Guvernul ungar cere UE sancţiuni împotriva unor militari ucraineni: un etnic maghiar a murit în timpul mobilizării forţate în armată

0
Publicat:

Guvernul condus de premierul ungar Viktor Orban a cerut Uniunii Europene sancţiuni împotriva unor militari ucraineni, după ce un etnic maghiar din Ucraina a fost ucis în bătaie de ofiţeri recrutori în timpul mobilizării forţate în armată.

Ucraina face mobilizări forțate. FOTO: Profimedia
Ucraina face mobilizări forțate. FOTO: Profimedia

Potrivit ministrului ungar de externe Peter Szijjarto, Consiliul Europei a confirmat că „o adevărată vânătoare de oameni" se desfăşoară pe străzile Ucrainei, iar raportul acestei instituţii privind drepturile omului afirmă că aceia care se sustrag mobilizării sunt „uneori bătuţi şi torturaţi”, relatează miercuri agenţia MTI, citată de Agerpres.

„Este îngrozitor cum liderii europeni se prefac că nu văd această situaţie intolerabilă”

Szijjarto a mai spus, referindu-se la imagini video publicate în ultimele luni, că este „îngrozitor” modul în care ofiţerii recrutori ucraineni tratează oamenii „şi este de asemenea îngrozitor cum liderii europeni se prefac că nu văd această situaţie intolerabilă".

„Solicităm ca trei persoane din Ministerul ucrainean al Apărării şi din leadership-ul militar care sunt responsabili pentru mobilizarea forţată să fie traşi la răspundere", a menţionat ministrul ungar, cerând sancţiuni europene împotriva acestora după ce un etnic ungar din regiunea ucraineană Transcarpatia, Jozsef Sebestyen, a fost ucis în timp ce se împotrivea mobilizării.

Premierul ungar Viktor Orban formulase anterior aceeaşi solicitare

„Întregul Bazin Carpatic a văzut şi a fost zguduit de imaginile ce dovedesc că compatriotul nostru, Jozsef Sebestyen, a fost ucis în bătaie de indivizi care s-au prezentat drept ofiţeri recrutori în timpul mobilizării forţate", a transmis Orban într-un mesaj video pe Facebook.

„Guvernul ungar a iniţiat astăzi la Bruxelles plasarea imediată a militarilor ucraineni responsabili pentru moartea lui Jozsef Sebestyen pe lista de sancţiuni a UE pentru drepturile omului”, a indicat premierul ungar, care consideră că „a sosit momentul ca Bruxelles-ul să apere mai degrabă poporul ungar şi ungurii din Transcarpatia decât autorităţile ucrainene".

Relații tensionate între Kiev şi Budapesta 

Ucraina și Ungaria au relaţii tensionate din cauza refuzului premierului Orban de a susţine Ucraina în războiul cu Rusia şi a situaţiei celor circa 150.000 de etnici maghiari din Transcarpatia, ale căror drepturi sunt încălcate, potrivit guvernului ungar, care a mai afirmat că etnici maghiari din Ucraina ce au fost înrolaţi în armata ucraineană au murit pe front.

În iunie 2022, Rusia a transferat către Ungaria 11 prizonieri de război ucraineni de etnie maghiară, această înţelegere a Budapestei cu Moscova provocând iritarea Kievului.

Ofensiva lansată de Rusia în februarie 2022 prin invazia asupra Ucrainei are caracteristicile unui război de uzură sângeros, în care ambele tabere suferă mari pierderi umane dificil de înlocuit.

Liderul rus Vladimir Putin a dispus în septembrie acelaşi an mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti, dar nu a mai decretat de atunci nicio nouă mobilizare, întrucât aceea a provocat exodul a sute de mii de ruşi care şi-au părăsit ţara de teama că ar putea fi trimişi pe front. El susţine că numărul celor care se oferă voluntari şi încheie contracte cu Ministerul rus al Apărării ar fi suficient pentru susţinerea efectivelor armatei ruse.

Primele luni ale invaziei ruse au fost marcate în Ucraina de un elan patriotic, numeroşi voluntari venind atunci în rândurile armatei ucrainene, dar apoi Kievul s-a văzut nevoit să se bazeze pe mobilizarea obligatorie, care a condus la numeroase tentative de fugă din ţară, la coruperea responsabililor şi la acţiuni de recrutare forţată în care ofiţerii recrutori recurg inclusiv la metode brutale.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite