Jurnaliştii italieni, mai precauţi. Calomnia ar putea fi sancţionată cu închisoarea, potrivit unei proceduri legislative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a condamnat vineri cu fermitate o procedură legislativă în derulare în Italia, ce ar putea permite justiţiei să sancţioneze calomnia cu pedeapsa cu închisoarea, informează AFP.

Organizaţia cu sediul la Viena explică într-un comunicat că legea a fost votată în Senatul italian la 13 noiembrie prin vot secret şi urmează să fie discutată în Camera Deputaţilor, notează Agerpres.

„Recenta decizie de a reintroduce pedeapsa cu închisoarea ca posibilă sancţiune penală pentru calomnie se ridică împotriva tendinţei generale observate în ţările membre ale OSCE", şi-a exprimat regretul reprezentantul organizaţiei pentru libertatea presei, Dunja Mijatovic (Bosnia).

„Sunt convinsă că asemenea decizii trebuie discutate de toate părţile, inclusiv de jurnalişti şi societatea civilă, şi dezbătute în mod transparent", a insistat ea.

Dunja Mijatovic i-a trimis o scrisoare ministrului italian de externe, Giulio Terzi di Sant'Agata, în care solicită guvernului de la Roma să facă tot ce este posibil pentru ca legea să nu fie adoptată, atrăgând atenţia că aceasta ar putea „reduce libertatea presei în Italia".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite