În prima linie în Kursk, cu militarii ucraineni: „În fiecare zi, jocul continuă, ei încearcă să repare podurile, iar noi să le distrugem”

0
Publicat:

Operatori de drone și un medic voluntar din prima line au oferit pentru The Guardian mărturii despre dinamica fluidă a incursiunii ucrainene în regiunea rusă de frontieră Kursk. Rușii construiesc poduri de pontoane, iar ucrainenii le distrug, rezumă un comandant un joc de du-te-vino zilnic.

Operatori ucraineni de drone din forțele speciale pe front FOTO EPA-EFE
Operatori ucraineni de drone din forțele speciale pe front FOTO EPA-EFE

Noaptea, la un centru de comandă mobil al dronelor, bine ascuns printre câmpuri și păduri, pe unul dintre cele șase ecrane urmărite de operatorii de drone apar imagini ale cursului șerpuit al râului Seim, undeva de cealaltă parte a graniței, în adâncimea teritoriului rus. Peste rău, camerele de vedere nocturnă surprind o bandă albă, subțire: e un pod de pontoane.

Anna, Pavlo și Ivan privesc concentrați imaginea de pe ecran. „Apropie-te”, spune încet Ivan, în vârstă de 48 de ani, comandantul echipei. Pavlo mărește imaginea.

„Ieri, am distrus această trecere, dar au reparat-o din nou, probabil în ultimele ore”, a spus el, luând telefonul pentru a trimite noile informații pe un chat de grup criptat al comandanților ucraineni ce operează în zonă.

Înainte de invazia la scară largă a Rusiei, Anna era studentă la logistică, Pavlo, dezvoltator imobiliar, iar Ivan director financiar la o companie de conducte. Acum însă formează o echipă, ca operatori de drone în cadrul Regimentului 14, din ramura armată a sistemelor aeriene fără pilot ale Ucrainei. Sarcina lor este să trimită drone de recunoaștere în adâncimea Rusiei, pentru a furniza informații utile incursiunii îndrăznețe a Ucrainei în Kursk, declanșată la începutul lunii august.

În ultimele două săptămâni, ei s-au concentrat asupra unei secțiuni a râului Seim, unde Ucraina a aruncat în aer un pod, inițial, și unde rușii perseverează, în încercarea de a construi poduri de pontoane, ca parte a eforturilor de a opri înaintarea Ucrainei și a recupera teritoriul pierdut.

„Toată garnizoana lor de pe malul nostru al râului necesită alimente și muniție, și au nevoie de un pod pentru asta. Cu cât le distrugem mai repede rutele logistice, cu atât mai repede oamenii noștri pot merge mai departe.”

Când echipa descoperă un pod de pontoane intact, coordonatele sunt transmise altor unități din zonă, fiind lansată, după caz, o lovitură de artilerie aeriană sau una cu rază lungă de acțiune. Ceva mai departe de-a lungul râului, Ivan arătă un astfel un pod, reperat în noaptea precedentă și care acum nu mai există, dovada unei lovituri ucrainene în urmă cu câteva ore. „Jocul continuă în fiecare zi: ei încearcă să le repare, iar noi să le distrugem”, spune el.

Ofensiva Ucrainei de la Kursk se află într-un moment critic. Armata ucraineană a lansată-o mai degrabă din obiective politice decât din rațiuni militare: să schimbe narațiunea privind pierderile ucrainene pe front, să captureze prizonieri ruși pentru a-i schimba cu cei ucraineni și, eventual, să ocupe teritorii rusești care să facă obiectul unor eventuale negocieri, despre care mulți cred că ar putea fi pe ordinea de zi în viitorul apropiat.

Totodată, ucrainenii au sperat că Rusia va fi forțată să redirecționeze forțele angajate în ofensiva lor asupra orașului Pokrovsk din regiunea Donbas, pentru a face față incursiunii. Dar asta nu s-a întâmplat, trupele ruse continuând să facă progrese acolo.

Ivan explică că linia frontului din Kursk se menține elastică, cu bătălii regulate de stradă pe flancuri. 

„În ultimele zile, am văzut multă mișcare – în unele locuri i-am mutat noi, în altele ne-au mutat ei pe noi. Totul este foarte dinamic”, a spus el.

Rusia a lansat joi o contraofensivă în zonă, susținând că a recuperat 10 așezări într-o ofensivă rapidă. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat demersul Rusiei, dar a dat asigurări că „totul decurge conform planului Ucrainei”.

Care este acel plan mai exact – să se înfigă acolo, să avanseze mai în profunzime sau să se retragă – Ucraina nu a detaliat public, cu excepția declarației lui Zelenski precum că Kievul va încerca să mențină teritoriul ocupat „deocamdată”.

„Avem ordine stricte să nu vorbim despre nimic care să aibă legătură cu strategia de pe frontul Kursk și, ca să fim sinceri, nici o cunoaștem”, a spus un ofițer care luptă acolo.

Provocările frontului din Kursk

Însă, având în vedere că Rusia pare să înceapă să înfrâneze avansul Ucrainei și își pornește propria contraofensivă, păstrarea teritoriului preluat la începutul ofensivei ar putea avea un cost uman ridicat pentru Ucraina, mai ales pe măsură ce se apropie iarna, spun experții.

„Ar putea fi ceva mai dificil să menții un teritoriu toamna și iarna. În acest moment, copacii asigură camuflarea, dar va fi mai ușor pentru Rusia să identifice pozițiile ucrainene odată cu căderea frunzelor”, a apreciat Rob Lee, analist la Institutul de Cercetare a Politicii Externe (SUA).

Lupta pe teritoriul Rusiei vine și cu alte provocări, mai ales din cauza lipsei infrastructurii logistice ucrainene. Cu cât forțele Kievului avansează mai adânc, cu atât este mai greu să fie menținută aprovizionarea în prima linie și să fie evacuați răniții și morții, potrivit mărturiilor ucrainenilor ce iau parte la incursiunea din Kursk.

„Pe acest front există sentimentul unui pericol mult mai mare decât în altele”, a spus Tetiana Romaniuk, un medic voluntar în vârstă de 33 de ani, din cadrul batalionului Ospitalieri, care este staționat aproape de graniță și intră constant în Rusia pentru a evacua răniții.

În noaptea precedentă, ea a mers într-o misiune de colectare a cadavrelor soldaților ucraineni uciși. „Am condus fără lumini și, pe tot parcursul drumului, am trăit cu groaza că cineva ar putea sări din tufișuri și face o ambuscadă”, a spus ea.

Uneori, trebuie să aștepte mai multe zile înainte ca drumul să fie suficient de sigur pentru evacuări.

„Rănile uşoare devin grave în timp ce se aşteaptă evacuarea; iar cei răniți grav, fără acces la ajutor calificat, pot muri, din păcate. Aceasta este problema unui drum atât de lung pentru a face evacuări”, a spus Romaniuk.

La punctul de comandă al unității de drone, pe măsură ce zorile se apropiau, echipa și-a trimis drona încă o dată, urmărind-o pe ecrane în timp ce cerceta câteva zone împădurite despre care bănuiau că ar putea ascunde echipament rusesc.

„Rușii au mult mai puține lucruri aici decât pe alte fronturi”, a spus Ivan. El și-a amintit astfel de o misiune în apropiere de Pokrovsk, unde, pilotând o dronă de recunoaștere, echipa a observat șase lansatoare de artilerie autopropulsate. Aici însă, forțele ruse sunt ceva mai modeste, în parte din pricina faptului că Moscova a fost luată prin surprindere de atac, dar și fiindcă, din câte se pare, Kremlinul a decis să acorde prioritate înaintării spre orașul estic Pokrovsk, în eforturile sale de a cuceri în întregime regiunea Donețk.

În acest sens, o sursă de securitate de la Kiev a declarat că o evaluare completă a operațiunii din Kursk și a măsurii în care pariul a meritat va fi posibilă doar la o dată ulterioară.

„Nimeni nu se îndoiește că modalitatea în care a fost realizată a fost absolut strălucită. A ridicat moralul, a arătat că putem face lucrurile în secret și a luat pe toată lumea prin surprindere. Dar analiza finală a operațiunii va veni abia în câteva săptămâni sau luni, când vom afla dacă suntem capabili să deținem acest teritoriu”, a spus această sursă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite