Kievul solicită detalii despre propunerea Italiei privind protecția NATO a Ucrainei fără aderarea la Alianță

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina vrea mai multe detalii despre propunerea premierului italian Giorgia Meloni de a extinde protecția NATO asupra sa, fără a primi statut de membru. În acest context, Kievul insistă pe garanții de securitate clare înainte de orice negocieri de pace.

Ucraina cere detalii privind Articolului 5 al NATO. FOTO: Shutterstock
Ucraina cere detalii privind Articolului 5 al NATO. FOTO: Shutterstock

Kievul a anunțat miercuri că solicită Italiei informații suplimentare despre inițiativa prim-ministrului Giorgia Meloni de a plasa Ucrainei sub protecție NATO, fără a acorda statut de membru și fără desfășurarea de trupe de menținere a păcii. Propunerea vine în contextul în care Ucraina își caută sprijin internațional pentru securitate, înainte de orice discuții privind încheierea războiului cu Rusia.

Salutăm această declarație ca parte a discuției privind oferirea Ucrainei de garanții de securitate pe termen lung și asigurarea securității și păcii în general”, a declarat Heorhii Tîhi, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, într-un briefing susținut la Kiev. „În ceea ce privește această propunere în mod specific, suntem în contact cu colegii noștri italieni pentru a clarifica specificul acestei propuneri”, a adăugat Tîhi, citat de News.ro.

Premierul italian Giorgia Meloni, lider al unui partid naționalist de dreapta și susținătoare declarată a Ucrainei, a explicat că extinderea principiului NATO de apărare colectivă – celebrul Articol 5 – ar putea reprezenta o „soluție de durată” mai eficientă decât acordarea calității de membru Ucrainei sau desfășurarea de trupe europene. 

Conform tratatului NATO, Articolul 5 prevede că un atac asupra unui stat membru este considerat un atac asupra tuturor. Cu toate acestea, propunerea Meloni ridică semne de întrebare, întrucât nu este clar cum ar putea fi aplicat acest principiu unui stat care nu face parte oficial din Alianță.

În timp ce Ucraina analizează propunerea italiană, alte state occidentale, precum Marea Britanie și Franța, iau în considerare desfășurarea de trupe europene pentru a asigura respectarea unui viitor acord de pace. Rusia, însă, se opune ferm acestui plan.

Președinte american Donald Trump, a declarat recent că Moscova ar putea, în cele din urmă, accepta o astfel de înțelegere. Totuși, SUA au respins anterior orice perspectivă de aderare rapidă a Ucrainei la NATO.

Vicepremierul ucrainean Olha Stefanișîna a catalogat propunerea premierului italian drept „foarte pragmatică”, dar a reiterat că Ucraina își dorește și sprijin militar concret.

În timp ce dezbaterea despre viitorul statut al Ucrainei continuă, țara se confruntă cu noi atacuri aeriene rusești. În urma unui bombardament masiv asupra infrastructurii energetice, președintele Volodimir Zelenski a lansat un nou apel pentru un „armistițiu aerian și maritim”, subliniind că orice acord trebuie să excludă trupele terestre ruse.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite