Laura Codruţa Kovesi, despre ţara care a preluat la 1 iulie preşedinţia rotativă a UE: Prezintă un „risc imens” în privinţa fraudării fondurilor europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi FOTO EPA-EFE
Laura Codruţa Kovesi FOTO EPA-EFE

Slovenia reprezintă un „risc imens” în privinţa fraudării fondurilor europene, a avertizat şefa Parchetului European (EPPO), Laura Codruţa Kovesi, potrivit Politico. Slovenia a preluat la 1 iulie preşedinţia rotativă a UE.

„Toate aceste infracţiuni care sunt comise după 1 iunie (data începerii activităţii Parchetului European, n. red.) cad sub jurisdicţia EPPO, avem o competenţă obligatorie de a ancheta. (...) Slovenia reprezintă un risc imens, deoarece banii vor continua să ajungă în Slovenia dar gestionarea şi sistemul de control pentru fondurile europene din Slovenia vor fi foarte afectate”, a declarat procurorul-şef european pentru Politico.

Kovesi a făcut această declaraţie în contextul în care Slovenia nu a nominalizat procurori pentru EPPO.

Comisia Europeană urmează să ia joi o decizie asupra planului de cheltuieli al Guvernului sloven privind fondurile ce îi revin prin planul de relansare economică post-COVID. În cazul în care decizia va fi favorabilă, Slovenia ar urma să primească fonduri în valoare de 2,5 miliarde de euro - 1,8 miliarde sub formă de granturi şi 700 de milioane ca împrumuturi - în următorii şase ani.

Însă Guvernul sloven nu a numit cei doi procurori care îi revin sub schema EPPO. Premierul Janez Jansa a blocat numirea lor pe motiv că Ministerul Justiţiei din ţara sa „nu a avut la dispoziţie un bazin suficient de candidaţi calificaţi”.

„Slovenia se va baza pe mecanismele naţionale pentru protejarea intereselor financiare ale UE” până la rezolvarea situaţiei, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Justiţiei de la Ljubljana.

Kovesi nu este convinsă de explicaţiile Sloveniei. „Lipsa de sinceritate manifestată de autorităţile slovene în ceea ce priveşte cooperarea va influenţa puternic eficacitatea EPPO”. Fără procurori naţionali, „nu putem ancheta eficient toate suspiciunile de fraudă”, a subliniat procurorul-şef european.

Din cele 22 de state membre UE care au semnat protocolul privind înfiinţarea EPPO, doar Finlanda nu dispune deocamdată de un procuror în cadrul agenţiei, dar a ajuns de curând la un acord în acest sens.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite