Jocul liderului din Belarus: Lukaşenko ridică tonul la Putin şi semnalizează spre americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a cerut explicaţii Rusiei în privinţa crizei din regiune, liderul de la Minsk arătându-se alarmat de situaţia creată în jurul ţării sale, care s-a schimbat semnificativ.

Potrivit şefului statului belarus, conflictele militare nu au izbucnit niciodată atât de imprevizibil şi rapid ca acum. Lukaşenko a avertizat că Belarusul este gata să răspundă la orice ameninţare.

„Nu suntem un stat gigantic, nu deţinem o armă nucleară puternică, dar armata noastră este capabilă să răspundă la orice ameninţare. Şi nu doar armata, ci întreg poporul. Iată de ce noi ne vom proteja bucata de pământ, ţara şi independenţa noastră“. Aleksandr Lukaşenko şi-a exprimat îngrijorarea şi faţă de mobilizarea militară a NATO pe flancul estic. 

În ultima perioadă, relaţiile dintre Belarus şi Federaţia Rusă au devenit tensionate. Liderul de la Minsk a acuzat Rusia de distrugerea Uniunii Vamale, după ce Moscova a impus restricţii pentru produsele belaruse. Drept răspuns, autorităţile belaruse au reintrodus controlul vamal la frontiera cu Rusia şi încearcă să se reorienteze spre alte pieţe de desfacere.

Preşedintele Republicii Belarus a trasat guvernului sarcina de a găsi cu orice preţ noi pieţe de desfacere pentru produsele belaruse.

„Nu putem să ne rugăm doar la Rusia, cu toate că ea este o ţară-soră. Pentru că, după cum vedeţi, atunci când această piaţă unică se prăbuşeşte, ne prăbuşim şi noi în urma ei“, a declarat liderul statului belarus, subliniind că la ora actuală pe piaţa rusă se desfac doar 40-45% dintre produsele belaruse, în loc de 85% cum era înainte.

Totodată, Lukaşenko a subliniat că Belarus şi-a redus dependenţa de o singură piaţă, „dar, după cum se vede, încă prea puţin“. „La aceasta s-a adăugat şi Ucraina. Nu cred că o situaţie mai bună se înregistrează şi în Kazahstan. De aceea, trebuie să ieşim cu orice preţ pe noi pieţe de desfacere. Şi acest lucru este posibil“, şi-a exprimat convingerea Lukaşenko.

Pentru a sublinia necesitatea diversificării exportului belarus, Lukaşenko a adus exemplul unor companii belaruse care au reuşit să pătrundă pe piaţa americană. „Au fost anulate toate sancţiunile şi noi facem comerţ cu  americanii. Prin urmare, se poate“, a subliniat Lukaşenko, atenţionând că Belarus „nu s-a aflat niciodată într-o situaţie atât de complicată“.

Statele Unite au anunţat, prin vocea subsecretarului de stat american Victoria Nuland, că „sunt deschise dialogului cu Republica Belarus, iar în ultimii ani cele două ţări au reuşit să facă mici paşi una în întâmpinarea celeilalte“.

„Am avut în septembrie, în cadrul sesiunii Adunării Generale a ONU, o întrevedere cu premierul belarus. I-am spus că au făcut mult pentru ţara lor, transformând Minskul într-un simbol al negocierilor de pace. Suntem în continuare deschişi îmbunătăţirii şi încălzirii relaţiilor noastre cu Belarus“, a dat asigurări Nuland, citată de Ria Novosti.

Oficialul american a amintit că SUA şi Belarus au „reuşit să facă nişte mici paşi comuni“, printre care şi acela că Washingtonul „eliberează din nou vize în Belarus pe bază de reciprocitate“.

În acelaşi timp, Nuland a subliniat că SUA aşteaptă ca puterea din Belarus să-şi continue eforturile în vederea unei mai mari democratizări şi apărări a drepturilor omului.

SUA au introdus în 2006 sancţiuni ce presupuneau blocarea proprietăţilor şi activelor a zeci de lideri belaruşi, inclusiv ale preşedintelui Aleksandr Lukaşenko. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite