SUA: Administrația americană a aprobat vânzarea a 96 de elicoptere de atac Apache Poloniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite ale Americii au aprobat un acord cu privire la vânzarea a 96 de elicoptere de atac Apache Poloniei, aliat al Washingtonului și sprijin considerabil pentru Ucraina în războiul împotriva Rusiei, informează AFP, scrie Agerpres.

Elicopter Apache FOTO: Shutterstock
Elicopter Apache FOTO: Shutterstock

Varșovia a cerut administrației americane anul trecut Apache, un model construit de Boeing, pentru a înlocui aeronavele sovietice vechi.

Vânzarea acestor elicoptere, în valoare de 12 miliarde de dolari, "va îmbunătăţi capacitatea Poloniei de a face faţă ameninţărilor actuale şi viitoare, oferind o forţă credibilă, capabilă să descurajeze adversarii şi să participe la operaţiunile NATO", informează Departamentul de Stat, anunţând că a aprobat vânzarea şi a notificat Congresul.

După invazia forțelor ruse în Ucraina, Polonia are rolul de centru logistic al armatei americane, care a livrat constant armament forțelor de apărare ucrainene pe la granița poloneză.

Vânzarea a 96 de elicoptere Apache, din modelul AH-64E, consolidează relația bilaterală dintre Statele Unite și Polonia, după după ce ce relaţiile se răciseră, administraţia Biden opunându-se în special poziţiilor conservatoare ale guvernului de la Varşovia privind drepturile LGBT+ şi libertatea presei.

Polonia reprezintă "o forţă pentru stabilitate politică şi progres economic în Europa", a declarat Departamentul de Stat al SUA.Polonia a anunţat intenţia de a cheltui 4% din PIB pentru apărare, o ţintă dublă față de procentul de 2% cerut de NATO.

Varşovia a primit în iunie primele tancuri americane Abrams în cadrul unui alt acord, în valoare de 1,4 miliarde de dolari. Armata poloneză, prima armată străină care beneficiază de acest tanc greu, se aşteaptă, până la sfârşitul anului 2024, la livrarea altor 250 de tancuri Abrams noi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite