„Gheara corbului“, ghimpele din coasta armatei lui Putin FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina folosește o armă care datează din Antichitate pentru a paraliza convoaiele rusești. Între tradiție și modernitate, Ucraina a decis să combine una dintre cele mai recente tehnologii de pe câmpul de luptă, dronele sale, cu o armă esențială a Antichității și a Evului Mediu: ghimpele metalic sau „gheara corbului“.

Vehicul militar rus distrus cu „Ghimpele corbului” FOTO X/NoHoldsBarred
Vehicul militar rus distrus cu „Ghimpele corbului” FOTO X/NoHoldsBarred

Dacă nu sunteți familiarizați cu ele, probabil că nu ați jucat niciodată jocul video Diablo, jocul de cărți Magic: The Assembly sau celebrul joc Dungeons and Dragons... Capcanele sunt ca niște ghimpi metalici ascuțiți, împrăștiați de-a lungul câmpului de luptă pentru a împiedica deplasarea trupelor inamice, fie ele de infanterie, cavalerie sau, mai târziu, motorizate. Împrăștiate pe teren, aceste obiecte metalice au întotdeauna un vârf care se ridică în sus, rănind ușor un picior sau perforând o anvelopă, scrie Slate.fr.

Mai multe videoclipuri și fotografii publicate pe rețelele de socializare, atât de partea rusă, cât și de tabăra ucraineană, arată încă o dată cum dronele au revoluționat abordarea militară la sol, scrie revista americană Popular Mechanics.

Așa cum fac cu minele antitanc, de exemplu, dronele ucrainene aruncă (de preferință noaptea) sute de capcane pe rutele de aprovizionare din teritoriul ocupat de Rusia. Convoaiele de camioane inamice sunt imobilizate, victime ale înțepăturilor, și devin ținte ideale pentru artileria sau dronele armatei ucrainene.

Mecanicii militari, exasperați

Tactica pare să fie suficient de răspândită pe frontul din Ucraina încât să înceapă să deranjeze Rusia. Recent au apărut online reacții ale unor soldați ruși nemulțumiți, în care aceștia se plâng de pagubele provocate de aceste mici traverse ascuțite.

Un soldat rus, în mod evident mecanic, se plânge într-un videoclip: „Camionul nostru GAZ preferat. Prima misiune, prima înfrângere în luptă. Roata este distrusă, abia au reușit să-l scoată. [Aruncă chestiile astea pe șosele din drone. Acesta este al doilea pe care îl eliminăm. Două camioane Ural și un GAZ-66 fără roți au sosit astăzi. [...] Vehiculele continuă să sosească cu roțile înțepate, așa că mai sunt o mulțime de [capcane] împrăștiate pe drumuri."

Capcanele sunt folosite de aproape 2.500 de ani. Grecii, romanii, japonezii și britanicii s-au bazat la un moment dat pe aceste mici capcane vicioase, care uneori puteau fi acoperite cu otravă pentru a infecta rănile soldaților și ale cailor. De fapt, de la aceste capcane au pornit primele mine explozive, când chinezii au decis în secolul al XIII-lea să umple mici bile spinoase cu praf de pușcă.

Alte improvizații care imbină vechiul cu noul

Țările occidentale au trimis miliarde de dolari în ajutor militar Ucrainei, inclusiv ajutor letal, pentru a-i susține efortul de război, dar forțele ucrainene se bazează, de asemenea, pe propria îndemânare și creativitate pe câmpul de luptă, punând la cale soluții improvizate pentru a obține avantajul în fața armatei ruse.

De la drone din plastic înarmate cu explozibili până la camionete civile cu lansatoare de rachete instalate în spate.

Forțele ucrainene au recurs adesea la metode improvizate pentru a elimina trupele, vehiculele, avioanele și navele de război ale Rusiei. Metodele includ abordări oarecum neobișnuite, cum ar fi amestecarea armelor de fabricație occidentală cu arme din epoca sovietică aflate deja în arsenalul lor, printre altele.

General-locotenentul în retragere Ben Hodges, consilier principal la Human Rights First și fost comandant de top al armatei americane, a remarcat că iscusința soldaților ucraineni este motivul pentru care oamenii folosesc adesea „metafora MacGyver“, făcând referire la serialul original din anii 1980 în care personajul titular găsea soluții care schimbau jocul cu cele mai simple materiale. O astfel de armă „MacGyvered” este un sistem improvizat de lansatoare de rachete multiple pe care forțele ucrainene l-au pus în spatele camionetelor civile.

Cu mobilitatea sa eficientă și puterea letală a proiectilelor explozive propulsate de rachete, vehiculul este supranumit „ Coșmarul mobil ” de către forțele ucrainene.

Soldații ucraineni au pus și alte arme în camioane. O unitate militară din Kupiansk,de exemplu, a montat vechi tunuri antiaeriene KS-19 din era sovietică pe camioane civile pentru a folosi mașina de război mortală în și în afara luptei.

Inovațiile Ucrainei nu se limitează doar la sol. Inginerii ucraineni au pus rachete AGM-88 HARM construite pentru a vâna sisteme radar pe avioane de luptă MiG-29 - un armament fără precedent pentru avioanele de concepție sovietică ale Ucrainei din cauza originii lor occidentale și a incompatibilității inițiale.

În încercarea de a-și consolida capacitățile critice de apărare aeriană, soldații ucraineni au combinat, de asemenea, rachete sol-aer occidentale și lansatoare din epoca sovietică, într-un efort pe care oficialii americani îl numesc programul FrankenSAM . Numele este o referire la „Frankenstein” și abrevierea pentru rachetă sol-aer.

Sistemul improvizat de apărare antiaeriană a luat naștere dintr-o necesitate de a consolida capacitățile Ucrainei de a proteja rețeaua energetică și civilii de atacurile aeriene ruse din timpul iernii.

Forțele ucrainene folosesc rachete aer-aer AIM-9 furnizate de SUA - care pot fi folosite și în regim aer-sol.

„Le-am reparat“, a declarat un oficial ucrainean pentru Financial Times. „Am găsit o modalitate de a le lansa de la sol. Este un fel de apărare antiaeriană improvizară“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite