În ce țări riști să te îmbolnăvești de o boală cu transmitere sexuală. Cum stă Româna în clasament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sondaj realizat pe un eșantion de peste 29. 000 de persoane din 36 de țări, arată că doar 15% dintre britanici au declarat că au cumpărat prezervative în ultimul an. În SUA și Franța 16 %, în Spania 21%, în timp ce România stă mai bine, cu un procent de 27 %.

Americanii și europenii, reticenți în privința prezervatvelor FOTO: Arhivă
Americanii și europenii, reticenți în privința prezervatvelor FOTO: Arhivă

Cele mai mari achiziții de prezervative sunt făcute de cei din Emiratele Arabe Unite, unde 63% dintre respondenți au declarat că au cumpărat recent anticoncepționalele. De asemenea, locuitorii din Vietnam sunt precauți (46%). Britanicii, americanii și australienii sunt cei mai reticenți față de prezervative, conform sondajului, realizat de Durex.

În România, 27% dintre respondenți au declarat că au cumpărat recent prezervative (fiiind pe locul 16),  în urma Greciei, Brazilei și chiar Mexic.  În Turcia, 26 % folosesc prezervative, în timp ce în Rusia (25%), potrivit dailymail.

La coada listei se află Japonia și Țările de Jos, unde doar 12 % dintre respondenți au declarat că și-au făcut provizii de prezervative în ultimele 12 luni.

Prezervativele sunt cea mai eficientă metodă de prevenire a infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS), cum ar fi chlamydia, gonoreea și herpesul, dovedindu-se eficiente în 95 % din cazuri.  Cu toate acestea, studiile arată că atunci când prezervativele sunt utilizate incorect, eficiența scade la aproximativ 79 %.

De ce nu se folosește prezervativul

Sondajul Durex a arătat că printre cele mai frecvente motive pentru care nu se folosește prezervativul se numără lipsa de senzație - invocată de 16% dintre respondenți -, lipsa spontaneității (14%) și ideea că prezervativul este un ucigaș al dispoziției (13%)

Studiile care investighează incidența ITS în întreaga lume par să reflecte unele dintre aceste date.

Potrivit unui raport internațional din 2022, publicat în revista Frontiers in Medicine, regiunea cu cea mai mare prevalență a ITS din 1990 încoace este Asia de Est - inclusiv Japonia, unde doar 12% din populație cumpără prezervative.

Conform studiului global, Belgia ar fi națiunea cu cea mai scăzută prevalență a ITS.

Mai mult, potrivit datelor Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, Țările de Jos au al cincilea cel mai mare număr de cazuri raportate anual de chlamydia dintre toate națiunile europene - aproximativ 24.000.

Franța, unde doar 16 % din populație cumpără în mod regulat prezervative, ocupă locul 7, cu 14.199 de cazuri de chlamydia raportate în 2022. În comparație, Cipru, Grecia și Croația au raportat 10, 59 și, respectiv, 100 de cazuri.

Anul trecut, în Regatul Unit au fost diagnosticate aproximativ 402.000 de infecții cu transmitere sexuală, cele mai frecvente fiind chlamydia (49 %) și gonoreea (21 %). Aproximativ 14 % dintre ITS depistate la britanici au fost herpesul genital sau verucile genitale.

Numărul de diagnostice de gonoree, în 2023, a fost cel mai mare de la începutul înregistrărilor în 1918. În timp ce numărul de diagnostice de sifilis a fost cel mai mare raportat din 1948.

De asemenea, experții sunt îngrijorați de faptul că gonoreea a dezvoltat rezistență la anumite antibiotice, limitând opțiunile de tratament disponibile.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite