Cresc cazurile de infecții cu transmitere sexuală, în Europa. „Aceste cifre, deşi importante, reprezintă probabil doar vârful aisbergului”

0
Publicat:

Europa se confruntă cu un val de infecții cu transmitere sexuală, avertizează Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). Andrea Ammon, directorul ECDC, spune că numărul de cazuri ar putea reprezenta doar „vârful aisbergului”. 

Val de infecții cu transmitere sexuală în Europa - Foto Arhiva
Val de infecții cu transmitere sexuală în Europa - Foto Arhiva

Cele mai recente rapoarte epidemiologice anuale ale ECDC evidențiază creșterea cazurilor de infecții cu transmitere sexuală (ITS) în Europa.  

Există o creștere îngrijorătoare a cazurilor de sifilis, gonoree și chlamydia, „ceea ce indică o nevoie presantă de conștientizare sporită a transmiterii ITS, precum și necesitatea de a îmbunătăți prevenirea robustă, accesul la teste și tratamentul eficient pentru a aborda această provocare de sănătate publică”, transmite ECDC.  

Concret, în 2022, cazurile de gonoree au crescut cu 48 %, cazurile de sifilis cu 34 % și cazurile de chlamydia cu 16 %. În plus, cazurile de limfogranuloma venereum (LGV) și sifilis congenital (cauzate de transmiterea de la mamă la făt) au crescut substanțial.  

Creşterea este atât uimitoare, cât şi îngrijorătoare", a transmis Andrea Ammon, directoarea ECDC, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.  

Aceste cifre, deşi importante, reprezintă probabil doar vârful aisbergului, deoarece datele” ar putea fi minimalizate, a mai spus ea. Asta datorită diferenţelor în practicile de testare, dar şi accesului la serviciile de sănătate sexuală în cele 27 de ţări acoperite de centrul european. 

Trebuie să acordăm prioritate educaţiei sexuale, să extindem accesul la serviciile de testare şi tratament şi să combatem stigmatul asociat cu ITS. Inițiativele de educare și sensibilizare sunt vitale în abilitarea indivizilor să facă alegeri în cunoștință de cauză cu privire la sănătatea lor sexuală.", a precizat directoarea Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, potrivit unui comunicat. 

Mai mult decât atât, ECDC reiterează că ar trebui folosite în mod consecvent prezervativele în timpul actului sexual. De asemenea, prevenirea acestor infecții poate fi realizată prin „dialog deschis” pe tema infecțiilor cu transmitere sexuală. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite