Istoria furtunii din 1987, care a provocat moartea a 18 oameni în Marea Britanie, se poate repeta. „Eunice, o furtună atipică.“ Ce o face specială? VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Porthcawl, Ţara Galilor / FOTO Getty Images
Porthcawl, Ţara Galilor / FOTO Getty Images

Acestui gen de furtună, cum este „Eunice”, îi este specific fenomenul numit de meteorologi „sting jet", care poate afecta suprafeţe mari timp de mai multe ore. Eunice a lovit dur Marea Britanie, Benelux, Germania şi Danemarca.

„Eunice” este o furtună atipică şi poate deveni mortală, spun specialiştii, care o compară cu cea din 1987, pe care britanicii au numit-o Great Storm, şi care a provocat moartea a 18 oameni. 

Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme, a explicat la Digi24 fenomenul rar specific acestei furtuni. 

„Eunice s-ar putea să fie o furtună atipică. A mai fost una ca asta în 1987. Englezii o numesc The Great Storm, care a produs foarte multe pagube. În interiorul furtunii apare o structură care se numeşte sting jet, este o zonă cu vânt foarte intens, iar privită din satelit seamănă cu coada unui scorpion. Când apare o asemenea intensificare în vânt, vântul acesta nu numai că e foarte intens şi afectează regiuni până la 100 km, dar poate dura de la o oră la opt ore”, a explicat Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme.

Potrivit acestuia, strict pentru Marea Britanie e posibil să aibă mai multe intensificări ale vântului, dar e greu de spus ce se va întâmpla la scară globală.

Aceste furtuni apar în sezonul rece. Nu sunt furtuni ca cele din timpul verii, sunt regiuni cu presiune scăzută care se formează pe Oceanul Atlantic şi se deplasează către partea de vest a Europei. 

Fenomen asemănător şi în România

O astfel de furtună cum e „Eunice” a fost şi în România, dar la scară mai mică. S-a întâmplat în 2012, în regiunea Dobrogei. 

„Este primul caz pe care l-am avut, despre un astfel de fenomen, în afara părţii de vest şi Arhipelagul Marii Britanii. Ne aşteptăm ca pe viitor schimbările climatice să influenţeze genul ăsta de fenomene, însă nu suntem foarte siguri cum vor fi ele influenţate", a adăugat Bogdan Antonescu.

Furtuna „Eunice” continuă să afecteze nord-vestul Europei, sâmbătă, 19 februarie, fiind încă aşteptate rafale puternice pe coastele germane. Furtuna a lăsat în urma sa pagube materiale semnificative şi cel puţin nouă morţi.

Formată în Irlanda, furtuna a trecut vineri, 18 februarie, peste o parte a Regatului Unit, apoi nordul Franţei, Benelux, înainte de a-şi continua drumul spre Danemarca şi Germania, unde o mare parte din nordul ţării a fost plasată în alertă roşie. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Putin, pe urmele lui Hitler. Invadarea Poloniei din 1939 versus invadarea Ucrainei din 2022

Furtuna Eunice face ravagii în nord-vestul Europei: Cel puţin nouă persoane au murit FOTO

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite