Iarna a lovit năprasnic Europa. Viscolul a dat peste cap traficul aerian şi rutier în Austria şi sudul Germaniei FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Austria. FOTO EPA - EFE
Austria. FOTO EPA - EFE

Zeci de zboruri au fost anulate sau au înregistrat întârzieri masive la aeroporturi din Austria şi sudul Germaniei din cauza viscolului şi ninsorii, iar mai multe şosele din Austria au fost închise din cauza riscului producerii de avalanşe. Serbia şi Bulgaria sunt sub coduri portocalii şi galbene de ninsori. Afectate de ninsori şi ger sunt şi Grecia, Italia şi Slovacia.

GALERIE FOTO

Cel puţin 120 de zboruri au fost anulate sâmbătă la aeroportul din Munchen, a declarat o purtătoare de cuvânt a aeroportului, adăugând că numărul ar putea creşte. Alte zeci de zboruri au înregistrat întârzieri de cel puţin o oră.

Şi la aeroportul oraşului Innsbruck s-au înregistrat o "reducere masivă a traficului aerian".

În plus, mai multe şosele din Austria au fost închise din cauza riscului ridicat de producere de avalanşe.

Agenţia austriacă de meteorologie şi geodinamică a transmis că ninsoarea şi viscolul vor continua să afecteze regiunea până cel puţin luni dimineaţă.

Mii de turişti au rămas blocaţi în staţiunile de schi austriece din cauza riscului de avalanşe

Mii de turişti nu au mai putut părăsi staţiunile de schi din munţii Austriei în timpul weekendului din cauza riscului mare de avalanşe, informează DPA.

Peste o jumătate de metru de zăpadă a căzut în zona nordică a Alpilor de sâmbătă dimineaţa. În Saalbach-Hinterglemm, circa 12.000 de turişti au rămas înzăpeziţi până duminică după-amiază, atunci când experţii au reuşit să declanşeze controlat o avalanşă, a indicat primarul Alois Hasenauer pentru DPA.

În staţiunea Obertauern, autorităţile au declarat că drumurile vor rămâne închise pentru traficul general până luni. Cu toate acestea, serviciile de urgenţă au organizat un convoi pentru turiştii care doreau să plece duminică după-amiază.

Vremea nefavorabilă a dus la perturbarea traficului în mai multe zone din Austria, după ce mai mulţi copaci au căzut peste drumuri, căi ferate şi linii electrice. Riscul de avalanşă a fost evaluat ca fiind "ridicat" pentru cea mai mare parte a Alpilor austrieci - al doilea cel mai înalt nivel de pe o scară de cinci.
 

Serbia şi Bulgaria sunt sub coduri portocalii şi galbene de ninsori. În Grecia se circulă cu restricţii din cauza zăpezii, iar în Italia se aşteaptă o răcire accentuată a vremii. Ministerul român de Externe a emis mai multe avertizări de călătorie pentru aceste ţări în ultimele zile.

Neobişnuită cu iernile grele, Grecia a avut deja parte din plin de zăpadă în ultimele două săptămâni. Două fronturi cu presiune scăzută s-au succedat deasupra ţării, aducând temperaturi scăzute, vânt puternic şi ninsori abundente. Circulaţia vehiculelor grele este restricţionată pe mai multe porţiuni de drum, în special pe autostrada care leagă Atena de Salonic. Sunt aşteptate furtuni şi în largul Mărilor Ionică şi Egee, cu vânt de până la 90 de kilometri pe oră şi valuri de zece metri.

Trei persoane au murit în Grecia din cauza inundaţiilor şi a unui val de frig cu care se confruntă ţara, informează AFP.

Cei trei, doi bărbaţi şi o femeie, se aflau într-o maşină care a fost dusă vineri de ape, în apropiere de Atena. Cadavrele celor doi bărbaţi în vârstă au fost găsite duminică. Sâmbătă echipele de salvare au găsit şi trupul neînsufleţit al femeii în vârstă de 66 de ani, însă în interiorul maşinii, într-o zonă rurală.

Grecia se confruntă cu un val de ger, temperaturile scăzând până la minus 18 grade Celsius. În plus, în unele zone s-au semnalat ninsori masive. S-au înregistrat zeci de apeluri la serviciile de salvare de la greci rămaşi blocaţi în maşini din cauza zăpezii.

Din cauza vremii au fost perturbate şi transporturile în Grecia, şosele fiind închise şi trenuri anulate. De asemenea, vineri, un avion care avea la bord 182 de pasageri şi care trebuia să ajungă pe aeroportul din Salonic a fost obligat să aterizeze la Timişoara, din cauza condiţiilor ninsorilor puternice din Grecia.

La rândul ei, Italia este afectată de două zile de un val de aer arctic, care ar putea zăbovi deasupra peninsulei până marţi. A nins în nordul şi centrul ţării, dar chiar şi în sud. Meteorologii avertizează că temperaturile ar putea scădea chiar şi cu zece grade sub media acestei perioade, mai ales la altitudini mai mari.

 În Serbia, zăpada a dat deja peste cap circulaţia, dar ce e mai rău abia urmează. Întreg teritoriul ţării e vizat de coduri portocalii şi galbene de ninsori pentru azi şi mâine. Situaţia este asemănătoare în Bulgaria.

În Slovacia, stratul de zăpadă acumulat în ultimele zile măsoară pe alocuri şi un metru, iar în munţi se apropie chiar de doi. Mercurul din termometre a coborât până la minus 10 grade, iar vântul a bătut cu peste 50 de kilometri la oră. În Munţii Tatra, atât în Slovacia cât şi în Polonia, pârtiile sunt închise din cauza pericolului mare de avalanşe.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite