Leonard Orban, săpat la Bruxelles. Lupte politice pe candidatura sa la Curtea Europeană de Conturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leonard Orban
Leonard Orban

Un mail cu acuzaţii la adresa ministrului Leonard Orban, candidat pentru un post la Curtea Europeană de Conturi, a fost trimis unor înalţi oficiali UE.

O serie de acuzaţii legate de candidatura ministrului pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, ca reprezentant al României la Curtea Europeană de Conturi de la Luxemburg au circulat în această săptămână, pe un email atribuit Transparency Network, înainte ca ministrul român să fie audiat, astăzi, în Comisia de Control Bugetar din Parlamentul European, care urmează să dea avizul pentru această propunere a Guvernului României - aripa Ponta. Informaţiile au fost asumate de o anume Catherine Johnson, reprezentant[ a organizaţiei Transperancy Network, care, în urma verificarilor Adevarul nu au fost găsite, şi au fost trimise de pe adresa de e-mail transparency.eu@gmail.com.

Citeşte şi: Leonard Orban va deveni membru al Curţii de Conturi Europene

Bănuit de partizanat

Orban are un raport pozitiv din partea raportorului Comisiei de Control Bugetar şi urmează se se prezinte astăzi în faţa membrilor ei, iar apoi propunerea sa pentru postul de la Luxemburg să ajungă în plen. Poziţia Parlamentului European este una consultativă, dar este o recomandare importantă pentru o astfel de poziţie.  Acuzaţii legate de presupusele incompatibilităţi în care s-ar afla candidatul României pentru postul de la Luxemburg se referă la faptul că, din poziţia de ministru pentru Afaceri Europene, responsabil cu fondurile structurale, ar putea favoriza România din poziţia pe care ar urma să o ocupe la Curtea Europeană de Conturi.

În plus, actuali membri ai Curţii de Conturi au avut numeroase portofolii ministeriale economice în carierele lor în alte state membre. „Curtea Europeană de Conturi nu are legătură cu fondurile UE. Auditul Comisiei Europene se ocupă cu asta şi, mai departe, OLAF. Nu e relevantă acuzaţia. Curtea de Conturi verifică instituţiile europene", a declarat Sebastian Bodu, europarlamentar PDL, fost director ANAF.

Problemele depistate de auditul Comisiei Europene pe fonduri structurale sunt şi ele puse în seama ministrului Orban în acuzaţiile care circulă înaintea audierii lui. Misiunile de audit ale Comisiei Europene s-au făcut, pe de o parte, în anii de dinaintea mandatului lui Leonard Orban la Afaceri Europene şi, pe de altă parte, ele vizează defecţiuni la nivelul Autorităţilor de management ale programelor, ele însele responsabile pentru ce fac, aprobă sau nu depistează.

Nu se susţin acuzaţiile

Prima referire la candidatura lui Orban se referă însă la presupusa sa incompatibilitate cu Tratatul UE, Articolul 286 (1). Potrivit acestuia, „membrii Curţii de Conturi sunt aleşi dintre personalităţile care fac parte ori au făcut parte, în statul lor, din instituţiile de control financiar extern sau care au o calificare deosebită pentru această funcţie. Aceştia trebuie să prezinte toate garanţiile de independenţă". „Calificarea deosebită" pentru această funcţie poată fi interpretată în mai multe feluri. Aceasta va rămâne însă la judecata membrilor Comisiei de Control Bugetar a Parlamentului.

Potrivit calificărilor profesionale, Orban a contribuit la elaborarea legislaţiei naţionale de audit în conformitate cu normele UE. Unul din marile eşecuri ale sistemului naţional de cheltuire a fondurilor europene este legat exact de această lipsă a legislaţiei pentru depistarea conflictului de interese şi incompatibilităţilor, care a fost adaptată în timpul mandatului lui Orban în guvernele Boc şi, parţial, MRU.

„Trebuie să aibă experienţă relevantă în audit. Aceasta nu e o funcţie politică. Nu se cere, într-adevăr, în mod obligatoriu experienţă în auditul financiar, dar trebuie să fie experienţă în general în instituţii de audit sau în control financiar extern. Nu are niciuna nici alta", a explicat Bodu, care nu este de acord cu celelalte capete de acuzare la adresa lui Orban.

USL, aripa Ponta: Raportul e formidabil

„Nu înţeleg de unde vin aceste acuzaţii. Se ştia foarte bine şi de multă vreme care este propunerea. A primit aviz favorabil de la raportor. Raportul pentru domnul Orban este formidabil", a adaugat Cătălin Ivan, europarlamentar PSD, care sugerează că în spatele atacului s-ar afla cei de la PDL.

Liberalii din Parlamentul European fie nu au dorit, fie nu au putut fi contactaţi pentru declaraţii.  Potrivit mai multor informaţii, postul pe care Orban a fost propus era vizat de persoane din interioriul Curţii de Conturi a României, dar şi din afara sa.  

Citiţi şi: Noul minister al fondurilor europene nu va viza să gestioneze direct banii

Jocurile politice PNL-USL

Jocurile politice de la numirea primului Guvern Ponta indicau o opoziţie a liberalilor faţă de Leonard Orban (la Afaceri Europene) şi Cătălin Predoiu (la Justiţie), care treceau drept tehnocraţi, pe care PSD i-ar fi păstrat, în special pentru bunele relaţii şi experienţele consistente pe care le aveau în relaţiile cu Bruxelles-ul.

Predoiu a fost sacrificat după instalarea Guvernului Ponta. Orban a fost temporar păstrat, însă compromisul obţinut de Ponta cu „partenerii" liberali a fost unul pe perioadă determinată. Astfel, premierul a anunţat că Leonard Orban este propunerea Guvernului României pentru postul de comisar al Curţii Europene de Conturi de la Luxemburg. 



"Nu se cere, întradevăr, în mod obligatoriu experienţă în auditul financiar.''
Sebastian Bodu eurodeputat PDL

 Puncte tari, puncte slabe

Leonard Orban a reuşit să păstreze imaginea unui tehnocrat şi este considerat unul dintre cei mai credibili specialişti români în afaceri europene. Experienţa de comisar european a fost în avantajul României în negocierile pentru problemele curente legate de fondurile europene, dar şi pentru viitorul buget UE.  El şi reprezentantul Poloniei sunt cei care au înfiinţat grupul Prietenii coeziunii aflat în negocieri dure pentru viitorul buget al României pe politica de coeziune.

Independenţa politică a lui Orban l-a făcut să piardă aliaţi importanţi şi de o parte şi de alta a spectrului politic.  Există interpretări potrivit cărora nu are experienţă relevantă pe audit pentru postul pentru care este propus, dar a participat la elaborarea legislaţiei româneşti de audit în concordanţă cu normele UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite