Guvernul Germaniei aprobă un proiect de lege care înăspreşte regulile de azil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imigranţi în Germania FOTO AP
Imigranţi în Germania FOTO AP

Guvernul Germaniei a aprobat miercuri un proiect de lege care introduce restricţii la reîntregirea familiilor refugiaţilor şi prevede prelucrarea în procedură accelerată a solicitărilor de azil, măsuri menite să reducă numărul imigranţilor care sosesc pe teritoriul german, transmite agenţia DPA, citată de Agerpres.

Proiectul include înfiinţarea unor centre speciale de primire la graniţă, unde solicitările de azil ale persoanelor venite din ţări considerate sigure vor fi analizate cu celeritate şi de unde acestea ar putea fi expulzate în statele de provenienţă.

O altă prevedere este ca reîntregirea familiilor să fie amânată cu doi ani pentru refugiaţii care nu au automat drept de azil în virtutea acordurilor internaţionale, dar care ar putea fi victime potenţiale ale persecuţiilor la revenirea în ţările lor.

Aceste restricţii fac parte dintr-o serie de măsuri preconizate de cancelarul Angela Merkel pentru a înăspri legislaţia în materie de azil, înaintea unor alegeri-cheie care vor avea loc luna viitoare în trei dintre landuri, Baden-Wuerttemberg, Renania-Palatinat şi Saxonia Anhalt.

Sondaje preelectorale prezic un scor ridicat pentru partidul anti-imigraţie Alternativa pentru Germania (AfD) în toate cele trei landuri.

Aproape 5.000 de copii ai refugiaţilor sunt daţi dispăruţi în Germania

Pe de altă parte, aproape 5.000 de copii refugiaţi neînsoţiţi erau raportaţi ca dispăruţi în Germania la data de 1 ianuarie, a anunţat miercuri poliţia federală, potrivit DPA.

Aproape 10% dintre cei 4.749 minori daţi dispăruţi la începutul anului sunt sub vârsta de 13 ani, în timp ce 4.287 au vârste cuprinse între 14 şi 17 ani, a declarat o purtătoare de cuvânt a poliţiei federale.

Cifrele anunţate marchează o importantă creştere faţă de acum şase luni, când 1.637 de copii erau înregistraţi ca dispăruţi.

Purtătoarea de cuvânt a mai spus că numărul de copii dispăruţi poate fluctua între 300 şi 500 zilnic în funcţie de numărul de cazuri noi şi de dosarele rezolvate. Ea a menţionat totuşi că cifra ar putea fi umflată în condiţiile în care uneori copiii sunt raportaţi ca dispăruţi în mai multe locuri.

Europol a anunţat recent că 10.000 de copii au fost raportaţi dispăruţi în Europa în ultimii doi ani.

În timp ce unii dintre copii ar putea locui cu rude necunoscute autorităţilor, un mare număr dintre ei sunt în pericol.

Organizaţia de ajutor pentru copii Deutsches Kinderhilfswerk susţine că afluxul de minori ar putea fi atribuit drumului periculos de-a lungul rutei balcanice, care face ca mulţi copii să fie despărţiţi de părinţi.

Lista cu ţările de origine considerate sigure, extinsă cu trei ţări africane

Totodată, Guvernul Germaniei a extins miercuri lista ţărilor de origine considerate sigure prin adăugarea Marocului, Algeriei şi Tunisiei, după cum a anunţat încă de săptămâna trecută vicecancelarul Sigmar Gabriel, relatează DPA.

Ţările de origine sigure sunt, în conformitate cu legile Germaniei privind acordarea azilului, acelea în care se presupune că cetăţenii nu sunt obiectul unor persecuţii şi nu sunt supuşi la tratamente sau pedepse inumane sau degradante din cauza situaţiei politice generale, precizează Reuters.

Între aceste ţări se află ţările membre ale Uniunii Europene, precum şi Bosnia şi Herţegovina, Macedonia, Serbia, Ghana şi Senegal, notează Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite