Lecţia portugheză a pandemiei: de la „am salvat Crăciunul” la cererea de ajutor internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Epicentru al pandemiei de COVID-19 în Europa în ultimele zile, Portugalia a acceptat ajutorul Germaniei pentru a reduce presiunea asupra spitalelor, care sunt suprasolicitate în prezent. Totuşi, potrivit mai multor experţi, ţara este pe punctul de a atinge vârful celui de-al treilea val de infectări cu noul coronavirus.

După o lună ianuarie marcată de un record de 303 morţi în 24 de ore şi imagini cu ambulanţe stând la coadă cu orele în faţa celui mai mare spital din Lisabona, Guvernul portughez a fost nevoit să ceară ajutor.

Astfel, în urma „mai multor contacte bilaterale”, Executivul de la Lisabona a confirmat luni seara că a acceptat „oferta de cooperare a Guvernului german”. Germania a trimis miercuri personal medical, printre care opt medici specialişti, 150 de aparate de perfuzie şi 150 de paturi medicale în Portugalia.

De la Bruxelles, comisarul european responsabil de gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, a anunţat marţi pe Twitter că urmăreşte „situaţia critică” din Portugalia şi instituţia pe care o conduce este pregătită să vină în ajutorul acestei ţări dacă solicită acest lucru.

Portugalia a depăşit marţi pragul de 13.000 de morţi de COVID-19, dintre care aproape jumătate de la începutul anului curent.

La Spitalul Santa Maria din Lisabona, unul dintre cele mai mari din ţară, 333 de pacienţi erau trataţi luni de COVID-19. Doar 17 paturi mai sunt disponibile în acest spital pentru pacienţii de COVID-19.

Un alt spital, care deserveşte comunele Amadora şi Sintra, la periferia capitalei portugheze, se afla marţi într-o situaţie „foarte complicată”, după ce a cunoscut zile de haos din cauza unei lipse de presiune în reţeaua sa de distribuţie a oxigenului, prea solicitată, transmite AFP, care citează o sursă din spital.

În cursul acestui incident, spitalul a atins un record de 363 de pacienţi de COVID-19 internaţi în acelaşi timp, un număr de trei ori mai mare decât capacitatea sa. Aproximativ 150 de bolnavi au fost conectaţi la tuburi portabile de oxigen, în timp ce peste o sută dintre ei au fost transferaţi în grabă către alte spitale.

Marţi, Direcţia Generală pentru Sănătate a anunţat 6.000 de contaminări cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore pentru a doua zi consecutiv, ceea ce nu s-a mai întâmplat de la 5 ianuarie.

Numărul total al bolnavilor de COVID-19 internaţi este de 6.775, dintre care 852 la terapie intensivă.

Ferită de primul val al pandemiei de COVID-19, Portugalia a avut dificultăţi în a ţine sub control al doilea val, limitându-se la izolări parţiale.

Apoi, pe fondul relaxării restricţiilor în perioada Crăciunului şi odată cu sosirea variantei britanice de COVID-19, mai contagioasă, pandemia s-a agravat în Portugalia, obligând autorităţile să impună o a doua carantină naţională şi să ceară ajutor internaţional.

„Portugalia este acum cea mai afectată ţară din lume, dar vedem semne pozitive”, a comentat pentru AFP virusologul Pedro Simar, de la Institutul de Medicină Moleculară din Lisabona.

Potrivit acestuia, unele regiuni ale Portugaliei, printre care şi Lisabona, şi-au atins deja vârful de contaminări şi urmează să îşi revină în curând.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite