Kremlinul, sub ochiul critic al Comisiei Europene: Putin comparat cu Stalin. „O decepție pentru națiune”

0
Publicat:

Într-un discurs amplu adresat parlamentului rus, președintele Vladimir Putin a stârnit noi controverse și a alimentat temeri internaționale, fiind comparat cu dictatorul sovietic Iosif Stalin de către Comisia Europeană. Declarațiile sale privind arsenalul nuclear și amenințările la adresa NATO au generat îngrijorări la nivel global.

Declarațiile lui Putin au stârnit reacția Comisiei Europene FOTO Pixabay
Declarațiile lui Putin au stârnit reacția Comisiei Europene FOTO Pixabay

Purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru afaceri externe, Peter Stano, a declarat că discursul lui Putin poate fi rezumat „în esență, [ca] o decepție pentru națiune; națiunea trăiește sub o represiune care seamănă cu vremurile lui Stalin”.

De asemenea, Stano a subliniat că Putin este responsabil pentru „toate consecințele” războiului din Ucraina.

În replică, Putin a avertizat NATO că orice desfășurare a trupelor aliate în Ucraina va avea consecințe „tragice”, însă totodată a respins acuzațiile potrivit cărora Rusia ar urmări să atace Europa, ca fiind „absurde”.

Liderul de la Kremlin a continuat, afirmând că „tot ceea ce inventează ei în acest moment, pe lângă faptul că înspăimântă întreaga lume, este o amenințare reală de conflict cu folosirea armelor nucleare și, prin urmare, de distrugere a civilizației".

„Ei (occidentalii) au vorbit despre posibilitatea de a trimite contingente militare occidentale în Ucraina (...) Dar consecinţele acestor intervenţii ar fi într-adevăr mult mai tragice. Ei trebuie să înţeleagă că şi noi avem arme capabile să lovească ţinte de pe teritoriul lor”, a declarat preşedintele rus în discursul rostit în Gostinîi Dvor, un Palat al Congresului situat lângă Piaţa Roşie din Moscova, potrivit AFP.

Reacțiile la nivel european nu au întârziat să apară, cu premierul polonez, Donald Tusk, făcând apel la o trezire în fața agresiunii ruse și a noilor evoluții militare.

„Europa trebuie să înțeleagă că această nouă cursă a înarmării și agresiunea rusă în Ucraina trebuie să provoace o trezire în toate capitalele europene și în UE pe ansamblu”, a subliniat Tusk.

„Cuvintele lui Putin cu privire la faptul că Rusia se înarmează şi trece de facto la o economie de război sunt reale. Nu sunt doar nişte declaraţii agresive”, a continuat Tusk, adăugând că deciziile anunţate de liderul rus de a creşte autonomia Rusiei şi de a-şi moderniza forţele armate trebuie luate „absolut în serios”.

Vladimir Putin a adăugat că Rusia a finalizat dezvoltarea tuturor sistemelor de arme anunțate în 2018, inclusiv cele mai recente rachete și arme. Acest anunț vine în contextul alegerilor prezidențiale din martie și a campaniei sale electorale, unde discursul său a fost transmis în cinematografele din întreaga țară.

„Se lucrează în continuare la o gamă întreagă de sisteme de arme foarte noi. Vom afla mai târziu despre noi realizări ale oamenilor de ştiinţă şi ale producătorilor noştri de arme”, a subliniat el, în discursul care a durat mai bine de două ore.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite