Joc periculos la Paris. Guvernul Barnier, amenințat de moțiunea de cenzură
0Guvernul francez se află pe marginea prăpastiei. Un fir subțire leagă viitorul cabinetului condus de Michel Barnier de deciziile pe care stânga și extrema dreaptă sunt gata să le ia, într-un joc politic în care nicio concesie nu pare de ajuns.
Adunarea Națională (RN), partidul de extremă dreapta, și-a anunțat deja intenția de a susține moțiunea de cenzură inițiată de stânga în legătură cu bugetul Securității Sociale, un proiect atât de sensibil încât orice compromis ar putea provoca o undă de șoc.
Acest text, prescurtat PLFSS (proiectul de lege privind finanţarea securităţii sociale), rezultatul unui compromis între o comisie de senatori şi deputaţi, va fi examinat de la ora locală 15.00 (16.00, ora României).
În forma sa actuală, este puţin probabil să fie votat de stânga sau de extrema dreaptă într-o Cameră profund divizată.
Dar dacă guvernul utilizează articolul 49.3 din Constituţie pentru a-l trece fără vot, „este clar”, guvernul va fi suspus unui vot de cenzură, a anunţat luni preşedintele RN, Jordan Bardella. „Cu excepţia cazului în care, desigur, ca un miracol de ultim moment, Michel Barnier şi-ar revizui proiectul până la ora 15.00. Dar am puţine speranţe că va fi atins de vreun moment de graţie”, a declarat ironic Bardella.
După ce a obţinut de la guvern renunţarea la creşterea taxelor pe electricitate şi reducerea ajutorului medical de stat (AME) pentru imigranţii fără documente, RN a cerut noi concesii, în special reevaluarea pensiilor şi renunţarea la scăderea compensaţiilor pentru anumite medicamente.
Premierul Michel Barnier a recunoscut la TF1 că va recurge „probabil, cu siguranţă” la articolul 49.3 din Constituţie, care permite adoptarea unui proiect de lege fără vot, dacă nu există o majoritate suficientă în Adunarea Naţională, unde va fi examinat PLFSS. Textul este considerat adoptat dacă nu este adoptată nicio moţiune de cenzură împotriva guvernului.
Această moţiune nu poate fi examinată decât după cel puţin 48 de ore de la depunerea sa, adică miercuri. Ea are nevoie de 289 de voturi pentru a face să cadă executivul.
Stânga şi cei aproape 200 de aleşi ai săi, de la extrema stângă din LFI (La France Insoumise) la Partidul Socialist, este unită în intenţia de a vota pentru cenzură, iar Jordan Bardella, preşedintele partidului de extremă dreapta, a confirmat luni că RN va vota moţiunea de cenzură dacă guvernul recurge la articolul 49.3 pentru a trece PLFSS.
Dacă Michel Barnier nu declanşează articolul 49.3, RN va vota totuşi „împotriva” acestui buget, a adăugat Sébastien Chenu, vicepreşedintele partidului, la BFMTV. Partidul lui Marine Le Pen cere în continuare indexarea pensiilor cu inflaţia pentru toţi pensionarii de la 1 ianuarie şi eliminarea reducerii compensării medicamentelor.
Cu un aer de ironie și determinare, Jordan Bardella, liderul RN, a declarat ferm că votul lor este asigurat dacă guvernul va apela la controversatul articol 49.3 din Constituție – un gest care ar ocoli parlamentul și ar forța adoptarea legii fără un vot. „Miracolele sunt rare în politică”, a punctat el cu sarcasm, lăsând să se înțeleagă că Barnier nu va face pașii necesari pentru a evita coliziunea.
În cealaltă tabără, Marine Le Pen mizează pe o strategie mai nuanțată: deși susține că „votul de cenzură nu este inevitabilă”, ea vede în rigiditatea premierului sursa problemelor. Dacă guvernul cade, Le Pen se poziționează deja ca o voce moderată, cerând o renegociere pe baze mai solide, fără a alimenta panica pe piețele financiare.
Stânga cere și demisia președintelui Emanuel Macron
Pe de altă parte, stânga radicală nu se mulțumește doar cu votul de cenzură privind guvernul Barnier. Liderul LFI, Manuel Bompard, a declarat fără echivoc că demisia lui Emmanuel Macron ar trebui să fie următorul pas, în cazul în care guvernul cade. „Nu mai vorbim doar de guvern, ci de întreaga structură politică”, a avertizat el, pregătind scena pentru o criză politică de proporții.
În acest context, Michel Barnier pare să navigheze într-o furtună politică, cu opțiuni tot mai limitate. Fie va forța mâna cu articolul 49.3, fie va trebui să îndure o serie de înfrângeri politice care ar putea culmina cu prăbușirea propriului guvern.
Dacă guvernul Barnier ar cădea în urma unei moţiuni de cenzură, ar fi o premieră de la guvernul lui Georges Pompidou în 1962. Guvernul Barnier ar deveni astfel cel mai scurt din istoria celei de-a cincea Republici. Franţa s-ar afunda astfel şi mai adânc în criza politică creată de dizolvarea Adunării Naţionale de către Emmanuel Macron, în iunie.
Michel Barnier a indicat săptămâna trecută că va utiliza „probabil, cu siguranţă” articolul 49.3. Dar el are încă opţiunea de a nu-l utiliza. În acest caz, textul ar fi pur şi simplu respins de opoziţie şi trimis înapoi la parlament pentru o nouă procedură. „Michel Barnier va câştiga de fapt două săptămâni. Dar totul se va încheia inevitabil cu un 49.3, inevitabil”, a prezis luni vicepreşedintele RN, Sébastien Chenu, la BFMTV-RMC.
Decembrie se anunţă a fi o lună periculoasă pentru premierul din partidul de dreapta Les Républicains (LR), care l-a înlocuit pe Gabriel Attal în septembrie. Parlamentul examinează în prezent alte texte bugetare, inclusiv bugetul de stat. Riscul de cenzură planează asupra examinării fiecăruia dintre acestea.