Italia i-a spus „Adio!“ lui Silvio Berlusconi. Ce se va întâmpla cu imperiul financiar și cine îi va succeda lui „Il Cavaliere”
0Italia a organizat funeralii de stat pentru fostul premier Silvio Berlusconi, la care au participat lideri politici, familia sa și o serie de foste iubite.
Mii de oameni s-au adunat în piața principală din Milano pentru a-și lua rămas bun de la cel care a condus Italia fără experiență politică anterioară și a construit un imperiu mediatic.
Când sicriul lui Berlusconi a intrat în catedrală, ei au scandat: "Silvio va fi întotdeauna președintele nostru". Au fost steaguri, lacrimi și aplauze, notează BBC.
Arhiepiscopul de Milano a condus ceremonia funerară, într-o catedrală plină cu 2.000 de rude, prieteni, aliați și rivali din politica și afacerile italiene. Liderul ungar Viktor Orban și emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, s-au numărat printre puținele figuri de pe scena mondială.
"A fi fericit înseamnă a iubi petrecerile, a te bucura din plin de viață și a avea simțul umorului", a spus arhiepiscopul Mario Delpini.
În primul rând al catedralei se aflau cei cinci copii ai săi, care au fost proiectați în lumina reflectoarelor, ca parte a unei inevitabile povești de succesiune.
Ce se întâmplă cu „Imperiul” Berluscomi
În timpul vieții sale, Berlusconi a acumulat un vast imperiu care cuprinde afaceri în domneniile mass-media, imobiliare, finanțe, cinematografie și sport - precum și un partid politic puternic care face parte din actualul guvern al Italiei.
A fost unul dintre cei mai bogați oameni ai Italiei. Potrivit Forbes, activele sale de afaceri valorează aproximativ 6 miliarde de euro.
Dar el nu a indicat niciodată public cine ar trebui să conducă imperiul după moartea sa și există, de asemenea, mari întrebări cu privire la viitorul partidului Forza Italia pe care l-a creat.
Berlusconi are doi copii din prima căsătorie și trei din a doua. Toți au participații la Fininvest, holdingul său. Viitorul intereselor sale de afaceri va depinde probabil de modul în care a ales să distribuie participația de 61% pe care a avut-o la Fininvest.
Vor exista cote egale pentru toți, sau mai mult pentru cei doi copii mai mari, Marina și Pier Silvio, care au deținut roluri de conducere în imperiu de la începutul anilor 1990?
Vilele lui Berlusconi
Alte bunuri valoroase sunt, fără îndoială, numeroasele vile luxoase ale lui Berlusconi. Ar putea fi dificil să treacă la urmașii săi într-un mod egal, scrie BBC.
Vila sa San Martino din Arcore, la nord-est de Milano, acoperă 3.500 mp și datează din secolul al XVIII-lea. De asemenea, are case la Lacul Maggiore, la Roma, Cannes, Caraibe și în alte părți.
Bijuteria din coroana de proprietăți a lui Berlusconi este Villa Certosa, un conac din Sardinia pe care l-a cumpărat în anii 1970.
El i-a găzduit acolo pe liderii mondiali, de la Vladimir Putin la George W. Bush. Are 126 de camere și arată ca un parc tematic - inclusiv un vulcan fals care erupe lavă. Valoarea sa este estimată la 259 de milioane de euro.
Oamenii apropiați familiei l-au descris pe Berlusconi ca fiind "liantul" care și-a ținut copiii uniți.
Nu a existat nici o dispută până în prezent cu privire la cine preia „imperiul”, dar este de așteptat să o facă Marina (56 de ani), fiica cea mare, considerată cel mai apropiat dintre cei cinci copii de tatăl ei.
Marea întrebare este dacă această unitate familială poate fi menținută acum că Berlusconi a plecat și ce impact ar putea avea acest lucru asupra viitorului imperiului său de afaceri.
Viitorul partidului lui Berlusconi
Moartea sa s-ar putea dovedi dezastruoasă pentru viitorul partidului său politic. Poate Forza Italia să supraviețuiască fără creatorul său carismatic sau ar putea să se destrame în câteva luni?
El a fost liderul populist suprem și, deloc surprinzător, partidul pe care l-a creat a fost în întregime modelat în jurul personalității sale.
Mâna sa dreaptă, ministrul de externe Antonio Tajani, a negat categoric că viitorul partidului este în pericol: "Este de neconceput ca partidul să dispară".
Dar intenția de vot pentru Forza Italia a scăzut deja la 8% la alegerile generale din septembrie anul trecut. Mulți italieni care au susținut partidul au făcut acest lucru pentru că i-au fost loiali lui Berlusconi.
În realitate, membrii de partid se vor uita probabil la familia Berlusconi pentru a lua o decizie. Vor dori Marina și Pier Silvio (copiii cei mai mari), să continue să investească în creația politică a tatălui lor sau vor opri robinetul financiar și își vor reduce pierderile?
Fără sprijinul lor financiar, Forza Italia nu are nicio șansă de supraviețuire. Berlusconi și-a finanțat masiv partidul. Se pare că l-a finanțat cu aproape 100 de milioane de euro.
Există unele speculații că Marina l-ar putea succeda ca lider, dar deocamdată acest lucru rămâne un zvon. Ea este văzută ca fiind mai mult un conducător din culise.
Ce se întâmplă cu partenera lui Berlusconi
O altă necunoscută este partenera lui Berlusconi, Marta Fascina. Este deputat în partidul lui Berlusconi și a spus de mai multe ori că "pasiunea ei este politica și a crescut cu mitul lui Silvio Berlusconi".
Se pare că fiica cea mare a lui Berlusconi i-a blocat planul de a se căsători cu ea anul trecut. Deci, există un nor peste rolul viitoar al doamnei Fascina în partidul partenerului ei.
Un lucru este cert: dacă Forza Italia se va fractura, ar fi o mare problemă pentru ceilalți membri ai guvernului de coaliție al premierului Giorgia Meloni.
Într-o țară atât de cunoscută pentru crizele politice obișnuite, un colaps guvernamental declanșat de dezintegrarea unuia dintre partenerii de coaliție nu pare un scenariu atât de improbabil.
Până acum, copiii lui Berlusconi au evitat lumina reflectoarelor. Dar moartea lui i-ar putea forța să iasă din umbră pentru a prelua frâiele imperiului său.
Berlusconi a avut probleme de sănătate de ani de zile, așa că este probabil el și copiii săi au gândit toate acestea prin intermediul.
Ei ar putea opta pentru o tranziție ușoară anunțată de sora lor mai mare Marina, mai degrabă decât să intre într-o bătălie pentru succesiune care ar putea merge prost.