Încleștări din ce în ce mai dure în Kursk. Rata victimelor, similară cu cea din alte părți ale frontului, spun soldații ucraineni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La mai bine o lună de la incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk a Rusiei, situația de acolo devine din ce în ce mai grea, cu rate ale victimelor similare cu cele observate în alte porțiuni ale primei linii, au declarat pentru CNN soldații ucraineni.

Lansator de rachete rus în regiunea Kursk FOTO Ministerul rus al Apărării/EPA-EFE
Lansator de rachete rus în regiunea Kursk FOTO Ministerul rus al Apărării/EPA-EFE

„Există mai multă rezistență”, a declarat un soldat, Iurii, pentru New York Times. Există mai multe drone, „mai multe obuze și chiar rachete ghidate antitanc. De asemenea, serviciile lor de informații lucrează din greu. De îndată ce un vehicul se mișcă, artileria lor începe să tragă imediat”.

Un alt soldat, Vasil, a declarat pentru CNN: „Va fi din ce în ce mai dificil. Vor fi mai multe focuri de artilerie, mai mulți soldați și vor fi bătălii foarte mari și dificile... Rusia trimite o mulțime de trupe și artilerie. Avem o mulțime de oameni care au fost uciși și o mulțime de echipamente distruse”.

Ucraina a surprins Rusia cu garda jos pe 6 august lansând o ofensivă șoc în regiunea rusă sudică Kursk, iar la începutul acestei luni a susținut că a ocupat aproape 1.300 de kilometri pătrați de teritoriu rus.

Dar incursiunea a avut un cost uman important.

Vasil, al cărui indicativ e Bumblebee, care se recupera într-un spital din Ucraina, a declarat pentru CNN că are bucăți de schije rămase în picior după ce o dronă încărcată cu explozibili l-a vizat în timp ce opera la câțiva kilometri adâncime în teritoriul rus.

„A fost foarte rapid”, a spus el, adăugând: „Am fugit către copaci și apoi s-a auzit o bubuitură la un metru sau doi de mine”.

Un alt soldat a spus că unitatea sa de patru oameni - una dintre primele care au trecut în Rusia - era responsabilă cu deminarea și destructurarea apărării rusești și a petrecut două săptămâni lucrând fără oprire.

Operarea într-o zonă cu care nu erau familiarizați le-a făcut sarcina extrem de grea, a adăugat el.

Incursiunea de la Kursk a forțat Rusia să redistribuie zeci de mii de soldați și a oprit întrucâtva avansurile în orașul Pokrovsk din estul Ucrainei, a declarat săptămâna trecută pentru CNN șeful armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski.

Totodată, a ridicat moralul soldaților ucraineni, a spus el.

Însă Rusia a început să contraatace la Kursk și săptămâna aceasta a anunțat că a recucerit 10 așezări.

Toți cei 14 soldați cu care a discutat CNN, dintre care patru fuseseră răniți, au spus că acolo încleștările devin din ce în ce mai dure, iar unii dintre ei chiar au pus sub semnul întrebării decizia de a continua operațiunea în timp ce Ucraina se luptă să apere orașe importante din estul țării.

Oficialii ucraineni au declarat că Moscova a trimis aproximativ 30.000 de soldați în regiunea Kursk. 

În timp ce Rusia a reușit să preia controlul asupra unor mici așezări în ultimele zile, Ucraina controlează în continuare marea majoritate a teritoriului pe care l-a preluat în primele zile ale incursiunii, potrivit unei evaluări a Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), un grup de monitorizare a conflictelor.

O întreprindere dificilă

Ofensiva de la Kursk, care a fost o surpriză chiar și pentru cei mai apropiați aliați ai Ucrainei, a fost salutată de oficialii occidentali. Sâmbătă, directorul CIA, Bill Burns, a catalogat-o ca fiind „o realizare tactică semnificativă”.

„Nu a fost doar o creștere a moralului ucrainean. A dezvăluit unele dintre vulnerabilitățile Rusiei lui Putin și ale armatei sale”, a spus Burns, la Londra.

O victorie mare, tangibilă a fost necesară și binevenită în Ucraina. Totuși soldații implicați în operațiune care au vorbit cu CNN au spus că a fost o întreprindere dificilă.

Un soldat, având indicativul Fin, a explicat că fortificațiile Rusiei au fost construite foarte bine, combinând diferite tipuri de măsuri defensive, de pildă prin plasarea de mine sub obstacolele antitanc de tip dinți de dragon.

Întreaga sa echipă, formată din patru bărbați experimentați, era complet epuizată, după două săptămâni în care au dormit pe apucate, a spus el. 

Au fost multe victime, au spus ei. Un soldat chiar a indicat spre cizmele sale, subliniind că s-ar putea preleva „o mulțime de mostre de ADN” de pe ele. „ADN-ul ucrainean, din păcate”, a precizat el.

Majoritatea unităților care au luat parte la operațiunea Kursk au fost redistribuite din alte părți ale frontului, mai cu seamă din zone pe carele cunoșteau extrem de bine după  doi ani și jumătate de război, explică Finn în legătură cu dificultățile misiunii pe pământ străin.

Un membru al unui echipaj de transport blindat de trupe în preajma regiunii Kursk a declarat pentru CNN că unitatea sa a fost trimisă acolo de la Ceasiv Iar, pe frontul de est, unde putea „conduce cu ochii legati de la o poziție la alta”.

În Kursk însă, s-au pierdut.

„Am ajuns în (orașul rusesc) Sudja, unde a trebuit să așteptăm ca comandantul nostru să ne găsească”, a spus el, adăugând că vizibilitatea slabă și lipsa de cunoștințe a echipajului cu privire la teren a făcut navigarea extrem de dificilă. Mai multe unități au declarat pentru CNN că navigația și comunicarea dintre unități și comandanții lor au fost o problemă majoră în Kursk.

Cu semnalele GPS și ale telefonului mobil blocate, ucrainenii s-au bazat pe serviciul de internet Starlink. Dar au descoperit că acesta nu este deloc funcțional în unele locuri.

În plus, zona se confruntă cu secetă de câteva luni, iar pământul este acum foarte uscat, ceea ce face mai dificilă deplasarea cu vehicule grele ce stârnesc praf.

Membrul echipajului de transport blindat de infanterie și comandantul său au vorbit cu CNN din nordul Ucrainei, unde se recuperau după rănile despre care au spus că le-au suferit atunci când două vehicule blindate ucrainene s-au izbit unul de celălalt din cauza vizibilității foarte reduse și a lipsei semnalului de navigație.

Un genist a dezvăluit că misiunea unității sale din Kursk s-a schimbat dramatic recent. El a vorbit cu CNN dintr-un mic sat de pe partea ucraineană a graniței, după ce s-a întors dintr-o misiune deosebit de epuizantă.

„Dacă ar fi ușor, nu am vedea vehiculele de evacuare medicală” pe drumuri, a spus un soldat pentru CNN în timp ce se odihnea pe partea ucraineană a graniței.

Cu doar câteva săptămâni în urmă, el și echipa sa înlăturau apărarea rusă și curățau câmpurile minate pentru a permite infanteriei ucrainene să avanseze mai adânc în Rusia. Acum, a spus el, ei fac contrariul: amplasează mine și pregătesc apărări menite să împiedice trupele rusești să riposteze.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite