu la staţia de hidrogen de la uzină. Şeful Administraţiei de Ocupaţie a Regiunii Zaporijia, Evgeniy Balitskyi, a susţinut pe 5 august că forţele ucrainene „au decis să aducă întreaga Europă în pragul unei catastrofe nucleare” prin bombardarea centralei. Şeful ucrainean al administraţiei militare a regiunii Zaporijia, Oleksandr Starukh, a susţinut pe 6 august că forţele ruse încearcă să „provoce” ucrainenii să bombardeze CNE pentru a face Vestul să ezite în a mai furniza arme Ucrainei.

Un organ al opoziţiei ruse a raportat că forţele ruse stochează explozibili şi muniţii în jurul centralei nucleare. The Insider  a raportat pe 5 august că o sursă a susţinut că forţele ruse au minat camera turbinelor din blocul energetic 1 al CNE în jurul datei de 2 august. O sursă separată a susţinut că aproximativ 500 de soldaţi ruşi, precum şi transportoare de trupe blindate şi tunuri antiaeriene, erau staţionate în cadrul uzinei şi că forţele ruse au minat zona din jurul uzinei. A doua sursă a spus că forţele ruse „stochează mine şi muniţie în imediata vecinătate a blocurilor energetice, o parte din muniţie fiind stocată chiar în interiorul blocului energetic”. A doua sursă nu era sigură „dacă blocul energetic a fost exploatat sau este pur şi simplu folosit pentru depozitarea explozibililor”. O sursă din interiorul CNE  a raportat că forţele ruse au stabilit baterii de rachete Grad în apropierea satului Vodyane, la aproximativ 4 km de reactoarele CNE (şi la aproximativ 2 km de unităţile de depozitare a combustibilului uzat de la uzină). Canalele şi oficialii ucraineni au raportat la mijlocul lunii iulie că forţele ruse trăgeau asupra Nikopol - oraşul ucrainean de peste râu faţă de CNE - din apropierea reactoarelor nucleare de la CNE Zaporijia. Comandamentul Militar Sud al Ucrainei a raportat ulterior că forţele ruse au bombardat regulat Nikopol cu ​​rachete Grad, distrugând 47 de case în 5 şi 6 august.

UPDATE 05.20 Ieri, activiştii cibernetici au spart serviciul rus „Pager TV” pentru Apple.

Drept urmare, zeci de mii de ruşi în aplicaţiile lor, atunci când au ales canale, au văzut nu propaganda obişnuită, ci videoclipuri despre război.

UPDATE 03.42 Un militar ucrainean a explicat de ce eliberarea Hersonului şi a regiunii este amânată

Forţele armate ale Ucrainei eliberează treptat regiunea Herson de ocupanţi , iar ritmul lent se datorează faptului că armata noastră nu este ca armata rusă şi îi protejează oraşele şi vieţile umane, a declarat pentru Apostrophe speakerul comunităţii internaţionale de voluntari InformNapalm, un soldat al Forţelor Armate ucrainene, Mykhailo Makaruk. El a confirmat că există progrese în direcţia Herson şi o serie de aşezări au fost deja eliberate.

"Dar - da, înaintăm într-un ritm lent. Din motivul că nu suntem nişte ticăloşi - nu vom şterge zonele populate de pe faţa pământului, nu vom răpune mii de civili şi soldaţi", a spus Makaruk.

În opinia sa, bătăliile pentru Severodoneţk şi Lysychansk, când Forţele Armate ale Ucrainei şi-au păstrat personalul, retrăgându-se în poziţii pregătite dinainte, sunt ilustrative. Inamicul a suferit pierderi semnificative acolo şi încă nu se poate retrage din ele. Luptătorul a subliniat că în timpul acelor bătălii, Forţele Armate Ucrainiene au distrus trei batalioane de tancuri ale invadatorilor, ceea ce i-a împiedicat să captureze orice altceva important din punct de vedere strategic.

Anterior, OVA Herson a declarat că pierderea acestei regiuni ar fi o mare înfrângere politică pentru ocupanţi , aşa că îşi concentrează eforturile maxime pentru a păstra teritoriile capturate.

Cu o zi înainte, serviciile de informaţii britanice au raportat că războiul din Ucraina va intra în curând într-o nouă fază, cu lupte grele de-a lungul unei linii de front lungă de aproximativ 350 de kilometri, care se întinde spre sud-vest de la periferia oraşului Zaporojie până la Herson, paralel cu râul Nipru.

UPDATE 02.57 Cântăreaţa Meryem Herasimenka a fost reţinută pentru 15 zile pentru că a cântat în ucraineană la Minsk, Belarus.

Patrona barului, unde Meryem Herasimenka a cântat, a primit 30 de zile de arest.

UPDATE 02.12 Vitaly Gura, colaborator şi autoproclamat „şef adjunct al administraţiei” al Nova Kakhovka care a fost împuşcat ieri, a murit la terapie intensivă

El a devenit al şaptelea colaborator de rang înalt ucis de partizanii ucraineni de la începutul războiului.

UPDATE 00.55 Arestovich: ocupanţii au trimis noi unităţi în direcţia Zaporojie

Ocupanţii au  trimis noi unităţi în direcţia Zaporijia, unde situaţia din regiune este acum tensionată. În ultimele două zile, 3-4 grupuri tactice de nivel de batalion (BTG) au fost transferate în regiunea Tokmak, a declarat în emisiunea „Feygin Live” consilierul şefului OP, Oleksiy Arestovich.

"Există părerea că ei pregătesc o ofensivă. Altă opinie este că, pe de altă parte - se pregătesc de apărare. Dar există o grupare în zona Novaya Kakhovka, destul de serioasă. Este vorba de 10-15 BTG. Întrebarea este unde vor fi aruncaţi - pentru a întări direcţia Herson sau Zaporijia." - notează Arestovich.

Arestovici a mai explicat că acum, regimul rus încearcă să-i prezinte pe locuitorii regiunii Azov ca fiind abandonaţi şi trădaţi de Ucraina.

ŞTIRE INIŢIALĂ La Herson, Federaţia Rusă se pregăteşte să se retragă: ocupanţii au minat comunicaţiile vitale

Inamicul rus continuă să folosească strategia „pământului ars”. În Hersonul ocupat, inamicul se pregăteşte să se retragă  - ruşii au minat comunicaţiile vitale. Printre acestea se numără alimentarea cu gaz, alimentarea cu energie electrică şi alimentarea cu apă, declară Andriy Yusov, reprezentantul Ministerului Educaţiei şi Culturii din Ucraina.

„Adică, aceasta este o strategie de teroare şi „pământ ars” pentru care ruşii se pregătesc înainte de inevitabila contraofensivă a Forţelor Armate”, a spus Yusov.

În prezent, soldaţii ucraineni ţin sub controlul focului toate trecerile ocupanţilor din regiunea Herson. Încercările invadatorilor de a amenaja traversări alternative sunt, de asemenea, monitorizate îndeaproape.

„Da, ocupanţii ruşi încearcă să repare podul Antoniv, avariat,  din Herson şi construiesc treceri alternative, dar Forţele Armate ucrainene pot distruge planurile ocupanţilor fără a deteriora infrastructura”.

Congform UNIAN, Ucraina şi Rusia  se pregătesc  pentru începerea unei faze extrem de active a ostilităţilor în sud. Se observă formarea unui grup de lovire de către forţele ruse în direcţia Kryvyi Rih şi încercările de a completa trupele din prima linie cu rezerve.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite