Italia, scoasă din impasul politic de Napolitano? Preşedintele reales are două noi „arme“ ca să-şi impună viziunea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Giorgio Napolitano a fost reales sâmbătă în funcţia de preşedinte FOTO Reuters
Giorgio Napolitano a fost reales sâmbătă în funcţia de preşedinte FOTO Reuters

Reales în fruntea ţării după cinci sesiuni de vot eşuate, preşedintele italian Giorgio Napolitano lucrează la modelul viitorului Guvern, cel care va scoate peninsula din impasul politic în care se află de aproape două luni. Napolitano vrea un Cabinet de largă uniune, iar dacă dorinţa nu-i va fi respectată, are două arme puternice la îndemână: dizolvarea Parlamentului, ceea ce ar duce la un nou scrutin, şi ameninţarea cu demisia.

Dacă primul conclav de anul acesta de la Roma a uimit întreaga creştinătate, nici cel de-al doilea (cel pentru alegerea viitorului preşedinte) nu s-a lăsat mai prejos, generând tot felul de reacţii. În faţa unei crize politice fără precedent, sâmbătă, liderii principalelor formaţiuni politice din Italia s-au rugat de Napolitano să accepte un al doilea mandat, deşi acesta spusese clar că nu mai vrea să stea la Palatul Quirinal.

Cu puţin timp înainte de cea de-a şasea rundă de vot, Napolitano a cedat la insistenţele lui Pier Luigi Bersani, liderul demisionar al coaliţiei de stânga, şi Silvio Berlusconi, liderul coaliţiei de dreapta, şi a acceptat candidatura. Câteva ore mai târziu, preşedintele câştiga alegerile cu 739 de voturi, adunând aproape 75% din sufragii.

Acum, Napolitano, primul preşedinte al Italiei care primeşte un al doilea mandat, se loveşte de aceleaşi probleme de care voia să scape odată cu 15 mai, când i se termină primul mandat. Luni, în Parlament, preşedintele va anunţa „care sunt condiţiile” în care acceptă un al doilea mandat.

Marţi, preşedintele reales va reîncepe consultările cu forţele politice pentru a ajunge la un consens privind viitorul Guvern al ţării. Napolitano mizează pe un „governissimo”, un guvern de largă uniune în care vor intra atât miniştri de dreapta, cât şi de stânga. Deşi liderii principalelor forţe politice au negat, presa din Cizmă relatează că Napolitano ar fi pus drept condiţie pentru realegerea lui flexibilitatea partidelor în formarea unui guvern al colaborării.

Dacă liderii politici nu se vor supune ideii guvernului de largă uniune, Napolitano are două noi arme, dobândite sâmbătă. În primul rând, poate dizolva Parlamentul, iar acest lucru ar duce la alegeri anticipate, însă varianta e oarecum ineficientă, pentru că principala problemă în peninsulă e defectuoasa lege electorală. Însă rămâne o „armă” de care Napolitano nu beneficia înainte, fiindcă nu putea dizolva Parlamentul în ultimele luni de mandat. Apoi, poate ameninţa principalii lideri politici cu demisia, iar având în vedere că aceştia din urmă s-au rugat de el să accepte un nou mandat, s-ar putea ca ameninţarea să aibă efectul scontat.

Presa italiană avansează ipoteza că Napolitano va alege o figură politică importantă pentru postul de premier, iar principalul candidat pare să fie fostul prim-ministru Giuliano Amato. Acesta ar urma să fie sfătuit de doi vicepreşedinţi: unul de dreapta, altul de stânga. Ar fi vorba despre Enrico Letta de la Partidul Democrat şi Angelino Alfano, de la Poporul Libertăţii. Letta, braţul drept al lui Bersani, ar putea fi şi vioara întâi, iar secundul său să fie Alfano, delfinul lui Berlusconi.

Fără îndoială, marele câştigător al evenimentelor de sâmbătă şi a celor care vor urma este fostul premier Silvio Berlusconi, căruia îi convine cu Napolitano la Palatul Quirinal şi care voia un guvern de largă uniune încă de când formaţiunea lui a ieşit pe locul doi la alegerile de pe 24 şi 25 februarie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite