Ianukovici, cu mâna întinsă la Putin
0Rusia a dat de înţeles, ieri, că este gata să acorde regimului de la Kiev un împrumut şi să-i şi reducă preţul la gaze pentru a păstra pe orbita sa fosta republică sovietică . Consilierul prezidenţial al lui Vladimir Putin a declarat că Rusia ar putea să îi ofere Ucrainei un împrumut, dacă administraţia de la Kiev solicită acest lucru.
„Situaţia din Ucraina este de aşa natură încât fără împrumuturi, de o parte sau alta, pur şi simplu nu vor putea să menţină stabilitatea economică. Nu exclud ca, dacă va fi o cerere în acest sens, să fie oferit un credit“, a spus oficialul rus.
La rândul său, Premierul Mikola Azarov a declarat că Ucraina speră să obţină, în timpul reuniunii de la Moscova, o reducere a preţului gazele ruseşti. Toate aceste declaraţii au fost făcute după ce manifestanţii proeuropeni au adoptat o rezoluţie prin care îi interzic lui Viktor Ianukovici să semneze orice acord cu Rusia.
„Noi, ucrainenii de astăzi, de dragul viitorului, trebuie să facem tot ce putem în acest moment ca Moscova să nu-şi bage picioarele murdare peste ucraineni. De aceea îi interzicem preşedintelui Ianukovici să semneze orice document la Moscova. Acesta va intra în conflict cu interesele naţiunii“, a subliniat liderul opoziţiei, Oleg Tiagnibok.
Pentru astăzi, opoziţia a anunţat un
alt miting de proporţii împotriva a ceea ce numeşte „mişcările preşedintelui
Viktor Ianukovici de a vinde intereselor naţionale Rusiei“.
Scaunele miniştrilor din cabinetul Azarov se clatină
Oficialii de la Kiev au ajuns să se contrazică în declaraţii. Vicepremierul ucrainean Serghei Arbuzov susţine că Ucraina nu va semna niciun document care presupune aderarea la Uniunea Vamală, în cadrul reuniunii de pe 17 decembrie a comisiei interguvernamentale ruso-ucrainene. „Vă asigur că toate acele documente care vor fi semnate la Moscova se axează pe securitatea economică a ţării noastre, se referă la relaţiile comerciale cu partenerii noştri, inclusiv cu Rusia.
Niciunul din documente nu prevede aderarea noastră la Uniunea Vamală“, a subliniat Arbuzov. Dar scaunele miniştrilor din cabinetul Azarov au început să se clatine. Mai mulţi lideri ai Partidului Regiunilor, de guvernământ, au cerut o remaniere substanţială a cabinetului.
„Noi i-am cerut lui Azarov să remanieze Guvernul în proporţie de 90%“, a declarat deputata Anna Gherman la ieşirea de la întâlnire între deputaţi şi premier. Publicaţia „Kommersant-Ucraina“ susţine că preşedintele îi va demite pe ministrul Dezvoltării Economice şi Comerţului, Igor Prasolov, pe ministrul de Externe, Leonid Kojara şi pe ministrul pentru Politica Industrială, Mihail Korolenko – pe motiv că nu au informat la timp guvenul cu privire la ameninţările pe care le comportă semnarea Acordului de asociere cu UE pentru economia Ucrainei.
Obama, criticat pentru „non-combat“
Publicaţia „ Washington Post “ scrie că Occidentul trebuie să reacţioneze în faţa Rusiei. „Este esenţial pentru America să exercite o conducere puternică, să anuleze pasul lui Ianukovici către Moscova şi să stimuleze Ucraina să se reangajeze pe drumul către UE, astfel încât să onoreze alegerea clară a poporului ucrainean.
De asemenea, administraţia americană trebuie să-i asigure pe vecinii Ucrainei, dintre care cei mai mulţi - în special Polonia - văd decizia lui Ianukovici ca un dezastru strategic şi o invitaţie pentru alte posibile atitudini arogante ale Moscovei în regiune. Oficialii americani trebuie să-şi direcţioneze eforturile puternice către Rusia“, notează cotidianul american.
„Washington Post“ aduce în atenţie anumite îngrijorări exprimate de aliaţii SUA şi se întreabă „dacă nu cumva preşedintele Obama este versiunea americană a lui Mihail Gorbaciov, liderul ale cărui reforme bine intenţionate au condus la dispariţia ţării sale ca o putere globală“.