Guvernul britanic se întruneşte de urgenţă pentru a răspunde crizei imigranţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Regatului Unit s-a întrunit de urgenţă joi pentru a discuta despre criza imigranţilor portul francez Calais. Mulţi imigranţi au încercat să profite de o grevă a angajaţilor autorităţii portuare franceze pentru a traversa fraudulos Canalul Mânecii.

Patrick McLoughlin, ministrul britanic al Transporturilor, prezidează întrunirea, având în vedere că premierul David Cameron se află la Bruxelles pentru a participa la Consiliul European. Guvernanţii britanici iau în calcul mobilizarea unor efective suplimentare pe partea franceză, în contextul acutizării crizei imigranţilor din Calais, portul situat în cel mai îngust punct al Canalului Mânecii. 

Totodată, ei iau în calcul şi consolidarea fizică a graniţelor - înălţarea gardurilor din jurul portului şi sporirea securităţii la intrarea în Eurotunel. Mii de imigranţi trăiesc într-o tabără improvizată în Calais, considerată cea mai mare din UE, dar neoficială. Singurul scop al imigranţilor de aici este să treacă în Marea Britanie, unde politica faţă de refugiaţi este mai laxă şi unde speră că-şi vor găsi locuri de muncă. 

Cei mai mulţi dintre aceştia vin din Orientul Mijlociu şi Africa. Disperaţi să ajungă în Marea Britanie, ei încearcă orice - să se ascundă în maşini şi tiruri care se îmbarcă pe feriboturi sau să se ageţe de vehicule care traversează tunelul de sub Canalul Mânecii. Au existat mai multe cazuri în care oameni au murit încercând să se arunce de pe poduri pe prelatele tirurilor. Autorităţile norvegiene şi olandeze au suficiente informaţii pentru a crede că doi bărbaţi au încercat să traverseze înot Canalul - sau măcar să înoate până la un feribot şi să se urce fraudulos, direct din larg. Ambii au murit - un trup a fost găsit pe ţărmurile Norvegiei, celălalt în Olanda. 

image

Ofensivă militară fără precedent

Uniunea Europeană încă nu are o strategie clară şi coordonată pentru zecile de mii de imigranţi care ajung anual ilegal pe teritoriul său. Fenomenul a devenit prioritar pe agenda comunitară doar în momentul în care tragediile de pe Mediterană s-au înmulţit. De la începutul acestui an, aproape 2.000 de oameni au murit în astfel de naufragii sau pur şi simplu nu au supravieţuit călătoriei – condiţiile sunt descrise drept inumane, oamenii se calcă în picioare. 

image

 La începutul acestei săptămâni, UE a demarat o ofensivă militară fără precedent în Mediterană, principalul obiectiv fiind descurajarea imigranţilor şi prinderea traficanţilor de fiinţe umane. 

Strategia bazează pe doi piloni - misiunile militare pentru depistarea vaselor cu imigranţi şi aplicarea unui sistem de cote pentru refugiaţii care se află deja sau reuşesc să ajungă de acum pee teritoriul UE. 

image

Latura militară se bazează atât pe misiuni navale, cât şi aeriene. Vase de luptă vor supraveghea coastele Libiei, de unde provine majoritatea covârşitoare a imigranţilor care încearcă să ajungă în UE. Totodată, avioane militare vor survola zona. 

„Prioritatea este salvarea imigranţilor aflaţi în pericol, pe mare”, a declarat înainte de reuniunea miniştrilor Ursula von der Leyen, ministrul german al Apărării. 

image

Dezbaterea privind miile de imigranţi care ajung în fiecare lună pe malurile Europei, traversând Mediterana din Orientul Mijlociu sau nordul Africii, s-a extins dincolo de graniţele ţărilor în care aceştia pun prima dată piciorul pe uscat. Elveţia a ameninţat marţi că va închide graniţa cu Italia, unul dintre cele mai afectate state europene de criza imigranţilor. 

image

„Dacă fluxul de refugiaţi din Italia continuă, va trebui să închidem frontiera. Este singura modalitate ca Elveţia să pună presiune asupra altor ţări care nu îşi respectă obligaţiile”, a declarat pentru „NZZ am Sonntag” Norman Gobbi, preşedintele Guvernului din cantonul elveţian Ticino.

Ameninţările elveţienilor au venit la doar câteva zile după ce premierul italian Matteo Renzi a încercat să şantazeje Uniunea Europeană, spunând că va inunda Europa cu imigranţii care sosesc în Italia, în cazul în care nu se va găsi o soluţie coordonată pentru această criză fără precedent. 

image

„Barca este plină”

Premierul maghiar Viktor Orbán a sărit peste faza ameninţărilor şi a trecut direct la aplicare: Guvernul de la Budapesta a decis, marţi, să suspende un acord cu UE privind acceptarea solicitanţilor de azil, invocând „protejarea intereselor poporului ungar”. „Din raţiuni tehnice, Guvernul Ungariei a decis suspendarea pe termen nelimitat a Acordului Dublin, ce reglementează situaţia solicitanţilor de azil”. Suspendarea s-a făcut unilateral, din dorinţa exclusivă a maghiarilor, care au anunţat că decizia are termen nederminat. 

image

„Este necesară protejarea intereselor poporului ungar”, a explicat Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al Guvernului Ungariei, în interviuri acordate cotidianului austriac Die Presse şi site-ului ungar Index. „Barca este plină. Ne dorim cu toţii o soluţie europeană, dar trebuie să protejăm interesele poporului ungar şi ale ţării”, a precizat Kovacs, amintind că autorităţile ungare se confruntă cu un aflux masiv de refugiaţi.Comisia Europeană a cerut deja explicaţii guvernului ungar în acest sens. 

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite